În premieră, Curtea de Conturi a Republicii Moldova va efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. Misiunea va fi realizată cu derogare de la prevederile Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi și Legii privind societățile pe acțiuni. Derogarea va permite desfășurarea auditului la întreprinderile din domeniu, indiferent de tipul de proprietate, de forma juridică sau de cota deținută de stat în capitalul acestora. Proiectul de lege a fost votat de Parlament, în data de 9 decembrie, în prima lectură.
Auditul va avea ca obiectiv evaluarea activității entităților din domeniul gazelor naturale sub aspectul conformității cheltuielilor și investiților efectuate.
„Ne dorim să înțelegem mai bine modul în care a fost administrat acest domeniu, în care au fost semnate contractele și au avut loc investițiile”, a declarat vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Deputatul a specificat că auditul respectiv este diferit față de auditul datoriei agreat în cadrul protocolului negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale, care urmează a fi realizat de o companie internațională contractată de Guvernul Republicii Moldova.
Se propune ca raportul auditului în domeniul gazelor naturale să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.
***
Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie, s-a încheiat ultima rundă de negocieri dintre Gazprom și delegația Moldovei, din care a făcut parte și vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Acesta a anunțat că, potrivit acordului, s-a convenit efectuarea unui audit independent cu privire la datoria Moldovagaz față de Gazprom. Auditul ar urma să se desfășoare în 2022.
„În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a mai menționat viceprim-ministrul țării.
Anterior, în cadrul negocierilor, Gazprom a solicitat părții moldovenești să recunoască o datorie istorică de peste 700 milioane de dolari și s-o ramburseze în regim de urgență.