Vasnețov și Bolea, față-n față la Ministerul Agriculturii. Au discutat despre decizia Rosselhoznadzor de a sista importul unor produse din Moldova
Full Article 2 minutes read

Vasnețov și Bolea, față-n față la Ministerul Agriculturii. Au discutat despre decizia Rosselhoznadzor de a sista importul unor produse din Moldova

Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu  reprezentanți ai Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor și ai Ministerului de Externe de la Chișinău au avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. Părțile au discutat despre decizia Rosselhoznadzor de a sista temporar importul de produse agricole din țara noastră.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a reiterat poziția în privința preocupării instituțiilor statului de a proteja consumatorii atât de pe piața locală, cât și de pe cea internațională împotriva riscurilor asociate lanțului alimentar.

Pentru elucidarea tuturor cauzelor și circumstanțelor, suntem deschiși spre a forma un grup de lucru cu implicarea experților naționali și cu cei din Federația Rusă, astfel încât să reușim efectuarea unei anchete concludente. În scopul evitării incertitudinilor și în vederea consolidării încrederii în sistemul de securitate alimentară al Republicii Moldova, propunem să efectuăm vizite la depozite, să colectăm date, să identificăm riscurile existente și să le lichidăm”, a declarat Vladimir Bolea.

În aceeași ordine de idei, diplomatul a declarat că, mizează pe corectitudine în relațiile profesionale dintre producători și consumatori și că va depune efortul necesar pentru accelerarea procesului de cercetare a circumstanțelor, de stabilire a unor runde de discuții cu instituțiile responsabile din Federația Rusă, inclusiv de organizare a unor vizite dacă vor fi necesare.

Reamintim că, la data de 11 august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a recepționat o scrisoare din partea autorităților din Federația Rusă, unde este comunicat că, începând cu data de 15 august curent, va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale țării noastre, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului a Republicii Moldova. Motivul acestei decizii ar fi neconformitatea stării fitosanitare a produselor vegetale autohtone și identificarea a 5 dăunători de carantină în loturile importate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: