Andrei Mardari / NewsMaker

Un judecător din Moldova rămâne temporar fără funcție, după ce a fost dat pe mâna colegilor. Ce acuzații i se aduc

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea din funcție a unui judecător în privința căruia a fost pornită anterior o urmărire penală. Potrivit CSM, cauza penală a fost între timp expediată în instanța de judecată. Consiliul a adăugat că judecătorul este bănuit de săvârșirea infracțiunii prelungite de fals în declarația de avere. CSM a subliniat că suspendarea are caracter temporar și a făcut apel la autoritățile implicate „să asigure respectarea drepturilor procesuale ale judecătorului, inclusiv prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare”.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în ședința sa de astăzi, suspendarea din funcție a unui judecător a cărui cauză penală a fost expediată în instanța de judecată pentru examinare în fond. Acestuia i se incriminează săvârșirea infracțiunii prelungite de fals în declarații, prin includerea intenționată a unor date incomplete și omisiunea altora în declarația de avere și interese personale”, au comunicat reprezentanții CSM pe 6 mai.

Potrivit Consiliului, un magistrat poate fi suspendat din funcție dacă în privința sa se pornește urmărirea penală.

„Menținerea în funcție a unui judecător vizat de acuzații penale ar putea genera suspiciuni serioase privind integritatea sa și ar putea afecta încrederea publicului în actul de justiție. Astfel, suspendarea are caracter temporar și preventiv, fiind necesară pentru a proteja imaginea și prestigiul sistemului judecătoresc”, au precizat reprezentanții CSM.

Totodată, Consiliul a făcut apel la toate autoritățile implicate să asigure respectarea drepturilor procesuale ale judecătorului, inclusiv prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare, adăugând că decizia sa „nu exprimă o judecată de valoare asupra vinovăției acestuia”.

Portalul Anticorupție scrie că judecătorul vizat este Igor Pulbere, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Potrivit sursei, Igor Pulbere nu își recunoaște vinovăția și, împreună cu avocatul său, a solicitat ca decizia de suspendare să fie analizată în lipsa lor. Amintim că în decembrie 2024, CSM a admis o sesizare a procurorului general Ion Munteanu, care a solicitat eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privința judecătorului.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: