„Vă asumați să fiți infractori, asumați-vă consecințele”. Procurorul general către juriștii care oferă suport grupării Șor
Full Article 5 minutes read

„Vă asumați să fiți infractori, asumați-vă consecințele”. Procurorul general către juriștii care oferă suport grupării Șor

Procurorul general Ion Munteanu a venit cu un mesaj către cetățenii care primesc bani, prin intermediul băncilor rusești, de la „grupul criminal Șor”. El i-a atenționat că identitatea acestora le este cunoscută oamenilor legii. Munteanu a avut un mesaj și pentru procurori, menționând că e cazul să se mobilizeze. „Este nu doar demnitatea noastră profesională în joc, este pusă existența noastră ca stat de drept”, a comunicat procurorul general. Munteanu s-a adresat și juriștilor din Moldova, declarând că „această rețea criminală nu ajungea la asemenea dimensiuni fără consultarea și suportul” unora dintre ei. „Vă dați bine seama unde vă faceți datoria și unde săvârșiți o infracțiune? Pentru dumneavoastră răspunderea este alta”, a comunicat Munteanu. 

Pe 28 octombrie, în timpul unor declarații de presă cu privire la fenomenul corupției electorale, procurorul general s-a adresat procurorilor, ofițerilor și avocaților.

„Suntem în fața unei provocări fără precedent. (…) Este nu doar demnitatea noastră profesională în joc, este pusă existența noastră ca stat de drept. (…) Ne-a fost impusă o etichetă de corupție în contextul unor reforme structurale și procedurale continue, implementate în grabă, fără o analiză adecvată a riscurilor și consecințelor supra capacităților reale a organelor de drept. În spatele fiecărui caz stau sute de documente și zeci de proceduri, și discutăm despre mii de cazuri. Procurorii nu creează legea, procurorii o aplică. Nu este cazul să discutăm acum și aici de ce a putut caracatița crimei organizate să ajungă la așa nivel. Nu e cazul să arătăm cu degetul. E cazul să ne mobilizăm pentru a asigura investigația completă și eficientă”, a comunicat Munteanu.

Procurorul general s-a adresat și cetățenilor, care sunt în contact cu sistemul bancar din Federația Rusă, aflat sub interdicție națională, „Promsvyazbank”. El a spus că aceste persoane nu-și pot ascunde identitatea în spatele numerelor de telefoane și a conturilor deschise în bănci rusești.

„Identitatea lor ne este cunoscută și vă declar cu toată responsabilitatea că toți cei care au beneficiat de resurse bănești, prin intermediul băncilor rusești, sau în bani numerar și cu participarea de la grupul criminal Șor pentru a vota într-un anumit fel vor fi somați de organele de drept”, a declarat Munteanu.

Procurorul general a avut un mesaj și pentru juriștii din Republica Moldova.

„Să se gândească la etica profesională și la demnitate. Comunitatea juriștilor nu este chiar atât de mare în această țară. Dincolo de goana după onorarii mai este și onestitatea noastră de a ne privi în ochi. De partea cui sunteți? Ori această rețea criminală nu ajungea la asemenea dimensiuni fără consultarea și suportul experților juriști rău intenționați, persoane care au activat anterior în calitate de polițiști, judecători, procurori, avocați, foști sau actuali. Vă dați bine seama unde vă faceți datoria și unde săvârșiți o infracțiune? Pentru dumneavoastră răspunderea este alta. Asta știți foarte bine și o să aplicăm legea fără avertismente suplimentare. Vă asumați să fiți infractori, asumați-vă consecințele chiar dacă pentru asta noi va trebui să ne dublăm eforturile. Avem și putere, și capacitate, onestitate și moralitate ceea ce vouă lipsește”, a conchis procurorul general.

***

În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși cifra de 300 000 de oameni.

Oamenii legii au stabilit că, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.

Pe 28 octombrie, procurorul general a declarat că schema prin care moldovenilor li se deschid conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Ion Munteanu a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până acum, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: