Agora

„Unii au lăsat proiecte realizate, alții un crucifix”. MAI precizează ce va face cu „moștenirea” de la Năstase

Crucifixul instalat de către fostul ministru, Andrei Năstase, ar putea rămâne în sediul instituției, „atâta timp când nu împiedică cu nimic activitatea Ministerului Afacerilor Interne, dar nici nu impune angajații la careva acțiuni ce depășesc unele norme sau atribuții”. Precizarea a fost făcută pentru NM, astăzi, 13 ianuarie, de către consiliera ministrului de Interne, Alina Zbancă. Aceasta a adăugat că „dacă fostul ministru vrea, poate veni să îl scoată”.

„Ministerul a avut diferiți conducători, unii au lăsat ca moștenire proiecte realizate, alții un crucifix. Ne propunem să ne focusăm atenția și eforturile pe obiective cu adevărat importante pentru societate”, a mai spus Alina Zbancă într-un comentariu pentru NM.

Totodată, contactat de NM, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Ian Feldman, a precizat că reprezentanții instituției nu dețin aviz de recepție a documentului din partea lui Andrei Năstase, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe l-a recepționat în data de 31 decembrie 2019.

Amintim că decizia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității prevede ca fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, să își ceară scuze publice, iar crucifixul instalat de acesta să fie scos. Membrii instituției au ajuns la concluzia că faptele lui Andrei Năstase contravin legislației și „reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase”.

La rândul său, liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a precizat că decizia face parte dintr-un plan bine pus la punct, care ar urmări compromiterea sa și „linșajul” mediatic.

Decizia trebuie pusă în aplicare în termen de 10 zile de la data recepționării documentului sau contestată, timp de 30 de zile de la data recepționării, se mai arată în document.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: