Studenții de la Academia de Studii Economice din Moldova au beneficiat de cursuri teoretice, traininguri și stagii de practică în cadrul programului educațional Zoom in Banking

Cea de-a doua ediție a programului educațional Zoom in banking. Stagii de practică cu remunerare de la Victoriabank / 2020-2021, s-a încheiat cu succes săptămâna trecută. Proiectul a fost lansat în luna noiembrie 2020, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Republica Moldova și Asociația Businessului European (EBA).

Victoriabank apreciază mult oamenii cu inițiativă, care au capacitatea să folosească toate resursele și șansele pentru a învăța, pentru a deprinde noi practici, a acumula cunoștințe și a le dezvolta. Studenții ASEM, participanți în proiect, au știut să valorifice expertiza și cunoștințele transmise de specialiști și traineri din cadrul stagiilor de practică.  În context, convingerea fermă a băncii este că Republica Moldova are viitor, are un mare potențial de tineri cu #PoftăDeOportunități, noi șanse de a studia și a deveni, într-un final, experți în domeniul financiar-bancar.

Astfel, pe parcursul unei perioade de cinci luni, noiembrie 2020 – aprilie 2021,  studenții  au reușit să participe la:

  • 9 webinare cu informații practice din domeniul financiar-bancar, direct de la experți în domeniu;
  • training de inițiere în cadrul Victoriabank – parte a Grupului Banca Transilvania, organizat de echipa Resurse Umane: Valentina Sohoțchi și Rodica Castraveț;
  • stagii de practică în cadrul sucursalelor Victoriabank precum și în diverse direcții din Sediul Central al băncii;
  • webinar de inițiere în domeniile de activitate a Asociației Businessului European, vorbitor Mariana Rufa, Director Executiv EBA;
  • training – Comunicare și Customer Experience, trainer Iurie Bazeliuc, Expert Dezvoltare și Managementul performanței, Direcția Resurse Umane Victoriabank.

Șapte studenți ASEM, care au participat la cel puțin 50 la sută din webinarele Zoom in Banking, au trecut o etapă de evaluare a cunoștințelor, ca ulterior, să beneficieze de un stagiu de practică plătit în cadrul Victoriabank.

În ultima zi de practică, stagiarii proiectului au ținut să-și împărtășească emoțiile și buna experiență acumulată în proiect.

„Subiectele abordate în timpul proiectului au fost bine creionate și au avut acoperire în toate domeniile importante. Astfel, vreau să subliniez că temele selectate reprezintă o bază solidă, o susținere și background substanțial atât pentru prezent, cât și pentru viitor. Am fost impresionată de cum decurge activitatea în departamentul de creditare și cât efort se depune. Mi-ar plăcea să mă alătur acestei echipe de profesioniști”, spune Djulietta Crestnicova.

„Din punctul meu de vedere, proiectul a fost foarte util și interesant. Mă bucur că am fost printre cei care am avut ocazia să urmărim îndeaproape procesul de activitate bancară, să înțelegem mai bine cum funcționează o asemenea structură de amploare, să aflăm din prima sursă răspunsuri la multe întrebări ce țin de viitoarele tehnologii Banking”, este de părere Ecaterina Berechet.

„Proiectul  a fost unul reușit, un mulțumesc sincer și aprecieri echipei Resurse Umane de la Victoriabank, care ne-a oferit tot sprijinul necesar pe tot parcursul stagiului. Mi-aș fi dorit ca mai multe direcții, departamente să fie incluse în următorul proiect, căci activitatea de back-office este foarte interesantă”, povestește Victor Guștiuc.

„Tematicile abordate în cadrul programului au fost foarte interesante, utile și imperios necesare segmentului de tineri care-și fac studiile în domeniul economic. Pe parcursul întregii ediții am descoperit profesioniști, oameni din domeniu, care într-un limbaj accesibil, au știut cum să ne mențină mereu antrenați în discuții. Pentru mine personal, această experiență a fost o provocare frumoasă, nu-mi rămâne decât să Vă mulțumesc”, zice Cristina Costașco.

Tot atunci, stagiarii programului educațional Zoom in banking. Stagii de practică cu remunerare de la Victoriabank / 2020-2021, au primit și Diplome de participare. La eveniment au participat și Vitalie Corniciuc, Vicepreședinte Victoriabank,  Valentina Sohoțchi, Director Direcția Resurse Umane Victoriabank,  Mariana Rufa, Director Executiv EBA, Ludmila Cobzari Decanul facultății „Finanțe”, dr. hab., prof. univ. Academia de Studii Economice, Liuba Pentelei, Manager Resurse Umane și coordonatoarea proiectului.

„A fost o instruire care a durat anul trecut o perioadă și a continuat și în acest an, iar studenții noștri au avut posibilitatea pe lângă aspectele teoretice și practice, care le învață în cadrul ASEM la disciplinele de specialitate, să cunoască niște lucruri foarte importante din practică pe parcursul orelor organizate, iar cei care au ajuns la etapa finală au avut posibilitatea să meargă prin mai multe departamente de la Victoriabank, pentru a aprofunda cunoștințele obținute.  Sunt sigură că aceste  bune experiențe le vor servi ca și sprijin pentru elaborarea și finalizarea tezelor de licență. Pe lângă aceasta, au mai reușit să dezvolte niște competente profesionale care le vor fi utile în debutul de carieră”, a menționat doamna Ludmila Cobzari, Decanul Facultății de Finanțe ASEM.

„Deoarece piața se mișcă foarte repede, constatăm că doar împreună cu sectorul academic putem forma viitori specialiști.  Această sinergie creată, este mai mult decât o simplă șansă. Voi ați avut și aveți acces la un volum de cunoștințe și informații relevante, ca nimeni alții. Având la dispoziție expertiza practică, oameni extraordinari, experți din domenii în continuă dezvoltare. Sunt încrezătoare că această experiență vă va împlini profesional. Mulțumesc colegilor și partenerilor implicați în acest proiect și doar prin eforturi comune, gânduri senine și bunătate se fac lucruri mari”a declarat  Mariana Rufa, Director executiv EBA.

„Colegii noștri au avut posibilitatea să contribuie în mod direct la instruirea oamenilor care vor veni, la un moment dat, să muncească la Victoriabank. A fost un curs pentru voi și despre voi și chiar vă mulțumesc pentru participare. Acest proiect nu se oprește aici, noi chiar ne propunem în continuare să-l dezvoltăm. Deoarece Viitorul contează și dorim să-l apropiem. Îmi exprim speranța ca în scurt timp să vă vedem angajați la noi în bancă”, a conchis Valentina Sohoțchi, Director Resurse Umane Victoriabank.

La încheierea celei de a doua ediții a programului educațional Zoom in banking. Stagii de practică cu remunerare de la Victoriabank / 2020-2021, toți stagiarii și-au manifestat dorința de a se alătura  #OamenilorDeLaVictoriabank, după susținerea examenelor de licență. Acest proiect, de un real succes, a reușit să adune tot mai mulți studenți interesați de domeniul financiar-bancar și direct a contribuit la educația financiară a viitorilor profesioniști.

Programul a reușit să instruiască, prin intermediul platformei online Zoom, peste 150 de persoane. Participanții proiectului, studenți și profesori din cadrul ASEM, precum și reprezentanți ai companiilor locale, au acumulat, în cadrul celor 9 webinare, informații practice din domeniul financiar-bancar, direct de la profesioniști. Printre subiectele abordate se numără: „Relațiile de muncă. Drepturile și obligațiile angajaților și angajatorilor”; „Băncile în calitate de intermediari pe piața valorilor mobiliare din Moldova”; „Aplicarea IFRS în industria bancară”; „Evaluarea riscului de credit” și altele.

Victoriabank este unul dintre cele mai recunoscute branduri din Republica Moldova. În 2018, Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din România, a devenit acționar majoritar al Victoriabank, alături de BERD. Instituția bancară traversează un proces complex de change management și de transformare culturală, iar investițiile în platformele digitale rămân o prioritate, acestea reprezentând viitorul. Potrivit statisticilor publice ale Băncii Naționale a Moldovei, Victoriabank este banca sistemică cu procentul cel mai mare de tranzacții efectuate de clienți fără numerar din numărul total de operațiuni bancar.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

„Cum am ajuns de la demnitate la supunere?”: Reacții, după ce Platforma DA a decis să facă front comun cu PAS la parlamentare

Decizia Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) de a accepta „parteneriatul politic” cu Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) a provocat un val de reacții în rândul formațiunilor politice extraparlamentare. În timp ce unii lideri de partide au calificat decizia drept „un gest de supunere”, alții au îndemnat simpatizanții și membrii Platformei „DA” să li se alături.  PAS, la rândul său, face apel la partidele „cu adevărat pro-europene” „să susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova”. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor apărute la Chișinău, după decizia Platformei „DA” de a face front comun cu PAS la alegerile parlamentare.

Partidul Social Democrat European a menționat că decizia de a include membri ai Platformei DA pe lista electorală PAS demonstrează că pentru formațiunea de guvernământ „principiile sunt doar simple lozinci de campanie”.

Cum poate PAS pretinde că luptă pentru integritate, onestitate și „o altfel de politică”, în timp ce cooptează în structura sa electorală oameni care au acuzat deschis guvernarea de incompetență, trădare și haos? Ce credibilitate mai poate avea un asemenea proiect politic în ochii alegătorilor? (…) Mai grav este că această mișcare distruge orice speranță de reconstrucție a unui dialog autentic între forțele pro-europene din Republica Moldova. PAS nu dorește coeziune, ci supunere. Nu caută parteneri, ci obedienți politici”, a menționat formațiunea.

La rândul său, președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Arina Spătaru, a declarat „Liderii Platformei DA au ales un alt drum. Într-o lume în care cetățenii cer politicienilor  coloană vertebrală, transparență, principii, vedem din nou cum liderii unui partid care a fost simbolul luptei pentru demnitate și adevăr aleg să-l dizolve în calcule politice și funcții oferite în schimb. Decizia liderilor Platformei DA de a renunța la propria identitate și de a merge pe listele PAS este un act de capitulare politică mascat în limbajul unor așa-zise alianțe pro-europene”.

Partidul Național Moldovenesc a făcut apel la membrii și simpatizanții Platformei DA să i se alăture.

Din păcate, conducerea voastră v-a trădat idealurile, vânzându-le pentru câteva fotolii moi în Parlament, alături de un partid compromis. Partidul Național Moldovenesc face apel cu inima deschisă către voi — credem într-o echipă comună și vă invităm să vă alăturați proiectului nostru politic curat, dedicat oamenilor cinstiți și cauzelor drepte. Moldova are nevoie de caractere, nu de resemnare. Iar adevărul are nevoie de oameni care nu se tem să-l rostească și să-l apere”, a spus PNM.

Andrei Năstase, fost membru și lider al Platformei DA, a declarat că decizia de candida pe lista PAS ar fi un gest de supunere.

Am privit cu amărăciune decizia parcă forțată de a participa la aceste alegeri pe lista unui partid care a distrus din temelii Platforma DA, cu metodă, cu cinism și, nu în ultimul rând, cu o cruzime greu de uitat. (…) Asta nu este compromis, este trădare morală. Platforma „Demnitate și Adevăr” s-a născut în stradă, din curajul celor care au înghițit gaze lacrimogene, au fost otrăviți, bruscați și înjosiți, dar nu au renunțat la lupta pentru dreptate și adevăr. Cum am ajuns de la demnitate la supunere? (…) Un loc decorativ pe o listă străină fără greutate politică nu înseamnă nimic, nu schimbă nimic. Doar validează că unii sunt gata să tacă doar ca să fie acolo”, a spus el.

În același timp, Ștefan Gligor, unul din liderii Blocului Împreună, din care a făcut parte inclusiv Platforma DA, a declarat într-un comentariu pentru NM că „singura” strategie care poate crea coeziune în societate este crearea unui bloc pro-european.

Ce face PAS este canibalizarea eșichierului politic. (…) Acest aranjament este contraproductiv pentru aripa pro-europeană și eu regret că în PAS nu există oameni suficient de maturi din punct de vedere politic care ar fi dat la o parte egoismul și egocentrismul lor de partid și care ar fi contribuit la crearea unui fond pro-european larg, inclusiv, nu invers.

Blocul Împreună își asumă în continuare angajamentul de a participa la alegerile parlamentare și de crearea unei oferte pro-europene veritabile pentru acei care sunt dezamăgiți de actul guvernării, că nu există maturitate și suficientă dedicație, presupun, în țară”, a adăugat politicianul.

Iar președintele Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean, a declarat pentru NM că și formațiunea sa a primit din partea PAS propunerea ca membri de-ai săi să candideze pe lista partidului de guvernământ, însă a refuzat. „Ceea ce numesc ei ofertă e de fapt suicid politic și anihilare a partidelor care acceptă acest joc cinic și incorect față de electoratul pro-european dezamăgit și aflat în căutarea unei alte opțiuni de vot”, a spus acesta.

Platforma DA și PAS, apel la unitate

Într-o primă reacție după decizia Platformei „DA”, Liviu Vovc, desemnat președinte interimar al formațiunii politice, a făcut apel la unitate în pragul alegerilor parlamentare din 28 septembrie. În opinia sa, dezbinarea forțelor pro-europene ar servi direct intereselor Kremlinului

„Cea mai mare greșeală pe care o putem face în această bătălie este să ne divizăm. (…) Avem o singură țară. Și în fața acestei bătălii istorice, avem o singură alegere corectă: să fim împreună, uniți, demni. Să nu ne lăsăm dezbinați. Moldova are nevoie de noi toți”, a scris Vovc pe rețelele de socializare.

Contactată de NM pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a făcut apel la partidele „cu adevărat pro-europene” „să susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova”: „Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”.

***

Amintim că, pe 18 iulie, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că formațiunea sa a hotărât să nu participe cu listă proprie la alegerile parlamentare din toamnă și să accepte o propunere de parteneriat politic înaintată de PAS. Propunerea prevede faptul că membri ai Platformei DA vor candida la scrutin pe lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate. Plîngău a argumentat decizia prin dorința de a contribui la asigurarea unei majorități pro-europene în următorul parlament.

Igor Grosu, liderul PAS și președintele Parlamentului, a comunicat la rândul său că a făcut astfel de oferte și Partidului Schimbării și Ligii Orașelor și Comunelor, însă acestea au refuzat.

Platforma DA, LOC și Partidul Schimbării, alături de Partidul Verde Ecologist, formau împreună Blocul Împreună. Pe 7 iulie, însă, liderul Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujorean, a anunțat că formațiunea s-a retras din Blocul Împreună și va candida pe cont propriu la alegerile parlamentare. Politicianul a spus atunci că partidul său „nu va accepta scenarii în care personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS. Pe 18 iulie, după decizia privind candidarea membrilor Platformei DA pe lista PAS, formațiunea a fost exclusă din Blocul Împreună.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a acceptat parteneriatul cu PAS la alegeri

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a decis să susțină Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din toamnă. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor – formațiune membră a Blocului – a declarat pentru NewsMaker că „Împreună” își menține angajamentul de a participa la alegeri și de a construi o alternativă pro-europeană autentică pentru alegătorii dezamăgiți de actuala guvernare.

„Coalizarea forțelor pro-europene poate avea loc doar în baza unui bloc electoral, or soluția propusă de PAS de a lua politicieni din alte partide politice prin tot felul de aranjamente legale, decapitând conducerea partidelor pro-europene veritabile care au mai rămas în Moldova, este una absolut pedantă. Blocul „Împreună” își asumă în continuare angajamentul de a participa la alegerile parlamentare și de crearea unei oferte pro-europene veritabile pentru cei care sunt dezamăgiți de actul guvernării”, a declarat Ștefan Gligor pentru NewsMaker.

De cealaltă parte, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Deși Platforma DA nu a anunțat oficial componența membrilor care vor participa pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că Dinu Plîngău va fi unul dintre candidați.

Contactat pentru o reacție, Dinu Plîngău nu a răspuns apelurilor NM.

După excluderea Platformei „DA”, din Blocul „Împreună” fac parte două partide politice: Partidul „Schimbării” și Partidul „Verde Ecologist”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Renato Usatîi/Telegram

Un partid – două imnuri: în română și rusă. Usatîi spune că așa vrea să ajungă „în fiecare colț al Moldovei”

Partidul Nostru va avea două imnuri simbolice – unul în limba română și altul în limba rusă – anunță liderul formațiunii politice, Renato Usatîi. Este vorba despre piesele „Moldovenii când se strâng” și „Моя Игра” (Jocul meu), cu care Usatîi spune că vrea să ajungă „în fiecare colț al Moldovei”.

„Ați văzut cu toții: la toate evenimentele cânt mereu piesa „Moldovenii când se strâng”. E o melodie tristă – la un capăt de masă plânge, la altul – cântă. Voi face tot ce-mi stă în puteri ca atunci când oamenii se adună – să o facă cu bucurie, nu cu lacrimi. Să plângă doar cei care ne-au condus și au distrus această țară timp de 30 de ani!”, a declarat Usatîi.

Politicianul a precizat că „Моя Игра” va deveni imnul simbolic în limba rusă: „Este jocul meu. Al meu și al celor ca mine. Cu aceste două melodii – una românească și una rusească – voi ajunge în fiecare colț al Moldovei. Și voi deveni coșmarul vostru, stimată guvernare!”.

Amintim că, recent, Partidul Nostru a organizat, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, două concerte dedicate tinerilor. Pe scenă au urcat atât artiști din Republica Moldova, cât și din Federația Rusă. Evenimentele au atras numeroase critici, în special după ce ultimul concert – din 15 iulie – a fost organizat în imediata apropiere de expoziția dedicată victimelor represiunilor staliniste. Guvernul a calificat acțiunea drept „o insultă la adresa memoriei colective”, iar Parlamentul a recunoscut că „s-a primit foarte urât”.

În reacția sa, Usatîi a declarat că expoziția nu a fost afectată în niciun fel și că zona a fost menținută curată. El a acuzat public guvernarea că i-ar fi pus „piedici” în organizarea concertelor. Liderul Partidului Nostru a precizat că va reveni cu concerte în toamnă. Următorul, spune el, va fi organizat chiar pe 28 septembrie, când vor avea loc alegeri parlamentare.

***

Partidul Nostru este o formațiune politică extraparlamentară de opoziție din Republica Moldova, condusă din 2015 de fostul primar de Bălți, omul de afaceri Renato Usatîi.

Recent, formațiunea politică a aprobat oficial o nouă emblemă – ciorchinele de strugure. Reprezentanții formațiunii au argumentat alegerea simbolului prin faptul că este unul comun, „în care să se regăsească toți cetățenii, indiferent de limbă sau etnie”. Agenția Servicii Publice a respins, însă, înregistrarea simbolului, iar partidul a acționat autoritatea, pe care o acuză că a luat o decizie „abuzivă și nejustificată”, în instanța de judecată.

Deși nu a anunțat deocamdată oficial, Renato Usatîi a lăsat în repetate rânduri să se înțeleagă că partidul pe care îl conduce va participa la alegerile parlamentare din această toamnă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Максим Андреев, NewsMaker

Regiunea transnistreană se pregătește să își aleagă un nou lider. Când va organiza „alegeri prezidențiale”

Organul legislativ nerecunoscut de la Tiraspol a stabilit data „alegerilor” pentru funcția de lider de facto al regiunii transnistrene. Acestea vor avea loc pe 13 decembrie 2026.

Potrivit IPN, pentru organizarea campaniei electorale, din bugetul regiunii vor fi alocate 15,4 milioane de ruble, ceea ce reprezintă aproximativ 956 000 de dolari.

Conform hotărârii adoptate, campania electorală pentru alegerea liderului regiunii transnistrene va fi finanțată din bugetul local. Acești bani vor fi folosiți pentru pregătirea și desfășurarea primului tur al alegerilor. Dacă al doilea tur nu va fi organizat, fondurile economisite vor fi redirecționate pentru acoperirea deficitului bugetar.

Organele electorale ale regiunii vor putea folosi materialele rămase, achiziționate pentru primul tur, în cazul turului doi sau pentru necesitățile instituției.

Liderul de facto al regiunii transnistrene este ales prin vot direct o dată la cinci ani.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: