Andrei Mardari / NewsMaker

Tranzacțiile imobiliare și în valută străină: proiect de lege elaborat de PAS

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, a anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege, menit „să încurajeze și mai mult plățile fără numerar în cazul tranzacțiilor de vânzare/cumpărare locuințe”. Potrivit acestuia, în cazul tranzacționării bunurilor imobile între două persoane fizice, va fi permisă efectuarea plăților bancare/electronice și în valută străină, o dată la trei ani. „Această modificare va simplifica mult procedura și va reduce cheltuielile de conversie valutară pentru cetățenii care vor face aceste tranzacții în format electronic”, a menționat deputatul.

Radu Marian a anunțat, pe 6 martie, că a înregistrat împreună cu deputatul Victor Spînu un proiect de lege „care să încurajeze și mai mult plățile fără numerar în cazul tranzacțiilor de vânzare/cumpărare locuințe”.

„Așadar, în cazul tranzacționării bunurilor imobile între două persoane fizice, se va permite ca aceste tranzacții bancare/electronice să poată avea loc și în valută străină, o dată la trei ani. Conform datelor pe care le dispunem, 90-95% din aceste tranzacții între persoane fizice (nu ne referim la creditele Prima Casa și Prima Casă Plus), au loc în valută. Așadar, această modificare va simplifica mult procedura și va reduce cheltuielile de conversie valutară pentru cetățenii care vor face aceste tranzacții în format electronic”, a scris deputatul pe o rețea de socializare.

În continuare, parlamentarul a amintit că începând cu 1 aprilie 2025 tranzacționarea în numerar a bunurilor imobile vor fi permise până la limita 100 salarii medii de economie – 1.61 milioane lei sau aproximativ 80 mii euro: „Am decis acest lucru pentru că plățile fără numerar sunt mult mai simple și mai sigure pentru cetățeni, și în același timp, se reduce riscul de spălare de bani și utilizarea cash-ului în activități ilegale”.

Deputatul a ținut să mai precizeze că, în interiorul Republicii Moldova, „costurile pentru transferurile bancare sunt minime, de câțiva lei”.

Detalii din proiectul de lege

Inițiativa legislativă urmărește modificarea articolului 21 din Legea nr.62/2008 privind reglementarea valutară.

În proiect se menționează că se va admite efectuarea pe teritoriul Republicii Moldova a plăților și transferurilor în valută străină în cazul: 

  • unei singure operațiuni între persoane fizice (cetățeni ai Republicii Moldova, rezidenți, cetățeni străini și apatrizi) atestate cu act de identitate corespunzător, ce ține de vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile, o dată la 3 ani, pentru vânzător;
  • unei singure operațiuni între persoane fizice (cetățeni ai Republicii Moldova, rezidenți, cetățeni străini și apatrizi) atestate cu act de identitate corespunzător, ce ține de vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile, o dată la 3 ani, pentru cumpărător.

Actualmente, conform proiectului de lege, efectuarea plăților și transferurilor în valută străină între persoanele fizice rezidente pe teritoriul Republicii Moldova se admite în cazuri expres stabilite: acordarea și rambursarea împrumuturilor în valută străină între persoane fizice; cumpărarea, vânzarea și schimbul între persoane fizice a valutei străine sub formă de bancnote și monede metalice în scop numismatic; donarea valutei străine în scopuri filantropice și de sponsorizare. Alte plăți și transferuri pe teritoriul Republicii Moldova între rezidenți sunt efectuate în monedă națională. 

NewsMaker by Mihaela Conovali

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: