SUA lansează astăzi primele teste pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului. Când vom afla rezultatele
Full Article 4 minutes read

SUA lansează astăzi primele teste pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului. Când vom afla rezultatele

O clinică din Statele Unite începe luni testarea unui vaccin experimental împotriva COVID-19 pe oameni, informează FOX News, luni, 16 martie. Cu toate acestea, rezultatele vor apărea după un an sau chiar după 18 luni, au avertizat experții. 

Măsuri pentru combaterea coronavirusului de tip nou sunt luate în întreaga lume, însă numai un vaccin ar putea preveni îmbolnăvirile. 35 de companii și instituții de cercetare lucrează pentru crearea unui vaccin, iar cel puțin patru dintre ele au început deja testele pe animale. Moderna, o companie din Massachusetts, a transmis deja primele monstre de vaccin către Institutul american de Alergii și Boli Infecțioase.

Vaccinul va fi pregătit pentru testări pe oameni din aprilie, însă primul pacient va primi o doză experimentală luni. Testele se vor desfășura la Institutul de Cercetări Kaiser Permanente Washington Health Research din Seattle. Acestea vor implica 45 de voluntari tineri și sănătoși.

Scopul testărilor preliminare este de a depista posibilele efecte adverse. Pacienții vor fi monitorizați cu atenție timp de un an. Chiar dacă testarea va avea rezultatele așteptate, experții avertizează că până la validarea vaccinului ar putea trece între un an și 18 luni.

Mai multe companii farmaceutice din întreaga lume se află în prezent în cursa pentru dezoltarea unui vaccin pentru coronavirusul care s-a extins pe toate continentele.

Chiar luna trecută, o echipă a Queensland University din Australia a anunțat că a dezvoltat un posibil vaccin, a cărui testare a început deja pe animale. Profesorul Paul Young, șeful școlii de chimie și bioștiințe moleculare, a anunțat că echipa sa de 20 de experți a muncit pentru a grăbi procesul, identificând și replicând o proteină cheie a virusului – care reprezintă baza vaccinului – în doar trei săptămâni.

Și Inovio Pharmaceuticals intenționează să înceapă luna viitoare o serie de teste pentru un vaccin. Mai întâi pe câteva zeci de voluntari la Universitatea Pennsylvania, apoi la un centru de testare din Kansas, Missouri, urmat de un studiu similar în China și Coreea de Sud.

Precizăm că, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pe parcursul zilei de duminică au fost înregistrate 10.982 de cazuri noi de coronavirus, ceea ce creşte bilanţul total al acestei noi boli la 153.517 de cazuri.

Amintim că, potrivit datelor prezentate astăzi de ministrul Sănătății, în Republica Moldova au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19, bilanțul ajungând la 23 de pacienți.

În contextul pandemiei, în Republica Moldova a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou iar premierul Ion Chicu a anunțat luni, 16 martie, că ar putea fi declarată stare de urgență la nivel național. Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

La fel, din 17 martie va fi sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: