Un răgaz pentru șefii de direcții din învățământ? Curtea Constituțională a suspendat modificările adoptate de PAS la Codul educației
Full Article 2 minutes read

Un răgaz pentru șefii de direcții din învățământ? Curtea Constituțională a suspendat modificările adoptate de PAS la Codul educației

Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a suspendat, pe 12 septembrie, modificările adoptate de fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la Codul educației, care prevedea demiterea tuturor șefilor de direcție de învățământ din raioane și municipalitate, care nu au fost numiți conform Codului Educației. Decizia Parlamentului a fost, așadar, suspendată, până la examinarea în fond a sesizării depuse de deputatul Gaik Vartanean și primarul Ion Ceban.

„Nimeni, cel puțin pentru această perioadă, până când Curtea nu va verifica constituționalitatea acestor intervenții în legislație, nu va fi dat afară de la lucru. Salutăm decizia CC”, a declarat primarul de Chișinău, Ion Ceban, într-o conferință de presă susținută pe 13 septembrie.

Amintim că Parlamentul a aprobat pe 17 august un amendament propus de PAS care prevede că tuturor șefilor de direcție educație din țară care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Amendamentele PAS la Codul Educației au fost dur criticate de primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe 21 august. Edilul a calificat modificările drept anticonstituționale. „Este o ingerință foarte-foarte gravă în activitatea administrației publice locale”, a declarat atunci Ceban.

La câteva zile distanță, pe 8 septembrie, Ceban, alături de Vartanean, au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au contestat constituționalitatea modificărilor operate de PAS la Codul Educației. Ceban a declarat că are de gând se sesizeze, în acest context, inclusiv Comisia de la Veneția, dar și alte instituții europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: