captură video

Sub stricta monitorizare a Consiliului Europei. Nagacevschi va prezenta, din nou, proiectul de modificare a Constituției

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi va prezenta în mod repetat, în cadrul ședinței guvernului, proiectul de modificare a Constituției, privind sistemul judecătoresc. Despre acest lucru oficialul a anunțat în cadrul unui briefing din 30 septembrie. Ministrul Justiției a precizat că a luat această decizie după ce s-a consultat cu reprezentanții Consiliului Europei. Anterior, Curtea Constituțională a dat aviz negativ mai multor prevederi din proiectul de lege.

Ministrul Justiției a declarat că a discutat cu reprezentanții Consiliului Europei cea mai recentă decizie a Curții Constituționale (CC). Nagacevschi a precizat că discuțiile s-au încheiat pe 29 septembrie. Acesta a subliniat că pe 30 septembrie, Consiliul Europei a publicat un comunicat de presă în cadrul căruia și-a manifestat susținerea pentru modificările Constituției promovate de Ministerul Justiției și că acestea ar corespunde rigorilor Comisiei de la Veneția.

Nagacevschi a mai spus că va prezenta proiectul în mod repetat în cadrul ședinței de guvern din 30 septembrie, iar după ce documentul va fi aprobat, va fi publicat în Monitorul Oficial, după care va fi remis, din nou, CC. De asemenea, ministrul Justiției a menționat că vor fi operate mici modificări, ținând cont de obiecțiile CC.

Ministrul Justiției a amintit că modificările respective fac parte din acordul Moldovei cu UE și FMI. Potrivit acestuia, proiectul de lege respectiv este primul pas spre reforma justiției.

„Mă adresez tuturor politicienilor din Moldova: tot ceea ce face Ministerul Justiției se desfășoară sub stricta monitorizare a Consiliului Europei și corespunde strict standardelor europene. De aceea, rog susținerea partenerilor politici din Moldova și a deputaților pentru ca, în sfîrșit, să putem opera modificările necesare”, a declarat Nagacevschi.

Amintim că, pe 22 septembrie, Curtea Constituțională a aprobat doar parțial amendamentele la Constituție care au fost propuse de Ministerul Justiției. Amendamentele vizează sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii. CC a dispus ca proiectul de amendamente să fie transmis spre revizuire.

În replică, Fadei Nagacevschi,a acuzat CC de blocarea reformei justiției. Ministrul a reamintit că „fiecare cuvânt al proiectului a fost coordonat cu Comisia de la Veneția”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video/Ion Ceban/Facebook

Ceban neagă „legăturile cu Rusia”, invocate de ministra de Externe a României: „Nu există și ei cunosc asta”

Primarul Chișinăului și liderul MAN, Ion Ceban, condamnă acuzațiile lansate de ministra de Externe a României, Oana Țoiu, privind presupusele sale „legături complicate cu reprezentanți ai Rusiei”, invocate ca motiv pentru interdicția de intrare în România. Ceban respinge public acuzațiile, pe care le califică drept nefondate.

„Acest tip de legături complicate nu există și ei cunosc acest lucru. Iar ca dovadă a faptului, există oameni, politicieni, atât în România, cât și în Republica Moldova, cât și în statele UE, care nu neapărat au „legături complicate”, dacă este să vorbim în terminologia dumneei, dar au chiar aceste legături deschise și nu li se întâmplă nimic. Aceasta este prima teză în bază căreia afirm că este o comandă politică”, a declarat Ion Ceban într-un mesaj video publicat pe rețele.

Primarul acuză la rândul său autoritățile de la București că pasează responsabilitatea între instituții și că, până în prezent, nu i-a fost prezentată nicio probă concretă: „Vreau dovadă că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”.

Ceban califică totodată decizia autorităților române, luată în ajun de alegerile parlamentare, drept o tentativă de influențare a opiniei publice: „Orice tip de acest fel de ingerință poate fi calificat ca implicare directă în influențarea publică a diferitor opinii a oamenilor care vor merge să-și expună votul”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat, pe 17 iulie, că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: