Andrei Mardari / NewsMaker

Un judecător din Moldova rămâne temporar fără funcție, după ce a fost dat pe mâna colegilor. Ce acuzații i se aduc

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea din funcție a unui judecător în privința căruia a fost pornită anterior o urmărire penală. Potrivit CSM, cauza penală a fost între timp expediată în instanța de judecată. Consiliul a adăugat că judecătorul este bănuit de săvârșirea infracțiunii prelungite de fals în declarația de avere. CSM a subliniat că suspendarea are caracter temporar și a făcut apel la autoritățile implicate „să asigure respectarea drepturilor procesuale ale judecătorului, inclusiv prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare”.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în ședința sa de astăzi, suspendarea din funcție a unui judecător a cărui cauză penală a fost expediată în instanța de judecată pentru examinare în fond. Acestuia i se incriminează săvârșirea infracțiunii prelungite de fals în declarații, prin includerea intenționată a unor date incomplete și omisiunea altora în declarația de avere și interese personale”, au comunicat reprezentanții CSM pe 6 mai.

Potrivit Consiliului, un magistrat poate fi suspendat din funcție dacă în privința sa se pornește urmărirea penală.

„Menținerea în funcție a unui judecător vizat de acuzații penale ar putea genera suspiciuni serioase privind integritatea sa și ar putea afecta încrederea publicului în actul de justiție. Astfel, suspendarea are caracter temporar și preventiv, fiind necesară pentru a proteja imaginea și prestigiul sistemului judecătoresc”, au precizat reprezentanții CSM.

Totodată, Consiliul a făcut apel la toate autoritățile implicate să asigure respectarea drepturilor procesuale ale judecătorului, inclusiv prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare, adăugând că decizia sa „nu exprimă o judecată de valoare asupra vinovăției acestuia”.

Portalul Anticorupție scrie că judecătorul vizat este Igor Pulbere, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Potrivit sursei, Igor Pulbere nu își recunoaște vinovăția și, împreună cu avocatul său, a solicitat ca decizia de suspendare să fie analizată în lipsa lor. Amintim că în decembrie 2024, CSM a admis o sesizare a procurorului general Ion Munteanu, care a solicitat eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privința judecătorului.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: