Senator rus: Rusia ar putea renunța la produsele moldovenești, iar intrarea celor care vin la muncă – restricționată
Full Article 3 minutes read

Senator rus: Rusia ar putea renunța la produsele moldovenești, iar intrarea celor care vin la muncă – restricționată

Rusia ar putea să nu mai importe mărfuri din Moldova, în special produse agricole, și este posibil să restricționeze intrarea moldovenilor care vin să lucreze în Federația Rusă. Precizările au fost făcute de prim-vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației Vladimir Djabarov. Diplomatul a adăugat că măsurile ar putea fi luate legătură cu „acțiunile neprietenoase ale Chișinăului”. 

Ca răspuns la acțiunile neprietenoase ale Chișinăului, Rusia ar putea refuza să importe produse din Moldova, a declarat Vladimir Djabarov.

Potrivit senatorului, pot fi introduse și restricții la intrarea în Federația Rusă pentru cetățenii moldoveni.

„Ar putea să se oprească livrările de mărfuri din Moldova către Rusia, în special produsele agricole, de care nimeni nu are nevoie în Occident și în special în Europa, pentru că acolo nu cunosc unde să folosească produsele italiene și franceze. De asemenea consider că este posibil să restricționăm intrarea moldovenilor care vin în Rusia la muncă”, a comunicat diplomatul rus, scrie eadaily.com.

***

Amintim că, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie. Drept consecință, Republica Moldova a decis să expulzeze, pe 26 iulie, 45 de angajați ai Ambasadei Rusiei în Moldova. Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, a calificat măsura ca fiind una „drastică”.

Tot în iulie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a fost întrebat de jurnaliști dacă relația Moldovei cu Rusia poate avea consecințe asupra cetățenilor moldoveni stabiliți în Federația Rusă și cum statul îi protejează pe moldovenii de acolo. Oficialul a spus că Moldova face tot posibilul pentru a avea servicii consulare pozitive și acorduri de protecție socială inclusiv în Rusia și că relațiile politice ale Chișinăului cu Moscova sunt afectate în cea mai mare măsură „de politicile ostile, neprietenoase, ale Federației Ruse față de Republica Moldova”. Potrivit lui Popescu, aceste politici neprietenoase limitează foarte mult – inclusiv pe linia diasporei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: