Sirețeanu: Rectificarea bugetului, mai timpurie în acest an, datorită unui grant oferit de Guvernul SUA
Full Article 3 minutes read

Sirețeanu: Rectificarea bugetului, mai timpurie în acest an, datorită unui grant oferit de Guvernul SUA

În test an, rectificarea bugetului are loc mai devreme decât în mod obișnuit, în mare parte, datorită unui grant oferit de guvernul SUA. Declarația a fost făcută de către ministrul Finanțelor Veronica Sirețeanu, în cadrul ediției din 6 iunie a emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei TV. Oficialul a precizat că în a doua jumătate a anului curent ar putea avea loc o nouă rectificare.

Într-adevăr, în general, exercițiul de rectificare este unul care pornește, de obicei, în a doua jumătate a anului. După ce avem jumătate de an, vedem care este situația pe venituri, vedem unde putem să mai optimizăm pe cheltuieli și nu exclud că o să mai avem încă un exercițiu în a doua jumătate a anului curent. Totodată, am identificat resurse pentru a face această rectificare un pic mai timpuriu, adică în prima jumătate a anului și în mare parte aceste resurse sunt formate în baza unui grant pe care îl primim de la Guvernul SUA și pe care am vrea să-l valorificăm la maximum în prima jumătate a anului, deoarece această rectificare, în esență, prevede în majoritatea sa anumite investiții care trebuie să fie făcute cât mai timpuriu”, a explicat Sirețeanu.

Oficialul a precizat că, în cazul Fondului rutier, bugetul a fost majorat cu 730 milioane de lei, suplimentar celor alocate inițial –  de  1 miliard 500 de milioane.

De asemenea, majorarea Fondului național de dezvoltare regională și locală, am încercat să intervenim și aici, la cele 600 de milioane care erau să mai venim încă cu 320 la Fondul de susținere a antreprenorilor, or prin intermediul ODA, de asemenea, încercăm să mai alocăm încă 320 de milioane de lei pentru ca să ne asigurăm că se realizează acele programe care țin de susținerea antreprenoriatului și, nu în ultimul rând, am identificat surse și pentru majorarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural în jur de 100 de milioane de lei. Și pe lângă toate aceste investiții în mare parte în dezvoltare economică, am identificat și circa 90 de milioane de lei pentru anumite majorări salariale pe care am încercat să le facem în această rectificare”, a precizat Sirețeanu.

Amintim că, în mai 2023, Guvernul SUA a anunțat că va acorda Republicii Moldova o asistență financiară nerambursabilă în valoare de 220 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 4 miliarde de lei. Finanțare adițională este oferită întru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Împreună cu cele 220 de milioane de dolari, suma totală obținută de Republica Moldova din partea Guvernului SUA în cadrul Acordului, va constitui circa 392 728 297 de dolari, asistență nerambursabilă.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: