„Suntem pe calea cea dreaptă”. Reacția Maiei Sandu, după recomandarea pozitivă a Comisiei Europene privind R. Moldova
Full Article 2 minutes read

„Suntem pe calea cea dreaptă”. Reacția Maiei Sandu, după recomandarea pozitivă a Comisiei Europene privind R. Moldova

Președintele țării, Maia Sandu, a salutat opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022.

Maia Sandu, președinta Rrepublicii Moldova

Șefa statului a remarcat că decizia vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE.

(Aceasta) consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani.

Opinia Comisiei, care reprezintă o evaluare instituțională a nivelului de pregătire generală și în sectoare specifice a țării noastre pentru calitatea de membră a UE, este și principalul punct de referință pentru discuția de la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Maia Sandu, președinta Rrepublicii Moldova

Maia Sandu a mai menționat că Chișinăul mizează pe o decizie în favoarea R. Moldova și în cadrul Consiliului European.

Mizăm pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda țării noastre statutul de țară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinați să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea țării noastre în spațiul valoric european, pe calea progresului și a bunăstării.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Amintim că Colegiul Comisiei Europene a adoptat Opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Decizia Comisiei Europene are caracter de recomandare, iar decizia finală privind acordarea statutului de stat-candidat la aderarea la UE urmează să fie luată săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: