SUA impun o taxă suplimentară de $250 pentru viză: Cine o plătește și cum poate fi recuperată

Statele Unite vor impune vizitatorilor internaționali o nouă „taxă pentru integritatea vizelor” în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru obținerea vizelor, conform unei prevederi din recenta lege de politică internă adoptată de administrația Trump. Taxa, considerată un „depozit rambursabil”, va putea fi recupertaă în cazul respectării condițiilor de ședere.

Potrivit CNN, Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize temporare de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Sunt vizați turiștii, oameni de afaceri, studenții internaționali și alți vizitatori temporari. În anul fiscal 2024, SUA a emis aproape 11 milioane de astfel de vize, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările care fac parte din Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program) – inclusiv Australia și multe țări europene – nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Plata taxei va fi obligatorie în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de la plată. Conform prevederii din lege, călătorii care respectă condițiile vizei își pot recupera taxa după încheierea călătoriei.

Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris această taxă ca pe un „depozit de garanție rambursabil”. Totuși, el a remarcat că mecanismul de rambursare nu este clar în acest moment.

„Este greu de spus care este scopul exact al taxei”, a declarat Brown într-un e-mail pentru CNN. „În general, taxele de imigrație acoperă costurile procesului de aprobare sau eliberare a vizei”, însă prevederea privind rambursarea ar putea însemna că sumele încasate vor fi returnate. „Într-o lume ideală, nu ar exista depășiri ale duratei vizei sau încălcări.”

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), instituția care implementează această taxă, nu a oferit încă detalii despre procesul de rambursare sau despre alte aspecte ale aplicării noii politici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că taxa a fost instituită „pentru a susține prioritățile administrației de consolidare a aplicării legislației privind imigrarea, de descurajare a depășirii termenului legal al vizelor și de finanțare a securității la frontieră.”

Taxele nerambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, se menționează în lege.

Pentru anul fiscal 2025, taxa inițială va fi fie 250 de dolari, fie o sumă mai mare stabilită prin regulament. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: