Colaj NM

Un nou FALS cu imaginea Maiei Sandu: „Urmați pașii juriștilor noștri și vă vor întoarce toți banii” (VIDEO)

Președinta Maia Sandu a devenit ținta unui nou deep fake. De această dată șefa statului ar îndemna moldovenii, potrivit imaginilor trucate, să completeze un formular după ce escrocii le-au furat „ultimii bani”. Persoana prezentată drept Maia Sandu a anunțat despre crearea unui comitet, care va întoarce banii cetățenilor și va oferi și compensații „de zece ori mai mult”. Într-o reacție pentru NewsMaker, instituția prezidențială a menționat că imaginile sunt false și că „aceste tactici murdare” se vor intensifica pentru a „scădea încrederea oamenilor în statul Republica Moldova”. 

În videoul trucat, persoana prezentată drept Maia Sandu spune că în ultima perioadă a primit mai multe plângeri de la cetățeni că escrocii, sub pretextul unor investiții, le fură „ultimii bani”.

„Noi am creat un comitet pentru returnarea și compensarea banilor furați de către brokeri și escroci. Vreau să vă dau asigurări că personal voi urmări ca toate compensațiile să fie realizate. Urmați pașii juriștilor noștri și vă vor întoarce toți banii de zece ori mai mult în calitate de compensații”, a comunicat persoana prezentată drept șefa statului.

Astfel oamenii, care cad în plasa escrocilor, sunt îndemnați să comunice câți bani au pierdut și să completeze un formular. În cel din urmă, numit „ajutor juridic”, oamenii sunt întrebați când au pierdut banii dar și unde i-au pierdut.

Contactat de NewsMaker pentru o reacție, consilierul prezidențial Adrian Băluțel a spus că „acest video, ca și altele apărute în ultima perioadă, este un fals”.

„Aceste tactici murdare sunt utilizate de cei care lucrează în interesul unui stat străin. Prin acest război hibrid, Kremlinul încearcă să blocheze aderarea noastră la UE – prin lansarea de cât mai multe informații false sau pe jumătate false, care să scadă încrederea oamenilor în statul Republica Moldova. Aceste atacuri se vor înteți, însă cetățenii moldoveni au demonstrat că sunt înțelepți, că știu ce își doresc și că nu vor lăsa o țară străină să le dicteze viitorul și prezentul”, a precizat consilierul prezidențial.

Amintim, și în ianuarie 2024, pe online a fost publicat un deep-fake cu președinta Maia Sandu. În videoclipul trucat, șefa statului le-ar fi vorbit moldovenilor despre inițiativa Guvernului „de a atrage mai mulți studenți străini în țară”. „Studenții străini zâmbitori vor umbri cu chipul lor fețele voastre acre”, comunica persoana din imagini. Într-o reacție pentru NM, Președinția a dezmințit declarațiile care i s-au atribuit șefei statului și i-a îndemnat pe cetățeni să se informeze din surse sigure. Detalii AICI.

Iar pe 4 noiembrie 2023, în ajunul alegerilor locale din Moldova, o pagină de pe Facebook a publicat imagini în care șefa statului ar îndemna cetățenii să voteze la scrutin pentru Vasile Bolea, care a candidat la funcția de primar al Chișinăului din partea partidului politic „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. În video-ul montat, persoana care ar semăna cu Maia Sandu și-a început discursul după ce a fost prezentată de o moderatoare a canalului public Moldova 1, imagini luate din arhiva televiziunii. Purtătoarea de cuvânt a instituției prezidențiale a spus că responsabilii s-au adresat către Meta pentru a scoate imaginile de pe Facebook. Detalii AICI.

Și anterior au circulat pe online imagini false cu șefa statului. În octombrie 2022, pe canalele de Telegram au apărut imagini video cu Maia Sandu, în care ar vorbi despre o posibilă mobilizare în țara noastră. Se menționa că Maia Sandu a devenit ținta unei farse din partea prankerilor ruși Vovan și Lexus, care i-ar fi creat impresia șefei statului moldovenesc că vorbește cu premierul Ucrainei. La scurt timp, Președinția a venit cu o reacție, menționând că declarațiile prezentate nu corespund realității – „fiind un trucaj”. Detalii AICI.

Iar în august 2021, postul de televiziune Jurnal TV a publicat un material video, potrivit căruia omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus la cale discreditarea președintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care șefa statului ar primi un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit autorilor investigației, înregistrarea video ar fi urmat să fie difuzată pe finalul campaniei parlamentare, însă planul a fost dejucat de Serviciul de Informații și Securitate. Ilan Șor a declarat că imaginile sunt un fals. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din PAS

Deputata neafiliată Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta consideră că hotărârea a fost aprobată ilegal. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie a podcastului „Subiect incomod”.

Olesea Stamate a declarat că decizia Biroului Politic Național al PAS privind excluderea sa din partid a fost aprobată „într-un mod prin care se încalcă flagrant” prevederile Statutului Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputata a menționat că a contestat în instanță hotărârea.

Am depus cererea, încă nu am primit notificarea că ar fi fost pusă pe rol. Fiindcă inițial am cerut anumite clarificări din partea partidului, răspuns la mai multe întrebări. De exemplu, cum a fost anunțată ședința Biroului Politic Național, deoarece în cadrul acestei structuri poate fi luată decizia cu privire la excluderea unui membru a Biroului Politic Național. Or, aceștia nu au fost anunțați. A fost convocată o ședință a fracțiunii la Președinție. Ședința Biroului Politic Național nu a fost nici anunțată, nici convocată. Mai multe decât atât, în cazul excluderii unui membru al Biroului Politic Național există o anumită procedură prevăzută de Statut: trebuie să fie convocată neapărat Comisia de integritate. Comisia de integritate nu a fost convocată. Cel puțin mie nu mi s-a comunicat și eu n-am putut să vin în fața Comisiei de integritate să-mi expun poziția. Astea sunt doar așa, câteva, la suprafață. Ele sunt mai multe. Și aceste întrebări le-am adresat conducerii partidului. Am așteptat termenul legal să primesc răspuns și am adresat o cerere de chemare în judecată”, a spus deputata.

Amintim că, pe 4 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că Olesea Stamate a fost exclusă din formațiune și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat. Decizia formațiunii de guvernământ a venit în contextul scandalului referitor la eliberarea mai multor condamnați pe viață. PAS susține că Stamate, pe vremea când era președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care, într-un final, ar fi permis eliberarea deținuților.

Olesea Stamate și-a anunțat pe 16 aprilie retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Parlamentara spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective.

Olesea Stamate a propus crearea unei comisii de anchetă care să investigheze Legea amnistiei și amendamentele acesteia. Pe 29 mai, Parlamentul a respins proiectul privind crearea comisiei de anchetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: