agora.md

UE debursează €50 mln Republicii Moldova în calitate de asistență macro-financiară

Comisia Europeană a debursat 50 milioane de euro Republicii Moldova în calitate de asistență macro-financiară (AMF). Această debursare face parte din pachetul de asistență macro-financiară de urgență (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro pentru 10 parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate, care are scopul de a-i ajuta să răspundă la consecințele economice generate de pandemia de COVID-19.

Asistența AMF este oferită sub formă de împrumuturi în condiții foarte avantajoase.

„Sunt bucuros de faptul că Uniunea Europeană a debursat adițional 50 milioane de euro în calitate de sprijin financiar oferit Republicii Moldova. Aceasta este o dovadă concretă a angajamentului asumat de UE pentru a ajuta Moldova să facă față impactului economic și social provocat de pandemia de COVID-19. Aceste mijloace, care au fost alocate în urma îndeplinirii angajamentelor de politici agreate, confirmă progresul realizat de Republica Moldova în implementarea măsurilor necesare pentru securizarea unui viitor mai stabil și mai prosper”, a declarat Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie.

Debursarea primei tranșe de 50 milioane de euro către Moldova din cadrul Programului AMF a avut loc în luna noiembrie 2020.

Debursarea în cadrul AMF are loc la scurt timp după acordarea unui grant în mărime de 36,4 milioane de euro pentru suport bugetar în cadrul Planului de redresare economică al UE pentru Moldova, în valoare de până la 600 milioane de euro pentru următorii 3 ani. În conformitate cu acest Plan, precum și cu Planul economic și investițional pentru Parteneriatul Estic, Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova pe calea redresării economice și implementării în continuare a reformelor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: