Majoritatea parlamentară, formată din partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), a respins, joi, 1 februarie, toate propunerile opoziției de modificare a ordinii de zi a ședinței Parlamentului. Inițiativele, zece la număr, înaintate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), inclusiv de deputații ex-partidului „ȘOR”, au vizat, în mare parte, audierea în plen a mai multor miniștri, șefi ai instituțiilor statului și chiar a premierului Dorin Recean. Nicio propunere, însă, nu a întrunit numărul necesar de voturi, pentru a fi examinată în plen.
BCS a propus, în ședința din 1 februarie, completarea ordinii de zi cu audierea directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață; a ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu; a ministrului Energiei, Victor Parlicov, precum și a ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. De asemenea, fracțiunea comuniștilor și socialiștilor din Parlament a propus audierea premierului Dorin Recean și crearea a două comisii parlamentare de anchetă – una care să analizeze activitatea SIS, iar alta – care să analizeze activitatea și deciziile luate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) în ultimii 2,5 ani.
Toate propunerile fracțiunii (șase la număr) au fost respinse, însă, prin votul majorității parlamentare. Acestea au fost susținute, în mediu, de 30 de deputați, din 93 prezenți la ședință – toți din opoziție.
„Continuăm cu solicitări care vin din partea unei grupări politice organizate. Doamna Apostolova, vă rog”, a continuat speakerul Igor Grosu, după ce BCS și-a înaintat propunerile.
Cu propuneri (patru la număr) din partea ex-partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional în 2023, au venit deputatele Marina Tauber, Reghina Apostolova, precum și deputații Denis Ulanov și Vadim Fotescu. Aceștia au cerut audierea în plen a premierului Dorin Recean, a ministrului Victor Parlicov, precum și a șefilor unui șir de instituții ale statului, inclusiv – ANRE, Consiliul Concurenței, Avocatul Poporului.
„Vă rog, domnule Grosu, să faceți antrenament și să plecați de aici, să nu faceți observație deputaților”, i-a zis Tauber speakerului, după ce Grosu i-a cerut deputatei Reghina Apostolova să nu depășească timpul regulamentar acordat pentru propunerile la ordinea de zi, de un minut: „faceți antrenament, vă rog”.
„Corectăm bandiților. Corectăm. Supun votului propunerea grupării politice organizate”, a spus, în replică, Igor Grosu.
Și de această dată, toate propunerile au fost respinse de majoritatea parlamentară. Astfel, inițiativele deputaților independenți, membri ai echipei fugarului Ilan Șor, au adunat, în mediu, 23 de voturi.
***
De menționat că, recent, Promo-LEX a prezentat rezultatele monitorizării civice a activității Parlamentului în sesiunea de toamnă 2023. Potrivit asociației, aceasta a fost marcată, inclusiv, de absența de la ședințele plenare a deputaților, în special din opoziție, și neconvocarea ședințelor dedicate opoziției.
„Și în sesiunea de toamna 2023, nici una din ședințele plenare nu a fost dedicată proiectelor opoziției, deși urmau să aibă loc 2 astfel de ședințe conform Regulamentului Parlamentului, care prevede examinarea chestiunilor propuse de opoziție în prima ședință din fiecare a șasea săptămână de la începerea sesiunii”, a precizat Promo-LEX pe 30 ianuarie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!