novostipmr.com

Tiraspolul anunță că doi dintre moldovenii reținuți au fost eliberați. Precizarea MAI (UPDATE)

Polițistul Andrei Amarfi din cadrul IP Florești, despre care autoritățile de la Chișinău au anunțat că ar fi fost răpit de către structurile de forță de la Tiraspol, a fost eliberat. Împreună cu acesta ar mai fi fost eliberat unul dintre cei patru cetățeni moldoveni reținuți anterior. Despre acest lucru anunță așa-numitul „Minister de Externe” din stânga Nistrului, pe 8 octombrie.

UPDATE (16:27) Contactată de NM, ofițerul de presă al MAI Alina Zbancă a precizat că doar două persoane au fost eliberate. „MAI nu deține informații oficiale despre alte două persoane”, a declarat aceasta. Am solicitat informații suplimentare de la SIS, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

UPDATE (15:45) Ministerul de Interne de la Chișinău a confirmat că cetățenii moldoveni au fost eliberați.

„Structurile speciale ale MAI, împreună cu alte instituții responsabile în gestionarea acestui caz, au întreprins toate măsurile necesare pentru eliberarea cetățenilor moldoveni, sechestrați la 7 octombrie din orașul Camenca. Aceștia sunt în afara oricărui pericol, iar cazul este investigat în continuare conform legii și despre rezultatele anchetei vom informa opinia publică ulterior”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanții instituției nu au precizat dacă toți cei 4 moldoveni au fost eliberați sau doar doi, cum a anunțat Tiraspolul.

Știrea inițială

Responsabilii transnistreni menționează într-un comunicat de presă că decizia privind eliberarea a două dintre cele 4 persoane reținute a fost luată în urma unei discuții telefonice dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski.

„Astăzi a avut loc o discuție telefonică dintre președintele Republcii Moldovenești Nistrene și cel al Republicii Moldova, în urma căreia interlocutorii au confirmat respectarea reciprocă a principiilor dialogului constructiv și al umanității. Forțele de ordine transnistrene au venit în întâmpinarea părții moldovenești și s-au abținut de la arestul reprezentanților structurilor de forță ale Moldovei, care au fost eliberați din detenție”, se arată într-un comunicat publicat de administrația de la Tiraspol.

Cu toate acestea, reprezentanții Tiraspolului susțin că politicienii de la Chișinău ar fi făcut speculații cu tentă electorală, pe seama situației.

„Unele forțe politice din Moldova au încercat să speculeze pe seama situației în scopuri electorale. După cum se știe, Transnistria a adoptat o poziție principială privind neimplicarea în procesele interne din statul vecin”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții instituției nu au precizat nimic despre soarta altor doi moldoveni care ar fi fost răpiți noaptea trecută.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic au anunțat că, de fapt, ar fi fost răpiți timp de două zile patru cetățeni ai Republicii Moldova. Potrivit acestuia, doar unul dintre ei este polițist, iar ceilalți trei nu au nicio legătură cu MAI. Alexandru Jizdan a precizat că unul dintre ei este angajat al  Agenției Servicii Publice (ASP).

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: