Spînu critică decizia lui Ceban despre iluminarea stradală din Chișinău: E gata să trădeze țara noastră. Nu fiți ca Ion!
Full Article 4 minutes read

Spînu critică decizia lui Ceban despre iluminarea stradală din Chișinău: E gata să trădeze țara noastră. Nu fiți ca Ion!

Criza din domeniul energiei electrice cu care se confruntă țara noastră a provocat un nou schimb de replici între vicepremierul Andrei Spînu și primarul capitalei Ion Ceban. Totul a început după ce astăzi, 31 octombrie, edilul a anunțat că nu va mai deconecta iluminatul stradal seara, întrucât economia este nesemnificativă. De cealaltă parte, Spînu asigură că orice economie contează. 

„Domnul primar Ivan Ceban, prin decizia de a renunța la economisirea energiei electrice, își arată servilitatea față de o țară străină și demonstrează încă odată că e gata să trădeze țara noastră.

A făcut acest anunț azi. Azi, în ziua când Rusia a atacat cu drone barajului Dnestrovsc1 parte a infrastructura energetică din Ucraina. Azi, când o parte din rachetele rusești au căzut pe teritoriul Moldovei, în localitatea Naslavcea”, a scris Andrei Spînu într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Totodată, vicepremierul i-a îndemnat pe cetățeni să acționeze rațional și să economisească energia în măsura posibilităților.

„Stimați cetățeni, orice economie contează. Fiecare bec stins, fiecare Kw mai puțin consumat ne ajută în această perioadă. Am văzut săptămâna trecută un efort minunat din partea tuturor. Acest efort a dus la reducerea consumului și a ținut țara conectată la energie electrică. Dragi prieteni, vă rog să economisiți, nu fiți ca Ion”, a adăugat Spînu.

Amintim că pe 31 octombrie Ion Ceban a anunțat că nu mai consideră oportună deconectarea iluminatului stradal seara, în contextul în care economiile acumulate în urma deconectărilor sunt neînsemnate în comparație cu siguranța cetățenilor.

Începând cu 25 octombrie iluminatul stradal din Chișinău a fost conectat cu o oră mai târziu și deconectat cu o oră mai devreme.

***

Menționăm că anterior, edilul Ion Ceban a fost îndemnat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu să economisească energia electrică. Pe 13 octombrie, Spînu a publicat o fotografie cu Arcul de Triumf, împodobit cu luminițe când „pregătirile pentru Hramul Chișinăului erau în toi”. „Ei să aibă grijă de țară”, a reacționat Ceban la apelul lui Spînu – „de Ziua Vinului au chefuit pe banii noștri, tot cu aceleași luminițe”, a adăugat el.

Amintim că pe 10 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică, inclusiv pentru Moldova, din cauza atacurilor cu rachete care au afectat infrastructura energetică a țării. Pe 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că țara noastră va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând cu 11 octombrie.

Recent, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chișinăul va primi doar 27%. La scurt timp, furnizorul de energie electrică, Premier Energy a avertizat că sunt posibile deconectări ale energiei electrice, dacă Comisia Situații Excepționale va cere acest lucru.

Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. În acest sens, pe 23 octombrie, ministrul Spînu a reiterat apelul de a economisi energia electrică.

Menționăm că recent Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a lansat site-ul controlezfactura.gov.md, care conține recomandări despre cum să economisim energia. Și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu unele recomandări pentru economia curentului electric.

Pe 25 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că în Republica Moldova există riscul unor deconectări „masive” de energie electrică. Totodată, oficialul a precizat că, din cauza deficitului înregistrat, Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică din România, la un preț între 190 și 348 EUR/MW, comparativ cu circa 70 USD/MWh – prețul mediu ponderat pentru luna octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: