Va demisiona din funcția de viceprimar? Precizările lui Chironda (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Va demisiona din funcția de viceprimar? Precizările lui Chironda (VIDEO)

Victor Chironda a declarat că va continua să activeze în cadrul Primăriei Chișinău, chiar dacă primarul Ion Ceban i-a solicitat demisia. Declarații în acest sens au fost făcute de Chironda în studioul NM, astăzi, 22 iunie.

„Eu nu am venit din stradă. Nimeni nu m-a luat la lucru în propria grădină. Am venit să lucrez într-o funcție publică, în calitate de viceprimar responsabil pe un anumit domeniu și în continuare mă voi ocupa de acest lucru. Dacă primarul va iniția procedura mea de demitere prin intermediul Consiliului Municipal Chișinău, eu voi ieși în fața CMC și voi explica încă o dată în ce constă problema. Pentru mine acest lucru nu va fi o grea lovitură. Toți spun că eu mă țin de această funcție. Dacă mă țineam de această funcție, atunci tăceam, eram ascultător și făceam tot ce mi se spunea. O altă chestie este să te respecți pe tine însuți, să respecți decizia oamenilor, deciziile CMC și să respecți procedurile, inclusiv procedurile de demitere din funcție”, a spus Victor Chironda.

„Eu deja am contestat aceste decizii. Voi merge în instanță nu pentru a rămâne în acest fotoliu. Să lăsăm deoparte demiterea mea și să discutăm despre problema pe care am sesizat-o. Pe marginea acestui subiect nu văd nici un progres”, a mai spus Chironda.

Amintim că, pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.

De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei, Victor Chironda, după ce acesta ar fi lipsit timp de o lună.

Pe 18 iunie, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa. De asemenea, pe 21 iunie, Chironda a anunțat că autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă și că va depune repetat un demers la Centrul Național Anticorupție, pentru a verifica legalitatea acțiunilor funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.

Astăzi, 22 iunie, în cadrul unui briefing de presă, Ion Ceban a menționat că așteaptă demisia viceprimarului Victor Chironda.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: