ALDE sesizează Procuratura. Cere ca Spînu, Parlicov și Ceban să fie investigați pentru prețul mare la gaz pe care îl plătesc moldovenii
Full Article 3 minutes read

ALDE sesizează Procuratura. Cere ca Spînu, Parlicov și Ceban să fie investigați pentru prețul mare la gaz pe care îl plătesc moldovenii

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, a depus un denunț la Procuratura Anticorupție (PA) privind posibilele acte de corupție și abuz admise de guvernare în procesul de achiziție a gazului natural. Sesizare este bazată pe o investigație jurnalistică recentă, care relevă achiziții de gaz natural în exces, la preț mare, de către compania Energocom în perioada 2022-2023, situație care ar fi dus la tarife ridicate.

„Atunci când au cumpărat gaz la prețuri exorbitante și oamenii plăteau câte 30 lei per metru cub de gaz consumat, cei de la guvernare strigau „без вас!” (nr. red: fără voi). Acum, după ce practic au fost epuizate stocurile de gaz cumpărate în grabă de Spînu, guvernul ne zice că deja procurarea gazului rusesc este doar parte comercială. (…) Acum, rog cu insistență Procuratura Anticorupție să ne explice ce a fost atunci. (…) Este momentul să ne asumăm responsabilitatea și să luptăm împreună împotriva corupției care afectează direct cetățenii noștri. Depunerea acestui denunț este un pas important în direcția legalității și normalității”, a declarat Arina Spătaru.

ALDE îi solicită Procuraturii Anticorupție în acest context să inițieze o investigație „amănunțită și imparțială” privind achizițiile de gaz natural efectuate de către Energocom în perioada anilor 2022-2023 și implicarea ministrului Energiei, Victor Parlicov, a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu și a șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Totodată, ALDE îi cere PA să atribuie calitatea de bănuiți persoanelor care ar fi fost implicate în procesul de achiziție de gaz și să le supună unui proces de investigație „adecvat”.

„Dacă se confirmă prejudiciul adus economiei Republicii Moldova prin achizițiile nejustificat de mari de gaz, se solicită instituirea procedurilor legale pentru recuperarea acestui prejudiciu de la persoanele responsabile” – se mai menționează în denunțul depus de ALDE.

Precizăm că postul TV8 a publicat pe 22 ianuarie investigația „Eroarea de calcul ce ne arde la facturi. Cum a ajuns Moldova să cumpere gaz scump în exces”. Potrivit sursei, moldovenii au intrat în noul an cu prețuri mari la gazele naturale, chiar dacă prețul la bursele internaționale a scăzut considerabil în ultimul an. Mai exact, potrivit sursei citate, astăzi, la bursa de la Amsterdam se vând gaze la preț de circa 320 dolari per 1000 de metri cubi, în timp ce Energocom vinde către Moldovagaz cu 605 dolari. Se întâmplă după ce, în 2022, țara noastră ar fi cumpărat în exces aproape 600 de milioane de metri cubi de gaze naturale gaze la prețuri foarte mari. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: