euneighbours.eu

„Un atac flagrant asupra ordinii constituționale”. Josep Borrell, despre deciziile parlamentului privind componența CC

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a venit cu o reacție după ce parlamentul a decis revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecător al Curții Constituționale și a aprobat numirea lui Boris Lupașcu.

„Curtea Constituțională este independentă de orice altă autoritate publică și se supune doar Constituției. Prin urmare, parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile acesteia”, a declarat Josep Borrell.

Astfel, „voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept”, a mai spus oficialul.

Totodată, acesta le-a reamintit actorilor politici din Republica Moldova că trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. „Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice – ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova”, a mai punctat Borrell.

Anterior, președintele Comisie de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat alarmat de situația actuală din Republica Moldova și a cerut parlamentului să abroge „deciziile neconstituționale” și să respecte deciziile Curții Constituționale (CC), chiar dacă nu este de acord cu acestea.

Menționăm că vineri, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Drept urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Un nou bloc politic se pregătește să intre în cursa pentru parlamentare: reunește partide care vor unirea cu România

Mai multe partide unioniste din Republica Moldova ar putea participa la alegerile parlamentare din septembrie pe o listă comună. În acest scop, ar urma să fie constituit un nou bloc electoral – „Unirea Națională” (BUN) scrie Tribuna. Din această alianță politică ar urma să facă parte, printre altele, Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ” și Partidul Național Liberal –  formațiuni cunoscute pentru promovarea unirii Republicii Moldova cu România.

Decizia de constituire a blocului a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Platformei pentru Reîntregirea Națională din 18 iulie, scrie sursa citată. În cadrul ședinței au fost aprobate principalele direcții strategice pentru campania electorală, inclusiv planul de acțiuni pentru perioada 18 iulie – 28 septembrie, precum și lansarea procedurilor legale de înregistrare a blocului.

Totodată, a fost constituită o Comisie Specială formată din 12 membri, care vor avea misiunea de a elabora Lista Națională de candidați. Sursa citată scrie că candidații la funcția de deputat vor fi selectați pe baza unor criterii stricte de profesionalism integritate și angajament față de obiectivul unirii Republicii Moldova cu România.

„Candidații selectați vor trebui să demonstreze nu doar capacitate profesională și politică, ci și loialitate deplină față de valorile și obiectivele Platformei”, scrie Tribuna.

Lista finală a candidaților și programul electoral al blocului vor fi aprobate în cadrul Congresului Platformei pentru Reîntregirea Națională, care urmează să aibă loc în luna august.

Consiliul a lansat și un apel către organizațiile civice și grupurile de sprijin din teritoriu să înainteze propuneri de candidați, într-un proces care promite să fie „transparent”, „echidistant” și „riguros”.

Platforma pentru Reîntregirea Națională își reafirmă, astfel, angajamentul de a promova un proiect politic unionist „asumat, serios și credibil” în viitorul Parlament.

Platforma „Reîntregririi Naționale” a fost lansată oficial pe 29 martie 2025. Mișcarea a anunțat, drept obiectiv, consolidarea identității românești a Republicii Moldova și pregătirea terenului pentru reîntregirea politică a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: