Sub stricta monitorizare a Consiliului Europei. Nagacevschi va prezenta, din nou, proiectul de modificare a Constituției
Full Article 2 minutes read

Sub stricta monitorizare a Consiliului Europei. Nagacevschi va prezenta, din nou, proiectul de modificare a Constituției

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi va prezenta în mod repetat, în cadrul ședinței guvernului, proiectul de modificare a Constituției, privind sistemul judecătoresc. Despre acest lucru oficialul a anunțat în cadrul unui briefing din 30 septembrie. Ministrul Justiției a precizat că a luat această decizie după ce s-a consultat cu reprezentanții Consiliului Europei. Anterior, Curtea Constituțională a dat aviz negativ mai multor prevederi din proiectul de lege.

Ministrul Justiției a declarat că a discutat cu reprezentanții Consiliului Europei cea mai recentă decizie a Curții Constituționale (CC). Nagacevschi a precizat că discuțiile s-au încheiat pe 29 septembrie. Acesta a subliniat că pe 30 septembrie, Consiliul Europei a publicat un comunicat de presă în cadrul căruia și-a manifestat susținerea pentru modificările Constituției promovate de Ministerul Justiției și că acestea ar corespunde rigorilor Comisiei de la Veneția.

Nagacevschi a mai spus că va prezenta proiectul în mod repetat în cadrul ședinței de guvern din 30 septembrie, iar după ce documentul va fi aprobat, va fi publicat în Monitorul Oficial, după care va fi remis, din nou, CC. De asemenea, ministrul Justiției a menționat că vor fi operate mici modificări, ținând cont de obiecțiile CC.

Ministrul Justiției a amintit că modificările respective fac parte din acordul Moldovei cu UE și FMI. Potrivit acestuia, proiectul de lege respectiv este primul pas spre reforma justiției.

„Mă adresez tuturor politicienilor din Moldova: tot ceea ce face Ministerul Justiției se desfășoară sub stricta monitorizare a Consiliului Europei și corespunde strict standardelor europene. De aceea, rog susținerea partenerilor politici din Moldova și a deputaților pentru ca, în sfîrșit, să putem opera modificările necesare”, a declarat Nagacevschi.

Amintim că, pe 22 septembrie, Curtea Constituțională a aprobat doar parțial amendamentele la Constituție care au fost propuse de Ministerul Justiției. Amendamentele vizează sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii. CC a dispus ca proiectul de amendamente să fie transmis spre revizuire.

În replică, Fadei Nagacevschi,a acuzat CC de blocarea reformei justiției. Ministrul a reamintit că „fiecare cuvânt al proiectului a fost coordonat cu Comisia de la Veneția”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: