dsnews.ua

Va ajunge Transnistria la Putin? La ce să ne așteptăm de la congresul „istoric” de la Tiraspol

Săptămâna aceasta, pe 28 februarie, în regiunea transnistreană va avea loc  „Congresul deputaților de toate nivelurile”. O zi mai târziu, președintele rus Vladimir Putin va ține un discurs în Consiliul Federației Ruse. Coincidență? Nu toată lumea crede așa. Deși există puține informații despre congres, există zvonuri și teorii. NM vă povestește ce fel de congres va avea loc în Transnistria și care scenariu de desfășurare a evenimentelor este cel mai nerealist.

„Întrunirea” transnistreană

Pe 28 februarie, la Palatul Republicii din Tiraspol se vor aduna deputații parlamentului local, ai consiliilor raionale și orășenești. Decizia de a organiza congresul a fost luată de așa-numitul legislativ de la Tiraspol la propunerea liderului separatist Vadim Krasnoselski. Cu o astfel de solicitare au venit la Krasnoselski, la rândul lor, deputații Adunării Consultative, care include deputați din prima legislatură a Consiliului Suprem (parlamentul local) și primul lider separatist al regiunii transnistrene, Igor Smirnov.

Deputatul Consiliului Suprem, politologul Andrei Safonov, într-un comentariu pentru NM, a spus că congresul este convocat chiar acum, deoarece „a sosit un moment de criză” în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol: „Momentul este cu adevărat acut. Pentru a înlătura sau a minimiza acest asalt asupra Transnistriei, avem nevoie de un for deosebit de reprezentativ, avem nevoie de o consolidare reală a forțelor socio-politice. Și acesta este exact congresul. Acest lucru s-a întâmplat înainte, în crizele anterioare”, a menționat Safonov.

Zvonuri cu picioare lungi

Actualul congres al deputaților de toate nivelurile din regiunea transnistreană va fi al șaptelea. La începutul anilor ’90 au avut loc patru congrese, rezultatul lor a fost declararea independenței. La cel de-al cincilea congres a fost adoptată legea de bază a republicii nerecunoscute nistrene. La cel de-al șaselea congres din 2006, delegații au decis să anexeze Transnistria la Rusia. La baza deciziei au stat rezultatele unui referendum organizat în același an, în care peste 97% dintre transnistreni au votat pentru independența Transnistriei și aderarea acesteia la Federația Rusă. Comunitatea internațională nu a recunoscut rezultatele referendumului.

Având în vedere că congresele anterioare s-au încheiat cu decizii importante, convocarea unui nou congres a stârnit îngrijorare și a dat naștere mai multor zvonuri. Astfel, activistul de opoziție transnistrean Ghenadie Ciorba a scris pe Facebook că la congres, deputații transnistreni se vor adresa lui Vladimir Putin și îi vor cere să-i accepte în Rusia. Ciorba crede că nu este o coincidență faptul că Vladimir Putin are programat un discurs în fața Consiliului Federației pe 29 februarie. Politicianul de opoziție este încrezător că Putin va anunța „cererea transnistrenilor”, iar Consiliul Federației o va satisface rapid.

De ce un astfel de scenariu este puțin probabil?

Teoria lui Ciorba a devenit unul dintre principalele motive informaționale ale săptămânii trecute. Cu toate acestea, experții consideră acest scenariu puțin probabil și practic imposibil. Deci, potrivit lui Andrei Safonov, acest „zvon” a fost lansat special pentru a „distrage” atenția oamenilor de la probleme, de la situația actuală. Safonov crede că la congres nu se va vorbi despre o posibilă aderare la Rusia, întrucât „poziţia Transnistriei este cunoscută demult, după rezultatele referendumului din 2006”. „De ce să vorbim la congres despre ceea ce știu chiar și copiii?” – se întreabă politologul.

Fostul deputat al parlamentului transnistrean Anatoli Dirun la fel crede că „scenariul Ciorba” este puțin probabil din două motive: „În primul rând, acum agenda este una economică, nu politică. Nu cred că această linie se va schimba. Se va face o declarație pentru garanții reglementării – Uniunea Europeană, eventual  Kiev și Moscova”.

Vorbind despre problemele economice, Dirun s-a referit la anularea din 1 ianuarie 2024 a facilităților vamale pentru antreprenorii din regiunea transnistreană. Această decizie a provocat un val de nemulțumiri la Tiraspol. Krasnoselski a numit taxele „un tribut medieval”; autoritățile regiunii au organizat proteste la Tiraspol împotriva acțiunilor Chișinăului (mai multe detalii despre taxele vamale aici).

Un alt motiv invocat de Dirun a fost vizita recentă la Tiraspol a ambasadorului ucrainean Marko Șevcenko și posibila reluare a activității consulatului ucrainean pe teritoriul regiunii transnistrene. „Nu pare prea realistă ideea deschiderii consulatului ucrainean pe fondul presupuselor evenimente [apelul de aderare la Rusia]”, a menționat fostul deputat.

Potrivit acestuia, oficial o astfel de solicitare există deja în Duma de Stat a Rusiei (vorbim din nou despre referendumul din 2006). „Aceste documente sunt în Dumă de multă vreme. Poate fi considerat congresul o modalitate de a reaminti acest apel? Teoretic – da, practic – contextul situației regionale nu este potrivit pentru astfel de declarații”, consideră Dirun.

Directorul executiv al Asociației WatchDog, Valeriu Pașa, a remarcat, la rândul său, că „regimul dictatorial din Rusia acționează adesea irațional”, așa că niciun scenariu nu poate fi exclus 100%. Totodată, acesta la fel crede că scenariul de aderare a Transnistriei la Rusia este unul puțin probabil, întrucât Rusia nu controlează granițele nerecunoscutei republici nistrene: „Atât timp cât armata rusă nu poate ajunge pe acest teritoriu, este puțin probabil ca el [Putin] să riște să accepte această regiune în componența Federației Rusă.”

De asemenea, serviciile secrete ucrainene nu au găsit confirmarea „scenariului Ciorba”. Acest lucru i-a fost comunicat publicației Ucrainscaia Pravda de către purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ucrainei, Andrei Iusov.

Ce se poate decide la congres?

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare Alexandru Flenchea consideră că nu există informații despre congres, ci doar zvonuri și zgomot informațional. „La această dată, este imposibil să vorbim despre ce decizie va fi luată. Mi se pare că la Tiraspol încă nu s-au hotărât ce vor face, de aceea aruncă astfel de informații și verifică reacția Chișinăului, a Kievului și a Moscovei”, a spus Flenchea pentru NM.

Nu am putut afla la Tiraspol ce se va discuta la congres. Primul lider separatist al regiunii, Igor Smirnov, a solicitat să-l contactăm mai târziu. Deputatul primelor legislaturi ale parlamentului local Vladimir Rîleacov a declarat pentru NM că nu are nicio informație.

Andrei Safonov a remarcat că în prezent se desfășoară lucrări organizatorice „legate de reprezentarea la congres, de cotele locale, de elaborarea unei agende”. „Bineînțeles, este o discuție – la Tiraspol, Râbnița, Bender și toate celelalte regiuni ale Transnistriei. În cadrul congresului vor avea loc discuții; în special, va fi aleasă o comisie care va aduna propunerile. Și acestea pot fi foarte diferite”, a conchis deputatul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video

Premieră în Moldova: transplant de ficat la un copil de 1 an și 4 luni; donatorul a aflat despre caz la TV

Un copil de numai un an și patru luni a primit o nouă șansă la viață, în urma unui transplant hepatic realizat cu succes la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Intervenția, care a durat aproximativ zece ore, marchează o premieră națională: este primul transplant de ficat efectuat în Republica Moldova la un pacient atât de mic. Donatorul este o persoană care a aflat despre drama familiei în cadrul unei emisiuni TV și a decis să doneze o parte din ficat pentru a-i salva viața copilului.

Copilul fusese diagnosticat cu tirosinemie de tip I, o boală genetică rară care afectează metabolismul unui aminoacid esențial. Medicii au stabilit că transplantul hepatic era singura opțiune pentru a-i salva viața. Intervenția a fost realizată de o echipă de specialiști de la Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului. Donatorul este un bărbat necunoscut, care a aflat despre cazul micuțului dintr-o emisiune TV și a decis să doneze o parte din ficat pentru a-i oferi o șansă la viață.

„Și acum trăiesc aceste emoții și sunt în șoc. Nu îmi vine a crede că mai sunt așa oameni. E un om cu inimă mare și îi voi fi datoare toată viața, pentru că i-a oferit copilului o șansă la viață. Și el are doi copii și m-a emoționat”, spune mama copilului.

După operație, micuțul a fost supravegheat în terapie intensivă, iar ulterior transferat în Secția chirurgia malformații cardiace congenitale. Potrivit medicilor, evoluția sa este favorabilă, iar în curând va fi externat pentru a-și continua recuperarea acasă, sub monitorizarea specialiștilor.

Potrivit SCR, intervenția reprezintă un pas important pentru dezvoltarea chirurgiei de transplant pediatric în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: