Socialiștii, ironici după evenimentul din PMAN: „Să o numești “Marea Adunare Națională” este absurd și ridicol”
Full Article 4 minutes read

Socialiștii, ironici după evenimentul din PMAN: „Să o numești “Marea Adunare Națională” este absurd și ridicol”

Socialiștii au publicat o declarație în contextul Adunării „Moldova Europeană” din 21 mai. Partidul a declarat că „asemenea evenimente au fost organizate și de Filat, și de Plahotniuc”, adăugând că „să numești această acțiune „Marea Adunare Națională” este absurd și ridicol”. Aceștia s-au referit și la prezența oficialilor străini la eveniment. „Soarta Republicii Moldova trebuie s-o decidă cetățenii țării și nu străinii, oficialii europeni sau ambasadorii altor state”, au comunicat socialiștii. 

Partidul Socialiștilor a declarat că „acțiunea de ieri arăta ca un dopaj public și autoamăgire despre sprijinul imaginar al majorității cetățenilor, mai ales că la acest eveniment au participat mai puțin de 1% dintre alegători”.

De aceasta, să numești această acțiune „Marea Adunare Națională” este absurd și ridicol. Trebuie de menționat că asemenea evenimente au fost organizate și de Filat, și de Plahotniuc, dar în rezultat cetățenii s-au ales cu furtul miliardului, capturarea statului și distrugerea continuă a economiei țării”, se arată în declarația socialiștilor.

Partidul a adăugat că în timpul evenimentului „au răsunat frecvent lozinci ce cheamă la lichidarea independenței Republicii Moldova și aderarea la România, precum și sloganuri ce ar putea implica Moldova într-un conflict militar pe teritoriul Ucrainei”.

La întrunire, scopul căruia a fost în influențarea stării de spirit a locuitorilor țării, au participat activ cetățeni străini: Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola (cetățean al Maltei), ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, europarlamentarul roman, Siegfried Mureșan și mulți alții. Acest lucru reconfirmă faptul că Republica Moldova este condusă din exterior. Iar defilarea șefei Procuraturii Anticorupție, alese ilegal, alături de mama sa, care e sponsor PAS, și alături de un ambasador al altui stat – este o discreditare a procuraturii și confirmă cele spuse mai sus”, au mai adăugat cei de la partid.

Socialiștii au mai spus că „soarta Republicii Moldova trebuie s-o decidă cetățenii țării și nu străinii, oficialii europeni sau ambasadorii altor state”.

Partidul a mai spus că „doar alegerile parlamentare și prezidențiale anticipate pot asigura accederea la putere a unor forțe sănătoase care vor putea stopa destrămarea statalității moldovenești, vor consolida și păstra Moldova pentru generațiile viitoare”.

***

Pe 21 mai, în PMAN, a avut loc Adunarea „Moldova Europeană”. Evenimentul a avut două părți: adresări către cetățeni și un program artistic. Adunarea „Moldova Europeană” s-a desfășurat la Chișinău, dar și în alte 33 de capitale și orașe europene.

La Chișinău, președinta Maia Sandu a susținut un discurs în fața moldovenilor. Șefa statului a asigurat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. De menționat că președinta a vorbit în cinci limbi la Adunarea „Moldova Europeană”. Deși cea mai mare parte a discursului a fost în română, aceasta a adresat un mesaj și în rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară.

Și președinta Parlamentului European Roberta Metsola, aflată la Chișinău – la Adunarea „Moldova Europeană”, a vorbit de pe scena din PMAN. Metsola a spus că vrea să fie alături de Moldova, atunci când țara va începe negocierile privind aderarea la UE. „Sperăm că în acest an”, a menționat oficialul.

La sfârșitul Adunării „Moldova Europeană” a fost adoptată rezoluția „Moldova Europeană”. Prin acest document, moldovenii și-au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Potrivit datelor Poliției, în Piața Marii Adunări Naționale – pe 21 mai, s-au adunat între 75 000 și 80 000 de persoane.

Pe o rețea de socializare, eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat că a fost pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale și că evenimentul i-a depășit așteptările.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: