Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova

Vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu șeful Gazprom Alexei Miller despre noul contract de achiziție a gazului

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu susține că a discutat la telefon cu șeful Gazprom Alexei Miller pentru a afla cum decurg negocierile cu MoldovaGaz, privind prelungirea contractului de achiziție a gazului rusesc. În cadrul ediției din 22 septembrie a emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV, oficialul a negat afirmațiile opoziției, potrivit cărora conducerea țării nu se implică în discuțiile cu Gazprom.

„Atâta timp cât noi nu considerăm că trebuie să intervenim imediat, nu o facem și atunci când simțim că trebuie să avem aceste discuții le avem (…) Am discutat cum decurg negocierile între MoldovaGaz și Gazprom și am stabilit care sunt pașii următori ca până la finalul lunii să avem prelungirea contractului care este, și să vedem care sunt pașii ca să asigurăm țara cu gaz pentru perioada următoare. Noi nu negociem alt contract. Noi acum prelungim contractul existent”, a declarat ministrul.

Andrei Spînu admite că tariful final stabilit de ANRE pentru consumatorii casnici ar putea fi mai mare, deoarece a crescut prețul pe piața internațională. Totuși, potrivit lui, formula de calcul a tarifului la gaz este avantajoasă pentru Republica Moldova.

„În contractul pe care îl are MoldovaGaz cu Gazprom este stabilită o formulă concretă de calcul. Această formulă, reieșind din situația care este la plan mondial, este una bună pentru Republica Moldova. Începând de la 1 octombrie prețul la gaz se va calcula diferit față de ceea ce vedem la nivel european”, a mai menționat Andrei Spînu.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat pentru NM că Moldovagaz va expedia către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere de majorare a tarifului pentru gaz cu 35%. Prin urmare, prețul final pentru gaz ar putea ajunge la 6 lei. În prezent, prețul pentru 1 m3 de gaz constituie, în Moldova, 4 lei și 30 de bani.

***

Amintim că Guvernul pregătește un proiect de susținere a păturii vulnerabile a societății, în cazul în care prețul la gazele livrate din Federația Rusă va crește. Declarația a fost făcută de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă din 15 septembrie, după ședința Guvernului. Pentru prima dată în istorie, prețul gazului pe piața contractelor futures din Europa a depășit, săptămâna trecută, 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 20 la sută într-o singură zi.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: