Chișinău-Hotel.md

„Suntem suprasolicitați”. Hotelurile din Moldova, luate cu asalt de delagațiile străine, înainte de summitul istoric din 1 iunie

Oaspeții Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura pe 1 iunie, la Chișinău, vor simți din plin ospitalitatea moldovenilor la hotelurile din țară. În perioada desfășurării evenimentului, unitățile de cazare vor găzdui câteva mii de vizitatori veniți în Moldova – lideri politici, delegații diplomatice și jurnaliști străini din 47 de state. Unele hoteluri au deja toate camerele rezervate, iar altele, sunt pe ultima sută de metri privind confirmările, relatează GMSS.

Zinaida Jarcuțchi, administratoare hotel: „Suntem suprasolicitați. Noi am închis anunțurile pe toate site-urile de rezervări și am lăsat camerele anume pentru Summit. Dacă am fi lăsat anunțurile de cazare deschise pe site-urile prin care primim rezervări, atunci puteam caza încă trei hoteluri. Aproximativ 50% din camerele hotelului deja sunt rezervate de către cei ce vor participa la Summit. Sunt rezervări din câteva țări și așteptăm să ne confirme și ambasadele.”

Bucate tradiționale servite oaspeților europeni

Gazdele le promit oaspeților internaționali mai multe delicii culinare și meniuri variate. Printre bunătăți, nu au ezitat să includă și bucate tradiționale, astfel încât vizitatorii să descopere și cultura gastronomică a țării noastre.

Zinaida Jarcuțchi, administratoare hotel: „Am planificat vreo 20 de feluri de mâncare caldă – crenvurști (mic dejun englezesc), cartofi, fasoliță, plăcințele ca la mama acasă și multe altele. Am adaptat meniurile noastre, astfel încât, pe lângă ceea ce se oferă, de obicei, prin hoteluri în Europa, să adăugăm și câteva elemente naționale.”

Pentru ca vizitatorii să se simtă în siguranță, autoritățile au efectuat mai multe controale de verificare a calității în baruri, restaurante și hoteluri. Gazdele promit că vor depune toate eforturile necesare pentru a le spune așa cum se cuvine „Bun venit în Moldova!” oaspeților internaționali.

Irina Coiceva, administratoare hotel: „Noi am avut mai multe controale, inclusiv de la ANSA. Totul va fi în siguranță. Le vom oferi vizitatorilor un mic dejun de tip bufet suedez. Desigur, vom fi deschiși dacă vor exista solicitări speciale din partea oaspeților. Vom face tot posibilul ca ei să rămână mulțumiți. Îi așteptăm cu drag!”

Summitul EPC va încuraja dezvoltarea industriei ospitaliere

Evenimentele internaționale de o asemenea anvergură pun în mișcare industria ospitalieră din Republica Moldova. Experții estimează că hotelurile, restaurantele și barurile din țară vor avea încasări suplimentare în această perioadă.

Stas Madan, Director de program „Mediu de afaceri și IMM”, Expert-Grup:„Nu putem exclude și beneficiile economice imediate ale acestui eveniment. Estimativ, reieșind din numărul de delegați și jurnaliști străini care vor fi prezenți în contextul acestui eveniment, aproximativ 1500-2000 persoane, firmele de la noi, în special sectorul HoReCa, vor avea vânzări suplimentare între 6 și 10 milioane de lei.”

Potrivit datelor statistice, în țara noastră sunt în total aproape 300 de hoteluri gata să își întâlnească oaspeții. Numărul camerelor existente în unitățile de cazare este de peste 8 mii, iar numărul de locuri – de aproape 25 de mii.

 

***

Reuniunea Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European Charles Michel și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: