parlament.md

Tauber nu cedează. A atacat în instanță hotărârea CEC privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți

Candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți, Marina Tauber, a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC), privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți, care trebuia să aibă loc în 5 decembrie. Potrivit Marinei Tauber, hotărârea CEC este ilegală, deoarece Codul electoral nu prevede nicio procedură privind suspendarea alegerilor. Mai mult, aceasta a argumentat că, în momentul emiterii hotărârii CEC, nu exista o decizie irevocabilă a vreunei instanțe de judecată. 

În cererea de chemare în judecată, candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar constată că membrii CEC și-ar fi depășit  competențele stabilite de lege, ar fi emis un act administrativ ilegal, care ar afecta direct interesele sale legitime, în calitate de concurent electoral care, în primul tur de scrutin, a acumulat aproximativ 48% din voturile alegătorilor.

„Codul Electoral nu prevede existența unei proceduri legale precum suspendarea alegerilor, iar prin suspendarea hotărârii nr. 195, turul doi al alegerilor din circumscripția municipală Bălți au fost oprite cu numai 30 de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare, un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Mai mult, Marina Tauber consideră că, prin hotărârea CEC, au fost încălcate atât drepturile concurentului electoral, cât și ale alegătorilor.

„Prin acest act administrativ, de fapt, cetățenii și alegătorii din municipiul Bălți au fost lezați în drepturile lor fundamentale la alegeri libere, de a alege, iar candidatul – de a fi ales, ceea ce reprezintă o ingerință disproporțională în substanța dreptului de a fi ales, drept garantat de art. 38 din Constituția Republicii Moldova și de art. 3 din Convenția Europeană”, se arată în cererea de chemare în judecată.

De asemenea, candidatul Partidului „ȘOR” susține că nu există nicio procedură legală care i-ar permite Comisiei Electorale Centrale să acționeze independent, fără implicarea instanței de judecată sau a altui organ, în condiții strict delimitate.

„Comisia Electorală Centrală nu avea cum să acționeze independent, mai ales că nu există nicio procedură legală de suspendare a procesului electoral. Există procedura invalidării alegerilor în cazul în care numărul de alegători care au participat la votare este de cel puțin o pătrime. Există procedura confirmării sau infirmării rezultatelor alegerilor. În cazul în care existau încălcări, care ar fi influențat rezultatele alegerilor, instanța poate decide asupra infirmării rezultatelor alegerilor și numai după asta Comisia Electorală Centrală poate stabili data votării repetate. Chiar și excluderea concurentului electoral din buletin se efectuează doar în baza hotărârii de judecată”, mai argumenează Marina Tauber.

***

Amintim că și organizația neguvernamentală Promo-LEX și-a manifestat „nedumerirea și dezacordul” cu privire la decizia CEC de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Potrivit reprezentanților asociației, „legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC”.

În dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.

În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Marina Tauber s-a arătat dezamăgită de decizia Curții de Apel Bălți și a anunțat că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție: „Astăzi este sfârșitul lumii pentru țara noastră și justiția noastră. Este un eșec total și putem spune că este punctul final în justiția moldovenească, este cel mai rău ce putea să se întâmple pentru partidul de guvernare”, a menționat candidata.

Membrii CEC au susținut o conferință de presă. Aceștia au menționat că nu este deocamdată clar dacă Marina Tauber va putea candida în cadrul turului II, după reluarea procesului electoral. Vicepreședintele CEC Pavel Postica a respins acuzațiile lui Tauber, potrivit cărora ar fi „primit indicații directe de la Maia Sandu” privind excluderea sa. Totodată, membrii CEC nu iau în considerare posibilitatea demisiei de onoare din cauza situației create la Bălți.

Ulterior, în sera de 5 decembrie, Curtea Supremă de Justiție a dat curs solicitării CEC de a anula înregistrarea Marinei Tauber în calitate de concurent electoral.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

„Aplicați anularea taxei de salubrizare”: PAS vrea demisia secretarului CMC. Ceban: „Febră electorală”

Pe 17 iunie, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a cerut să fie aplicată anularea taxei de salubrizare. PAS a solicitat și demisia secretarului interimar al CMC, Adrian Talmaci. Fracțiunea a declarat că, în ianuarie 2025, o majoritate de consilieri au votat pentru excluderea taxei, însă, în cele din urmă, decizia nu a fost semnată de secretarul CMC. În contextul acestor declarații și solicitări, primarul Ion Ceban a afirmat, în cadrul ședinței Consiliului, că „oamenii intră în febra electorală”. Prezent și el la ședință, Talmaci nu a reacționat la solicitarea PAS. Ulterior, fracțiunea a propus includerea pe ordinea de zi a unui proiect de decizie privind destituirea acestuia din funcție. Propunerea nu a întrunit suficiente voturi.

În dimineața zilei de 17 iunie, înainte de ședința CMC, consilierii fracțiunii PAS au susținut un briefing de presă. „Cerem demisia lui Talmaci”, „Aplicați anularea taxei de salubrizare!” – au fost câteva dintre mesajele afișate pe pancartele consilierilor.

„Această taxă este colectată cu o lipsă totală de transparență. Nu există nicio informare clară despre cum sunt valorificați acești bani, unde se duc ei și pentru cine. (…) Anul acesta, o majoritate de consilieri trezi la minte au votat excluderea acestei taxe de salubrizare din decizia taxelor locale, însă culmea ipocriziei este că decizia nu a fost semnată de secretarul consiliului. Secretarul consiliului încalcă flagrant legea și refuză să semneze decizia luată de majoritatea consilierilor municipali. Pentru a pune punct tuturor acestor fărădelegi pe care primarul le comite, inclusiv cu mâna secretarului consiliului, PAS a elaborat un proiect de decizie cu privire la demiterea secretarului Consiliului Municipal și astăzi îl vom include pe ordinea de zi”, a comunicat președinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa.

În contextul declarațiilor și solicitărilor PAS, primarul Ion Ceban a afirmat că „oamenii intră în febra electorală”.

„Astăzi am văzut poziții începând cu taxa de salubrizare și finalizând cu demisia colegilor noștri, eu înțeleg că oamenii intră în febra electorală, dar vreau ca în asemenea circumstanțe să dați dovadă de cât se poate maturitate politică. (…) În ceea ce privește taxa de salubrizare, am spus că este 10 lei pe lună pentru cetățean, în municipiul Chișinău. Pot să afirm cu mândrie că astăzi municipiul Chișinău este unul dintre cele mai curate orașe pe care le vizitați. Mult mai curat decât a fost cu cinci ani în urmă. (…) Vorbesc de salubrizarea și pe arterele centrale, în intracartier, tot ce ține nemijlocit de întreținerea spațiilor publice fie că ele sunt municipale sau la balanța Guvernului Republicii Moldova”, a comunicat primarul în debutul ședinței CMC.

„Vrem să vă reamintim că taxa a fost anulată cu o majoritatea a consilierilor”, a strigat un consilier din sală.

„Vă rog să nu ne dați la brazdă pentru anumite acțiuni, pentru că în țară n-ați produs nimic și produceți numai zgomot aici”, a spus ulterior Ceban.

Mai târziu, președinta fracțiunii PAS a propus includerea pe ordinea de zi a unui „proiect de decizie cu privire la încetarea raporturilor de serviciu prin destituirea secretarului interimar al Consiliului Municipal Chișinău, Adrian Talmaci”. Ulterior s-a anunțat că propunerea nu a întrunit suficiente voturi.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la secretarul interimar al CMC, Adrian Talmaci, în contextul declarațiilor PAS. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

Amintim că în ianuarie 2025, 26 de consilieri municipali au votat pentru eliminarea taxei de salubrizare de 120 de lei per persoană pentru anul 2025. Ulterior, Moldova1 a scris că locuitorii capitalei nu scapă de taxa de salubrizare. Pentru sursa citată, viceprimarul capitalei Olga Ursu a declarat că actul adoptat cu votul consilierilor PAS, PSRM și ai Platformei DA „nu a trecut prin toate etapele procedurale” și, respectiv, ar încălca „norma legală”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: