Tudor Mardei | NewsMaker

Vacanța de iarnă se prelungește? Ministerul Educației a emis o circulară, în contextul codului portocaliu de viscol și ger

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a emis o circulară către direcțiile raionale/municipale de învățământ și instituțiile subordonate în contextul codului portocaliu de viscol, ghețuș și ger, emis de Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS). MEC recomandă adoptarea unor măsuri preventive pentru asigurarea siguranței și protecției elevilor și personalului din instituțiile de învățământ.

Ministerul Educației anunță că va veni cu recomandări ulterioare, în cazul în care condițiile meteorologice vor deveni periculoase.

Precizăm că meteorologii au anunțat cod portocaliu, în perioada 7-10 ianuarie. Potrivit SHS, în această perioadă vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare, izolat va viscoli, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea în această perioadă cu 10-15°C.

Poliția Republicii Moldova a atenționat în acest context șoferii să nu pornească la drum dacă nu au echipat autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să conducă cu viteză redusă, să verifice starea frânelor și să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanțuri antiderapante, lopată şi sac cu nisip.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a convocat ședința autorităților de resort și a subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Efros a solicitat crearea Centrului de Dirijare în Situații Excepționale, la necesitate, pentru gestionarea situației în țară. Oficialul a mai cerut responsabililor „cooperarea forțelor în special în cazul vulnerabilității accesului pe drumurile din țară, apariției cazurilor medicale, dar și acordării ajutorului în condiții de vreme dificilă”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: