Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu a cerut suspendarea serviciilor de protecție și pază de stat pentru procurorul general Alexandr Stoianoglo. SIS a comunicat despre aceasta drept răspuns la solicitarea NM, prin intermediul platformei Vreauinfo.md. Cei de la SIS au precizat că în anul 2020, au informat Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) despre faptul că viața procurorului general ar putea fi în pericol, însă chestiunea privind acordarea pazei „nu este în competența SIS”.
Ce s-a întâmplat?
La sfârșitul lunii aprilie 2021, în presă a apărut o informație precum că Stoianoglo a rămas fără pază de stat. Portalul anticoruptie.md a publicat răspunsul Anei Revenco, consilierul președintelui Maia Sandu, oferit Ingăi Grigoriu, deputat al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. Revenco a menționat în scrisoare că la 17 iunie 2020, lui Stoianoglo i-a fost oferită pază de stat din cauza unei informații din partea serviciilor speciale precum că viața procurorului general este în pericol. La fel, Revenco a remarcat faptul că Serviciul de Protecție și Pază de Stat, împreună cu serviciile speciale, au evaluat riscurile și au decis că procurorul general nu mai are nevoie de pază. În baza acestei evaluări, președintele a semnat un decret cu privire la retragerea pazei de stat pentru procurorul general.
Ce spune SIS?
NM a expediat de două ori solicitări către Serviciul de Informații și Securitate pentru a preciza, dacă SIS a recomandat retragerea serviciilor SPPS pentru Stoianoglo și dacă SIS consideră că procurorul general nu are nevoie de pază de stat. Însă SIS nu a răspuns la aceste demersuri, menționând că redacția nu și-a întocmit corect solicitarea. Menționăm că alte instituții și organe de drept răspund la solicitările formulate în acest format.
La 25 iunie, redacția NM a primit totuși un răspuns al SIS la solicitarea pe care a transmis-o prin platforma Vreauinfo.md. SIS a comunicat că „monitorizează în permanență riscurile și pericolele pentru securitatea țării, inclusiv pregătirea și comiterea de acțiuni ilegale împotriva persoanelor oficiale ale țării”. Cei de la SIS au menționat că întotdeauna informează „organele competente” despre concluziile sale.
SIS a precizat că în vara anului 2020, a informat Serviciul de Protecție și Pază de Stat despre faptul că există „semne” care demonstrează că există riscuri pentru viața procurorului general și a familiei acestuia. Totodată, cei de la SIS au adăugat că nu au recomandat SPPS să-i retragă lui Stoianoglo serviciile de pază. SIS a precizat că problema privind acordarea pazei și anularea acestei decizii „nu țin de competența SIS”.
La întrebarea dacă există acum vreun risc pentru viața procurorului general, cei de la SIS nu au răspuns. Aceștia au menționat că președintele soluționează chestiunea privind oferirea pazei de stat, la solicitarea în scris a organelor de drept sau din proprie inițiativă, dacă este vorba despre riscuri pentru viața demnitarului.
De notat că după ce în presă a apărut o informație precum că procurorul general a fost asigurat cu pază de stat, Stoianoglo a declarat că „nu a cerut pază”, iar această decizie „a fost luată de conducerera țării”.
Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și Ambasada Marii Britanii și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independende și profesioniste și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod neapărat viziunea Ambasadei Marii Britanii, USAID sau a Guvernului SUA.
Material de parteneriat