Victoriabank și partenerii săi au lansat cea de patra ediție a programului „ZOOM in Banking”

Victoriabank și Asociația Businessului European (EBA) alături de Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei au lansat cea de-a patra ediție a programului „ZOOM in Banking | Stagii de practică cu remunerare de la Victoriabank”.

Bogdan Pleșuvescu, Președintele Victoriabank, a comparat programul „ZOOM in Banking” cu o fabrică unde se educă specialiști pentru băncile viitorului: „Acest program este cea mai tare platformă de conexiune cu universitățile, în cadrul căreia se produce un transfer de cunoștințe solide de la profesioniștii Victoriabank către studenți.”

Tinerii ar trebui să aibă un viitor acasă, renunțând firesc la ideea că o viață decentă le poate fi asigurată exclusiv prin angajarea în câmpul muncii peste hotarele țării. Tocmai de aceea programul „ZOOM in Banking” a fost conceput pentru a oferi studenților oportunități educaționale și de angajare și a le asigura tinerilor un viitor bun aici, acasă. În timp, programul s-a extins și a ajuns la cea de-a patra ediție, pe lângă tinerii de la ASEM și USM, la „ZOOM in Banking” vor participa și studenți de la UTM. Rafael Ciloci, Decanul Facultății Inginerie Economică și Business a UTM a menționat la evenimentul de lansare că universitatea pe care o reprezintă va oferi valoare adăugată acestui proiect, digitalizarea și inovația fiind părți intrinseci ale evoluției în sectorul financiar-bancar din lumea întreagă. „Noi creăm în cadrul proiectului o sinergie care schimbă mindset-ul în perspectiva unei colaborări bazate pe strategia win-win unde au de câștigat atât studenții, cât și sectorul bancar din Republica Moldova”.

Pentru a-și atinge scopul de a aprofunda cunoștințele și abilitățile practice ale studenților în domeniul financiar-bancar, corelându-le cu cerințele angajatorilor și cu solicitarea pieței, în ediția a patra a proiectului „Zoom in Banking” sunt implicați specialiști de top din managementul băncii, profesioniști cu certificări internaționale: Vitalie Corniciuc și Ionela Maloș, Vicepreședinți Victoriabank, Diana Ilicciev, Contabil Șef Victoriabank, Margareta Bețiu, Șefa Direcției evaluarea riscului de credit. De altfel, Mariana Rufa, Director executiv EBA, a accentuat că resursa principală a proiectului sunt lectorii, care, împreună cu rectorii universităților partenere, ar putea adapta exemplar curricula de studiu la realități și la viteza enormă cu care se produce schimbarea în acest domeniu. „E un program extraordinar care oferă un context motivațional pentru formarea profesională a studenților, dar și a cadrelor didactice care, iată, sunt obligate să fie mereu în actualitate și să mențină standarde înalte în activitatea lor”– a spus și Otilia Dandara, Prim-prorector, Prorector pentru activitate didactică și studențească USM.

Beneficiile „ZOOM in Banking” sunt mutuale, au de câștigat deopotrivă și mediul de afaceri și comunitatea academică, a subliniat Alexandru Stratan, rectorul ASEM, dorindu-i programului continuitate prin suplinire permanentă și stabilă de către absolvenții săi a posturilor vacante în domeniul economic al Republicii Moldova.

Ambrozie Țurcanu, Președintele Ligii studenților originari din Republica Moldova, prezent și el la eveniment, s-a referit la propria experiență privind importanța alternării procesului educațional cu practicile extracurriculare oferite de sectorul privat, subliniind importanța crucială a unui internship remunerat: „Faptul că ești plătit atât timp cât înveți îți fortifică dorința de a rămâne acasă să muncești și experiența oferită de acest program ar trebui „copiată” și de alte companii private din Republica Moldova.”

În încheierea evenimentului de lansare a ediției a patra a programului „ZOOM in Banking”, Bogdan Pleșuvescu a atras atenția asupra faptului că ideea șanselor și oportunităților exclusive oferite în străinătate ar putea fi o iluzie: „Să nu trăim doar cu un vis. Un vis că este mai bine afară. După părerea mea, aici în Moldova, există mult mai multe oportunități pentru studenți unde șansele de realizare sunt mai mari.”

La cele trei ediții ale programului „ZOOM in Banking” au participat deja peste 400 de studenți și profesori, care, în majoritate, s-au înscris și pentru ediția curentă. Cum se desfășoară acest program? Foarte simplu! Selecția celor mai capabili și dornici studenți de a-și spori abilitățile practice în banking se face în cadrul unor testări, iar după perioada de webinare finaliștii beneficiază de internshipul plătit (stagii practice cu remunerare), dar și de oportunitatea reală de a fi angajați la Victoriabank.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ukweatherforecast.co.uk

Vine canicula: meteorologii au emis cod galben. Ce temperaturi sunt prognozate?

Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova a emis cod galben de caniculă. Avertizarea va fi valabilă pe 4 iulie.

„Se estimează că temperatura maximă a aerului va înregistra valori cuprinse între +33…+35°C”, au comunicat reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic.

Potrivit instituției, majoritatea teritoriului Republicii Moldova va fi sub cod galben de caniculă.

Menționăm că, pe 3 iulie, este valabil și codul galben privind pericolul de incendiu. Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 3 iulie, în centrul țării se vor înregistra temperaturi maxime de până la +30°C, în nord +27°C, iar în sud +32°C.

Dodon sare în apărarea Evgheniei Guțul „în calitate de al 5-lea președinte” și acuză guvernarea: „Umilește o mamă cu doi copii mici”

Liderul socialiștilor Igor Dodon sare în apărarea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul – acuzată că a acceptat finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional. Dodon condamnă și acuză guvernarea, „în calitate de al cincilea președinte al Republicii Moldova”, de „represiune politică” împotriva guvernatoarei de la Comrat.

„Într-o societate democratică nu poate exista loc pentru decizii judiciare motivate exclusiv de considerente politice”, a scris liderul PSRM pe rețele.

Igor Dodon – vizat și el într-un dosar penal – acuză direct guvernarea și pe șefa statului, Maia Sandu, că ar urmări „eliminarea oponenților politici incomozi”.

„Indignarea este cu atât mai mare cu cât guvernarea, în frunte cu Maia Sandu, au recurs la o umilire deschisă a unei mame cu doi copii mici. Reprimarea politică reprezintă încă un pas înapoi pentru țara noastră. Indiferent de convingerile politice, suntem obligați să apărăm drepturile și libertățile fiecărui cetățean”, a mai scris Dodon.

Contactat pentru o reacție, consilierul prezidențial, Igor Zaharov, nu a comentat, deocamdată, acuzațiile fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon. Am solicitat o reacție și din partea partidului de guvernare, însă până la moment nu am primit un răspuns.

Reamintim că Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze astăzi, 3 iulie, dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, susținută activ de fugarul condamnat pentru fraudă bancară  Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest. Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

Pe 1 iulie, procurorii au cerut 9 ani de închisoare pentru Guțul în penitenciar de tip semi-deschis.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022.

De asemenea, Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Concertul din PMAN, care a atras critici, încheiat de Usatîi: a cântat despre Moldova pe o melodie rusească VIDEO

Liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a decis să încheie chiar el concertul din 2 iulie, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, concert ce a avut în program artiști ruși și a atras critici.

Politicianul a interpretat o piesă pe melodia trupei Bi-2 „Полковнику никто не пишет” (în traducere: „Colonelului nimeni nu-i scrie”) și a adaptat versurile în română, despre situația din Republica Moldova. 

Menționăm că, în cadrul concertului, cap de afiș au fost interpreții ruși Macan și Basta și a atras multe critici pe rețelele de socializare, întrucât artiștii au evoluat anterior la concertele organizate de Kremlin, inclusiv în Crimeea ocupată de Rusia.

Precizăm că rapperul Basta (Vasilii Vakulenko) este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan (Andrei Kosolapov) ar fi cântat recent în Lugansk. Pe 14 iulie, în PMAN, urmează să ajungă și trupa „Ruki Vverh” (Serghei Jukov), cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate. Evenimentul la care artiștii au fost invitați de Usatîi a fost intitulat Festivalul Absolvenților 2025.

Liderul Partidului Nostru nu a comentat, deocamdată, criticile apărute în spațiul public.

În contextul criticilor, ministrul Sergiu Prodan a spus că Ministerul Culturii „nu cere preventiv” lista artiștilor care participă la concerte private. Totuși, el a precizat că instituția pe care o conduce „examinează” evenimentele culturale care se desfășoară în capitală sau pe teritoriul țării „și trage concluzii”.

Anterior, organizația „Stop Russian Aggression” a cerut autorităților Republicii Moldova să interzică intrarea în țară artiștilor ruși invitați la concertul organizat de Usatîi. Iar pe 2 iulie, când interpreții ruși Macan și Basta au ajuns la Chișinău, au declarat că această zi este „o zi a rușinii pentru Moldova”.

1.700 de moldoveni, ruși și ucraineni ar fi obținut acte românești cu domicilii fictive. Percheziții la Suceava

93 de percheziții au loc joi, 3 iunie, în județul Suceava din România, într-un dosar în care funcționari publici sunt suspectați că ar fi emis acte de identitate românești, cu domicilii fictive, pentru 1.700 de cetățeni ruși, moldoveni și ucraineni.

Descinderile au vizat sediile unor instituții publice și locuințele unor persoane fizice, într-un dosar privind emiterea unor acte de identitate românești, în baza unor domicilii fictive, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Ancheta vizează o rețea formată din funcționari ai unui serviciu de evidență a populației și ai unei primării, bănuiți că au ajutat peste 1.700 de cetățeni din Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte state din fosta URSS să obțină acte de identitate românești, în perioada 2023-2024.

Potrivit procurorilor, rețeaua funcționa prin falsificarea unor certificate de cetățenie și a cărților de identitate.

„Datele nereale se referă la certificate de cetățenie falsificate și la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fară acordul proprietarilor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și, implicit, fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, susțin procurorii.

Cauza penală vizează comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici din județul Suceava, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Aproximativ 1.700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostului URSS și-au stabilit domiciliul fictiv în acest județ în cursul anilor 2023 și 2024, potrivit anchetatorilor.

Descinderile de astăzi vin la două zile după ce în România au fost efectuate peste 200 de percheziții într-un dosar care vizează o rețea ce, cu ajutorul unor funcționari publici, ar fi obținut acte de identitate românești false pentru persoane din Republica Moldova, Ucraina și Rusia. Acțiunile fac parte dintr-o cauză penală în care sunt vizați funcționari publici din județul Botoșani, suspectați de luare de mită și fals informatic.

Dodon, mesaj pentru Lukașenko, de Ziua Independenței Belarusului: „În viitorul apropiat vom relua cooperarea”

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe liderul belarus, Alexandr Lukașenko — considerat un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin — cu prilejul Zilei Independenței Republicii Belarus. Dodon susține că relațiile dintre Moldova și Belarus se bazează pe respect și înțelegere reciprocă și își exprimă speranța că acestea vor fi reluate și consolidate „în viitorul apropiat”.

„Îl felicit sincer pe Aleksandr Grigorievici Lukașenko și întregul popor belarus prieten cu ocazia Zilei Independenței Republicii Belarus, sărbătorită astăzi. Relațiile dintre Moldova și Belarus au fost întotdeauna bazate pe respect și înțelegere reciprocă. Sunt convins că în viitorul apropiat vom relua și vom consolida cooperarea în domenii de interes comun pentru țările și popoarele noastre. Cu prilejul sărbătorii, doresc Belarusului și cetățenilor săi stabilitate și prosperitate în continuare!”, a scris Dodon pe rețele.

Belarus sărbătorește Ziua Independenței pe 3 iulie, dată ce marchează eliberarea Minskului de către Armata Roșie în 1944. Sărbătoarea, instituită printr-un referendum controversat inițiat de președintele Lukașenko în 1996, include parade militare și festivități naționale. Opoziția democratică preferă însă data de 25 martie, care comemorează proclamarea Republicii Populare Belarus în 1918 și simbolizează aspirațiile pentru o independență democratică, nerecunoscută oficial de regimul actual.

Precizăm că Uniunea Europeană, Statele Unite și alte guverne occidentale nu-l recunosc pe Lukașenko drept președinte legitim al Belarusului, opoziția spunând că alegerile din 2020, dar și ultimele, din 2025, au fost fraudate.

Deși Moldova nu a avut o poziție oficială, sub conducerea Maiei Sandu, Chișinăul a adoptat o poziție fermă împotriva încălcărilor democratice și a agresiunii Rusiei în regiune, inclusiv a rolului Belarusului ca aliat al Rusiei în războiul din Ucraina. În 2022, Moldova a condamnat declarațiile lui Lukașenko privind presupuse amenințări din partea țării noastre: „Regretăm rolul pe care îl are Belarus în promovarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și pentru promovarea repetată în spațiul public a unor mesaje menite să genereze dezinformare și falsuri”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: