presedinte.md

Șeful Consiliului European, solidar cu Moldova: „Transnistria nu trebuie utilizată ca un cal troian pentru a crește tensiunile”

Președintele Consiliului European Charles Michel și-a exprimat solidaritatea cu Republica Moldova pe fundalul ultimelor evenimente din Transnistria. Oficialul a menționat că regiunea transnistreană nu trebuie utilizată „ca un cal troian” pentru a crește tensiunile.

„Sunt în strânsă legătură cu Maia Sandu”, a scris Charles Michel pe Twitter.

Oficialul și-a arătat susținerea pentru cetățenii Republicii Moldova în condițiile situației din regiune.

„Solidar cu Moldova în aceste timpuri dificile. Transnistria nu trebuie utilizată ca un cal troian pentru a crește și mai mult tensiunile din regiune”, a mai scris oficialul pe pagina sa de Twitter.


Mai multe explozii au avut loc recent în regiunea din stânga Nistrului, iar în dimineața zilei de 27 aprilie, canalele transnistrene de Telegram au anunțat că în satul Cobasna, acolo unde se află depozitul uriaș de muniții sovietice, s-au auzit focuri de armă. Contactat de NM, copreședintele Comisiei Unificate de Control, Oleg Beleakov, care reprezintă regiunea transnistreană, a declarat că situația în localitate este calmă. Potrivit acestuia, a fost tras un singur foc de armă, pe teritoriul Ucrainei.

Ulterior, așa-numitul „Minister de Interne” din regiunea transnistreană a publicat poziția Tiraspolului.

Noaptea trecută, deasupra satului Cobasna din raionul Rîbnița au fost observate mai multe drone. Aparatele de zbor au fost lansate pe teritoriul Transnistriei din Ucraina. Dimineața, pe 27 aprilie, la 8:45, din partea ucraineană spre localitatea Cobasna au fost trase împușcături. Nu au fost raportate informații despre victime”, se arată în declarație.

Autoritățile de la Chișinău au solicitat în repetate rânduri Federației Ruse să distrugă munițiile din acest depozit. O adresare în acest sens a fost enunțată de către președinta R. Moldova Maia Sandu și în septembrie 2021, în cadrul discursului susținut în plenul Adunării Generale a ONU.

Până la această oră, autoritățile de la Chișinău nu au publicat o poziție oficială cu privire la informațiile publicate de Tiraspol, despre presupuse focuri de armă trase în direcția satului Cobasna, de pe teritoriul Ucrainei. Contactați de NM, reprezentanții Guvernului au refuzat să comenteze, iar cei ai Biroului politici de reintegrare au declarat că monitorizează situația, însă nu pot confirma, nici infirma incidentul.

Biroul politici de reintegrare, în colaborare cu alte instituții, monitorizează cu atenție situația în regiune. Satul Cobasna se află în afara Zonei de securitate și nu este controlată de Comisia Unificată de Control. De aceea, Biroul nu poate confirma sau infirma incidentul din Cobasna”, ne-au spus reprezentanții instituției.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești, cu un singur candidat. Câți oameni au votat deja

În comuna Boldurești, raionul Nisporeni, are loc votarea repetată a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar astăzi, 20 iulie. La ora 07:00, în localitate, au fost deschise cele 3 secții de votare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 2 883 de alegători.

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 60 de alegători sau 2,07% dintre cei așteptați la urnele de vot.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, în cadrul votării repetate, scrutinul se declară valabil indiferent de numărul de alegători care au participat la vot.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. În cursa electorală urmau să concureze din nou candidatul PAS Sergiu Bulicanu și candidatul independent Nicanor Ciochină.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutinul de astăzi, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: