Ucraina – al treilea cel mai mare importator de arme la nivel mondial, în 2022
Full Article 2 minutes read

Ucraina – al treilea cel mai mare importator de arme la nivel mondial, în 2022

Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme din lume, în 2022. Motivul rezidă în invazia Rusiei din țara vecină, care a dus la un flux substanțial de ajutor militar către Kiev din partea Statelor Unite ale Americii și Europei. Informațiile se conțin într-un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). 

SIPRI, a raportat că din 1991, când Ucraina a devenit independentă pe fondul căderii Uniunii Sovietice, până la sfârșitul anului 2021, Ucraina a importat puține arme importante.

Dar invazia Moscovei de la 24 februarie anul trecut a schimbat în mod semnificativ această situație. Doar Qatar – care și-a intensificat dramatic achizițiile de arme în ultimul deceniu – și India au importat mai multe arme în acel an, a precizat SIPRI în raportul său privind transferurile de arme la nivel mondial, transmite The Associated Press.

Pieter Wezeman, cercetător senior în cadrul programului SIPRI privind transferurile de arme, a remarcat că, chiar dacă anul trecut transferurile de arme au scăzut la nivel global, ”cele către Europa au crescut brusc din cauza tensiunilor dintre Rusia și majoritatea celorlalte state europene”. El a spus că, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, statele europene vor să importe mai multe arme, „mai repede”.

SIPRI a precizat că exportul de arme a fost mult timp dominat de Statele Unite și Rusia, cele două țări fiind cel mai mare și cel de-al doilea mare exportator de arme în ultimele trei decenii.

Cu toate acestea, decalajul dintre cele două a crescut semnificativ, în timp ce cel dintre Rusia și al treilea mare furnizor de arme, Franța, s-a redus. Grupul de reflecție a declarat că este probabil ca invazia Ucrainei să limiteze și mai mult exporturile de arme ale Rusiei, din cauza nevoii Moscovei de a acorda prioritate aprovizionării propriilor forțe armate și a cererii scăzute din partea altor state din cauza sancțiunilor comerciale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: