Așa-numitele autorități de la Tiraspol s-au adresat reprezentanților ONU și OSCE, acuzând Chișinăul de „șantaj energetic și economic”. Tiraspolul solicită organizațiilor internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova și să îi solicite să înceapă negocierile cu Rusia și Ucraina pentru restabilirea aprovizionării cu gaz. O informație în acest sens a fost publicată de serviciul de presă al liderului autoproclamat de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.
Krasnoselski și așa numitul președinte al Consiliului Suprem al regiunii transnistrene Alexandr Korșunov au trimis scrisori secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și secretarului general al OSCE Helga Maria Schmid.
„După alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova, procesul de reglementare moldo-transnistrean a fost practic suspendat. Partea moldovenească sabotează activ mecanismele de negociere existente, ignoră apelurile repetate ale conducerii Tiraspolului cu propunerea de activizare a procesului de negociere”, se arată în adresare.
Tiraspolul s-a plâns și că Chișinăul ar restricționa furnizarea de bunuri, printre care medicamente și produse de primă necesitate, iar în octombrie a redus livrările de gaz.
Prin urmare, Tiraspolul a cerut organizațiilor internaționale să ia „măsuri urgente” pentru a preveni o catastrofă umanitară în regiunea transnistreană.
„Prioritatea ar trebui să fie reluarea obligațiilor contractuale ale Moldovei de furnizarea gazului către regiunea transnistreană, precum și începerea unui dialog direct între Moldova cu Rusia și Ucraina pentru rezolvarea problemei gazului și restabilirea aprovizionării cu gaze rusești”, se mai comunică în adresare.
De precizat că, din 1 noiembrie, Republica Moldova primește 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești – 3,4 mln de metri cubi ajung, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln sunt furnizate către malul stâng.
Din 1 decembrie 2022, Gazprom va furniza Moldovei cu 56,5% mai puțin gaz, decât este prevăzut în contract. O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan, pe 22 noiembrie.
Tot pe 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că de săptămâna viitoare va reduce și mai mult livrările de gaze către Moldova. SAP „Gazprom” acuză Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Moldovei, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!