Socialiștii acuză guvernarea că le pregătește percheziții, după Partidul „ȘOR”. PAS reacționează: „Aberații populiste”
Full Article 4 minutes read

Socialiștii acuză guvernarea că le pregătește percheziții, după Partidul „ȘOR”. PAS reacționează: „Aberații populiste”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că guvernarea va demara, în timpul apropiat, „percheziții masive” în raport cu membrii și activiștii PSRM, la fel cum „procedează acum în raport cu alt partid de opoziție”. Socialiștii au emis o declarație în care acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că și-ar fi subordonat justiția și anunță că va pune capăt, cât mai repede posibil, „dictaturii PAS”. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a calificat declarațiile socialiștilor drept „aberații populiste”.

„În spațiul public apar tot mai des informații că regimul de la Chișinău intenționează să lanseze o amplă „vânătoare de vrăjitoare”, percheziții masive în raport cu membrii și activiștii PSRM, la fel cum procedează acum în raport cu alt partid de opoziție, pe care instituțiile statului au anunțat deja că vor să-l scoată în afara legii. Este condamnabil modul în care liderii PAS vorbesc în mod deschis despre ce și cum trebuie să facă procurorii și ofițerii SIS ori CNA. Este o capturare pe față a statului și subordonare directă a justiției. Iar justiția televizată cu utilizarea unui număr imens de mass media pro-guvernamentale amintește de regimul oligarhic al lui Plahotniuc, preluat de către actuala guvernare PAS”, anunță socialiștii în declarația emisă.

Potrivit Declarației, PSRM „condamnă cu fermitate acțiunile abuzive și ilegale ale regimului, care transformă Republica Moldova într-un stat dictatorial, subordonat unui singur partid”. În context, socialiștii anunță că vor lupta prin toate mijloacele legale pentru „a asigura democrația și statul de drept” și spune că va depune toate eforturile pentru „a pune capăt, cât mai repede posibil, dictaturii PAS”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a calificat declarațiile socialiștilor drept „aberații populiste, care au menirea să manipuleze cu opinia cetățenilor și distrage atenția de la fărădelegile pe care le-au comis acești politicieni ani de zile”. „Justiția trebuie să-și facă treabă. Așteptăm, la fel ca toți cetățenii, finalitate pe toate dosarele de rezonanță”, a menționat Vlas.

Amintim că oamenii legii au inițiat în dimineața de 21 iulie percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Partidul „ȘOR” a acuzat guvernarea că ar fi influențat Procuratura Generală să deschidă dosar penal pe faptul „finanțării ilegale” a formațiunii, acuzații respinse de PAS.

Ulterior, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a fost privată, la solicitarea procurorului general interimar, de imunitate parlamentară și reținută pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Prin decizia magistraților, ea a fost plasată în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Ea este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat. Parlamentara pledează nevinovată și acuză, direct, guvernarea PAS și Președinția că i-ar fi fabricat dosarul.

Oamenii legii au inițiat noi descinderi în care este vizat Partidul „ȘOR” în dimineața zilei de astăzi, 25 iulie. Oamenii legii au descins cu 97 de percheziții în cauza penală privind finanțarea ilegală a formațiunii politice, care a calificat acțiunile SIS, CNA și ale Procuraturii Anticorupție drept „ilegale”, cu scopul de „a stopa protestele Partidului „ȘOR”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: