Televiziunea națională din Belarus a difuzat imagini noi cu Roman Protasevici (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Televiziunea națională din Belarus a difuzat imagini noi cu Roman Protasevici (VIDEO)

Postul național de televiziune din Belarus ONT a difuzat pe 2 iunie imagini noi din timpul audierilor fostului redactor al canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevici. 

În înregistrarea de 13 secunde, jurnalistul spune că a fost „sabotat”. Protasevici spune că este sigur de acest lucru, întrucât anterior nu a făcut declarația respectivă nicăieri, iar imediat după ce a făcut-o, „s-a pomenit” la Minsk. Despre ce anume este vorba nu este clar. Jurnaliștii de la ONT au anunțat că vor difuza mai multe imagini, precum și „o investigație proprie” pe 2 iunie.

***

În timpul zborului din 23 mai, de la Atena spre Vilnius, avionul de pasageri al companiei irlandeze Ryanair a aterizat de urgență la Minsk. Aeronava, care survola spațiul aerian al Belarusului și se apropia de frontiera cu Letonia, a fost nevoit să aterizeze după ce dispecerii au anunțat piloții despre o eventuală bombă care se afla la bordul aparatului de zbor. Alarma s-a dovedit a fi falsă. Avionul a fost însoțit de un aparat de zbor militar, la comanda directă a președintelui Lukașenko.

După aterizarea la Minsk, forțele belaruse i-au reținut pe fostul redactor-șef al portalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici și pe iubita acestuia, cetățeana Rusiei Sofia Sapega, care se aflau la bord. În Belarus, Protasevici a fost inclus în lista persoanelor implicate în acte de terorism și este acuzat de „promovarea urii sociale față de forțele de ordine” și „organizarea dezordinilor în masă”.

Într-o investigație publicată de jurnaliștii de la Centrul „Dosssier”, în colaborare cu The Daily Beast și Der Spiegel, se arată că dispecerii aeroportului din Minsk au informat piloții Ryanair despre presupusa bombă plasată la bordul aeronavei cu 27 de minute mai devreme decât au primit ei înșiși mesajul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: