Valeriu Munteanu cere Maiei Sandu redeschiderea dosarelor din 7 aprilie 2009: Cetățenii așteaptă adevărul

Deputatul AUR, Valeriu Munteanu, președinte al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, a transmis o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu, în care solicită redeschiderea dosarelor legate de evenimentele din 7 aprilie 2009. În scrisoarea adresată șefei statului, Munteanu subliniază că, „la 16 ani de la acele evenimente, cetățenii Republicii Moldova continuă să aștepte adevărul și dreptatea“.

„Din păcate, și astăzi, „dosarele 7 aprilie” rămân un simbol al neîmplinirii și al complicității tăcute. Cei care au ordonat, executat sau acoperit crimele de atunci nu au fost trași la răspundere. Nu a existat un proces real de asumare și clarificare. Iar între timp, memoria acelor evenimente este tot mai rar evocată, iar suferința celor afectați, tot mai ușor ignorată. (…) Dumneavoastră și actuala guvernare nu sunteți legați de acele fapte prin vină, dar tocmai de aceea aveți datoria morală și constituțională de a acționa”, a menționat Valeriu Munteanu în scrisoarea deschisă.

Printre solicitările adresate președintei Maia Sandu, Munteanu a cerut:

  1. Redeschiderea dosarelor legate de evenimentele din 7 aprilie 2009 și investigarea lor cu transparență și celeritate;
  2. Identificarea și sancționarea responsabililor, chiar și simbolic sau moral, dacă termenii de prescripție penală nu mai permit altceva;
  3. Edificarea Monumentului Libertății în fața Parlamentului Republicii Moldova, conform Hotărârii Guvernului din 2010, proiect abandonat din motive politice.

În scrisoare, Valeriu Munteanu subliniază că „Republica Moldova nu poate merge cu demnitate către Uniunea Europeană cu adevăruri scunse, cu dosare mușamalizate și cu simboluri uitate”. „Europa nu este doar un spațiu geografic, ci o comunitate a valorilor, iar printre aceste valori, adevărul, dreptatea și
memoria colectivă sunt esențiale“Munteanu subliniază că Europa nu poate fi doar un spațiu geografic, ci o comunitate a valorilor, printre care adevărul și dreptatea sunt fundamentale”, a conchis deputatul.

***

La 16 ani de la evenimentele din aprilie 2009, președinta Maia Sandu a declarat că „astăzi Moldova este o țară care a învățat din durere, care a crescut în conștiință și care știe ce are de apărat”.

„Pe 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în stradă nu pentru un partid sau o ideologie, ci pentru o idee simplă și puternică: doar cetățenii au dreptul să-și decidă viitorul. Vocea lor a spart zidurile fricii – iar unii dintre ei au plătit un preț foarte mare pentru acest crez”, a comunicat șefa statului.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: