Tensiuni între Lungu și poliție, la Curtea de Apel. Liderul „Șansă” va fi documentat pentru ultragiere și huliganism

Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, va fi cercetat pentru „ultragiere și acțiuni huliganice”, în urma unei confruntări cu poliția în fața Curții de Apel Chișinău. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco.

În dimineața zilei de 23 iulie, mai multe canale de Telegram afiliate grupului Șor au scris că Alexei Lungu ar fi fost reținut în fața Curții de Apel Chișinău, acolo unde reprezentanții Blocului „Victorie” s-au adunat pentru a depune o contestație, după ce formațiunea nu a fost admisă în cursa pentru alegerile parlamentare.

În imaginile video publicate pe aceste canale, se observă cum Lungu, împreună cu un alt bărbat, intră în conflict cu forțele de ordine și refuză să urce în mașina poliției. Ulterior, liderul „Șansă” a declarat că se simte rău, iar la fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe. Aceleași canale de telegram susțin că Lungu a fost transportat la Spitalul Municipal nr. 1 pentru investigații medicale.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a IGP, Diana Fetco, a declarat că Alexei Lungu „a atentat la integritatea angajaților poliției” și va fi documentat pentru „ultragiere și acțiuni huliganice”. Totodată, bărbatul care îl însoțea, care este fost carabinier și care asigură paza lui Lungu, potrivit IGP, „va fi documentat pentru imixtiune în procesul de activitate al poliției”.

În cele din urmă, reprezentanții „Victorie” au depus documentele la Curtea de Apel pentru a contesta decizia CEC din 19 iulie privind neînregistrarea blocului, lansat la Moscova de fugarul condamnat Ilan Șor, la alegerile parlamentare din toamnă.

Cin este Alexei Lungu și ce îl leagă de Ilan Șor

Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.

Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Compania deținea postul de televiziune NTV Moldova, care retransmitea postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone, dar și alte instituții media afiliate Partidului Socialiștilor.

În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor și a moderat emisiunea „PULS” difuzată de Orizont TV, televiziune afiliată lui Ilan Șor, care a preluat mai multe programe ale postului TV6, licența căreia a fost suspendată.

În septembrie 2023, liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu a fost numit primar interimar al orașului Orhei.

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

În aprilie 2024, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, partidul „Șansă” — alături de alte formațiuni afiliate lui Ilan Șor — a constituit la Moscova Blocul „Victorie”.

Atât Alexei Lungu, cât și Ilan Șor și alți lideri ai partidelor controlate de oligarhul fugar se regăsesc pe listele sancțiunilor internaționale. Recent, și Blocul „Victorie” a fost adăugat pe lista neagră a Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: