Максим Андреев, NewsMaker

Sputnik V s-a terminat, dar au rămas Pfizer și AstraZeneca. Cum se desfășoară campania de vaccinare în Transnistria?

Peste 35,6 mii de persoane s-au vaccinat până acum împotriva coronavirusului în regiunea transnistreană. Informația a fost publicată pe 2 iunie de către autoritățile de facto din stânga Nistrului. Din numărul total, 33,9 mii de persoane au fost vaccinate deocamdată doar cu prima doză de ser. Astfel, potrivit estimărilor, a fost imunizată circa 7,5% din populația regiunii.

Potrivit informațiilor oficiale, cele mai multe persoane vaccinate au optat pentru serul rusesc Sputnik V – peste 29,3 mii. Alte 4,1 mii s-au vaccinat cu AstraZeneca și doar 528 cu Pfizer. Alte vaccinuri anti-Covid, deocamdată, în Transnistria nu sunt, însă în următoarele două săptămâni, ar urma să ajungă un lot de 15 mii de doze de vaccin Sinopharm.

Deocamdată, în Transnistria sunt vaccinați lucrătorii medicali, persoanele vârstnice și cele care suferă de boli cronice, precum și reprezentanții organelor de forță. Procesul de imunizare cu preparatul Sputnik V a fost suspendat, însă sunt disponibile serurile AstraZeneca și Pfizer.

De la începutul pandemiei, în stânga Nistrului au fost confirmate oficial peste 49,2 mii de infectări cu coronavirus. 1196 de persoane au decedat.

***

Anterior, autoritățile de la Chișinău au precizat că 10% din fiecare lot de vaccinuri care va ajunge în Republica Moldova va fi transportat în stânga Nistrului. În Transnistria, campania de imunizare a început pe 29 martie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: