captură video

Sub stricta monitorizare a Consiliului Europei. Nagacevschi va prezenta, din nou, proiectul de modificare a Constituției

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi va prezenta în mod repetat, în cadrul ședinței guvernului, proiectul de modificare a Constituției, privind sistemul judecătoresc. Despre acest lucru oficialul a anunțat în cadrul unui briefing din 30 septembrie. Ministrul Justiției a precizat că a luat această decizie după ce s-a consultat cu reprezentanții Consiliului Europei. Anterior, Curtea Constituțională a dat aviz negativ mai multor prevederi din proiectul de lege.

Ministrul Justiției a declarat că a discutat cu reprezentanții Consiliului Europei cea mai recentă decizie a Curții Constituționale (CC). Nagacevschi a precizat că discuțiile s-au încheiat pe 29 septembrie. Acesta a subliniat că pe 30 septembrie, Consiliul Europei a publicat un comunicat de presă în cadrul căruia și-a manifestat susținerea pentru modificările Constituției promovate de Ministerul Justiției și că acestea ar corespunde rigorilor Comisiei de la Veneția.

Nagacevschi a mai spus că va prezenta proiectul în mod repetat în cadrul ședinței de guvern din 30 septembrie, iar după ce documentul va fi aprobat, va fi publicat în Monitorul Oficial, după care va fi remis, din nou, CC. De asemenea, ministrul Justiției a menționat că vor fi operate mici modificări, ținând cont de obiecțiile CC.

Ministrul Justiției a amintit că modificările respective fac parte din acordul Moldovei cu UE și FMI. Potrivit acestuia, proiectul de lege respectiv este primul pas spre reforma justiției.

„Mă adresez tuturor politicienilor din Moldova: tot ceea ce face Ministerul Justiției se desfășoară sub stricta monitorizare a Consiliului Europei și corespunde strict standardelor europene. De aceea, rog susținerea partenerilor politici din Moldova și a deputaților pentru ca, în sfîrșit, să putem opera modificările necesare”, a declarat Nagacevschi.

Amintim că, pe 22 septembrie, Curtea Constituțională a aprobat doar parțial amendamentele la Constituție care au fost propuse de Ministerul Justiției. Amendamentele vizează sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii. CC a dispus ca proiectul de amendamente să fie transmis spre revizuire.

În replică, Fadei Nagacevschi,a acuzat CC de blocarea reformei justiției. Ministrul a reamintit că „fiecare cuvânt al proiectului a fost coordonat cu Comisia de la Veneția”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com/maia.sandu

Maramă românească, amuletă și cărți: Cadourile primite de Maia Sandu în ultimele luni

Instituția prezidențială a făcut publică lista cadourilor protocolare admisibile oferite șefei statului în trimestrul al doilea al anului 2025. Potrivit documentului, cel mai valoros obiect primit este o maramă tradițională românească din Bucovina, cusută manual, în valoare de 1250 de lei. Cadoul i-a fost oferit Maiei Sandu pe 10 iunie de către președintele României, Nicușor Dan, cu ocazia primei sale vizite oficiale la Chișinău.

O delegație a Institutului Politehnic din Tomar, Portugalia, i-a oferit șefei statului o placă din argilă, cu gravura simbolică a Cetății Ordinului Cavalerilor Templieri (450 lei), precum și o monedă comemorativă cu inscripția „Institutul Politehnic din Tomar, Republica Portugheză” (600 lei), în cadrul unei vizite de informare la Președinție.

În contextul unei întrevederi de lucru, un grup de parlamentari britanici i-a oferit un platou decorativ rotund din ceramică, prelucrat manual, cu emblema Inter-Parliamentary Union – British Group, în valoare de 500 de lei.

Cu ocazia unei vizite oficiale la Tirana, pe 17 mai, Maia Sandu a primit din partea președintelui Albaniei, Bajram Begaj, un suvenir în ramă de sticlă, reprezentând un element din costumul tradițional feminin albanez – un șort brodat manual – în valoare de 790 de lei. Tot în aceeași zi, organizatorii celei de-a șasea ediții a Summitului Comunității Politice Europene i-au oferit mai multe cadouri simbolice: cartea „The History of George Castriot, surnamed Scanderbeg, King of Albania” (650 lei), albumul foto „Inside Albania” (400 lei), un tablou decorativ pe pânză cu o reproducere a unei cărți poștale a summitului (200 lei) și un disc vinil cu 10 compoziții muzicale din anii ’80 (450 lei).

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Ulvi Bakhshaliyev, i-a dăruit o amuletă-suvenir, un fragment dintr-un covor tradițional azer, cu o valoare de 890 de lei, cu ocazia participării la expoziția de covoare azere.

Cu ocazia Zilei orașului Călărași, președinta a primit un obiect decorativ ce reprezintă simbolul public teritorial al județului Călărași, România (350 lei), oferit de Consiliul Județean. Tot în aceeași zi, organizatorii Festivalului Cireșar din comuna Trușeni i-au oferit un suvenir decorativ din sticlă organică, personalizat pentru ediția a IV-a a evenimentului (490 lei).

Abasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin, i-a oferit Maiei Sandu o tapiserie de artă chinezească, realizată în tehnica defilării, din mătase și țesătură, evaluată la 790 de lei.

În cadrul vizitei oficiale, șefa statului a mai primit un set format dintr-o căniță și o farfurioară din colecția „Golden Rudraksha”, cu o valoare de 690 de lei, oferit de Tanja Fajon, viceprim-ministra și ministra Afacerilor Externe și Europene a Republicii Slovenia. Tot atunci, senatoarele Véronique Guillotin și Nadia Sollogoub, membre ale Grupului de prietenie Moldova-Franța din Senatul Franței, i-au oferit o medalie-monedă unică din bronz, gravată cu imaginea „Marianneei”, în valoare de 770 de lei.

Administrația prezidențială precizează că toate aceste cadouri au fost înregistrate în Registrul de evidență a cadourilor admisibile și au fost trecute în proprietatea aparatului prezidențial.

LCP_2025_2 by Doina Buruiană

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: