(video) Antreprenorul Dermenji Andrei și 50 de hectare de culturi legumicole în satul Negureni

Astăzi, continuăm campania „#FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri!” și vi-l prezentăm pe Dermenji Andrei, clientul FinComBank și noul erou al campaniei, care de 12 ani practică legumicultura în s. Negureni, raionul Telenești.

Vă invităm să urmăriți reportajul realizat de Agro TV Moldova, unde veți afla mai multe detalii despre cheia succesului unei afaceri profitabile pe termen lung, prin ce etape a trecut antreprenorul până a-și lansa propria afacere, ce culturi sunt crescute pe cele 50 de hectare de teren agricol și  cât de mult contează sprijinul familiei în lansarea unui business în legumicultură.

Afacerile în agricultură sunt profitabile pe termen lung, mai ales dacă ai în posesie un teren agricol. De acest lucru a ținut cont și Andrei Dermenji, care, acum, se poate mândri cu o suprafață impunătoare de culturi legumicole, printre care: ceapă, ardei, vinete, roșii, gogoșari, varză și morcov. Iar terenul este muncit de cei 25 de angajați, care fac munca de antreprenor mai ușoară.

Ca să începi o afacere, cel mai bine este să capeți înainte de toate cunoștințe și experiență în domeniu. Astfel, antreprenorul a obținut studii în horticultură, finisând facultatea în 1995. Ulterior, a activat în calitate de agronom de protecție într-o gospodărie țărănească, iar după ce a obținut mai multă experiență, a decis să-ți deschidă propria afacere.

De-a lungul anilor a obținut mai multe succese cu care se mândrește acum, însă, cum orice afacere presupune nu doar rezultate, dar și rateuri, a trecut mai ușor peste acestea având  sprijinul celor apropiați, pentru că la acest capitol familia joacă un rol important. „Dacă nu era sprijinul familiei, eu cred că nu ajungeam unde am ajuns,” ne-a relatat Andrei Dermenji.

Pentru cei interesați să investească în agricultură, antreprenorul are o sugestie testată în timp: „Sfatul meu este ca atunci când omul vrea să lanseze o afacere, trebuie să fie sigur că știe de ce se apucă și cum să o ducă mai departe”.

Iar dacă și voi sunteți în căutarea legumelor numai bune de o salată sau alte bunătăți, puteți găsi cele mai bune ingrediente în satul Negureni, raionul Telenești, unde familia Dermenji vă așteaptă cu drag!

Vă invităm să urmăriți campania „#FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri!” şi poveștile de succes ale antreprenorilor pe pagina #FinComBusiness!

Urmărește pagina fincombusiness pe Facebook – o platformă destinată mediului de afaceri din țară și fii la curent cu: ultimele noutăți despre produsele şi serviciile Băncii create pentru afaceri, life hacks, sfaturi şi business case-uri; promoții şi oferte speciale; interviuri cu experții; afaceri de succes şi poveștile antreprenorilor din Moldova precum şi multe altele.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

adunarea procurorilor
Максим Андреев, NewsMaker

Vettingul sperie procurorii? 17 au părăsit sistemul după ce au fost notificați de Comisia de evaluare

17 procurori din cei 90 incluși în prima etapă a evaluării etice și financiare au părăsit sistemul, după ce au fost notificați oficial de Comisia Vetting. Dintre aceștia, 15 activau în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar doi – la Procuratura Generală.

Potrivit Comisiei, prima etapă a procesului de vetting, care a constat în colectarea documentelor necesare evaluării externe, a fost finalizată. Cei 73 de procurori rămași au transmis complet și în termen toate actele solicitate: declarațiile de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, lista persoanelor apropiate care activează în sistemul de justiție și un chestionar privind integritatea etică.

Președintele Comisiei, Christopher Lehmann, susține că „răspunsurile prompte ale majorității procurorilor arată că procesul de evaluare avansează într-un mod transparent și responsabil”.

„Acolo unde va fi nevoie, Comisia va solicita informații suplimentare nu doar de la procurori, ci și de la autorități publice, instituții financiare, agenți economici sau alte surse relevante. Ulterior, vor fi organizate audieri publice pentru fiecare procuror. Fiecare evaluare se va încheia cu un raport scris, care va conține recomandarea de promovare sau nepromovare. Acest raport va fi transmis atât procurorului, cât și Consiliului Superior al Procurorilor, care va lua decizia finală”, a mai declarat Lehmann, conform comunicatului citat.

Procesul de Vetting face parte din reformele prioritare anunțate de autorități, menite să consolideze încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și să asigure o procuratură independentă, integră și profesionistă. Evaluarea este prevăzută pentru mai multe categorii de procurori din Republica Moldova. După finalizarea etapei de verificare a conducerii Procuraturii Generale, procesul continuă cu procurorii din procuraturile specializate, procurorii-șefi și adjuncții acestora din procuraturile teritoriale.

Spre deosebire de pre-Vetting, Vettingul este obligatoriu. În cazul în care candidații nu promovează evaluarea, vor fi eliberați din funcție și li se va interzice să mai dețină o funcție de procuror sau demnitate publică timp de 5 până la 7 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
default

Teste finale la centrala de cogenerare de pe platforma – Petromidia Năvodari

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), prin compania Rompetrol Energy, se află în ultima etapă a celui mai important proiect de investiții al mecanismului – centrala de cogenerare de la Petromidia. Până la finalul lunii august, investiția de peste 160 de milioane de dolari va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN).

Ultimele progrese au fost prezentate reprezentanților la cel mai înalt nivel al celor doi parteneri strategici din cadrul FIEKR, respectiv Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administație al companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), Erik Sagiyev, CEO KMG International (Rompetrol) și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei.

„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul multor ani de muncă în echipă a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia. Este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani și a fost implementat cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o furnizare fiabilă de energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a declarat Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas.

În perioada februarie – iunie 2025 au fost realizate testele de punere în funcțiune și de conformitate ale celor două turbine pe gaz, au fost verificate sistemele de măsură și control, cele de alimentare cu gaze naturale și gaz de rafinărie și au fost pregătite sistemele de abur pentru furnizarea către Petromidia.

Un pas important a fost marcat în lunile martie și aprilie, când cele două turbine SGT-750 au fost sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile de funcționare și a fost începută producția propriu-zisă de energie electrică. De la începutul testelor până în prezent, au fost deja produși peste 11.000 MWh, direcționați către rafinăria Petromidia și în SEN.

De la începutul lunii iulie, centrala va avea capabilitatea de a furniza atât energie electrică, cât și abur către Rompetrol Rafinare, ca urmare a începerii producției de abur în cazanele recuperatoare. Până la finalul lunii august, vor fi efectuate testele complete de performanță, se vor obține certificările și autorizațiile din partea autorităților de profil, iar la final va fi marcată recepția lucrărilor. În acest moment, centrala este operată de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai contractorului și din partea companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbinele pe gaz, cazanele, camerele de comandă etc.).

Centrala va genera aproape 80 MWh, din care va fi acoperit integral necesarul de energie al platformei Petromidia (60–70 MWh), dar și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum. Surplusul de energie electrică va fi direcționat către Sistemul Energetic Național.
Cele mai importante echipamente instalate, turbinele SGT-750, utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh, și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Noua centrală de cogenerare va susține semnificativ procesele operaționale din rafinăria Petromidia, dar și rezultatele financiare înregistrate de aceasta. În același timp, va avea un rol major în echilibrarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energie al platformei, dar și prin injectarea în sistemul național a surplusului de energie electrică.
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%), obiectivul principal și strategic al acestuia fiind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Departamentul de Comunicare și Relații Publice
KMG International

foto simbol. sursa: evz.ro

Sute de elevi s-au ales cu note mai mari, după ce au depus contestații: rezultatele finale la examenele de gimnaziu, sesiunea de bază

Pe 2 iulie, în instituțiile de învățământ au fost afișate rezultatele finale ale examenelor de absolvire a gimnaziului, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor. Cele mai multe contestații au fost depuse la disciplina „Istoria românilor și universală” și la „Limba și literatura română”. În total, peste 2.000 de note au fost majorate. Informațiile au fost comunicate de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Potrivit ministerului, la examene au participat circa 30.000 de elevi. 

După anunțarea rezultatelor preliminare au fost depuse 9.796 de contestații din numărul total de 93.532 de note acordate în sesiunea de bază, ceea ce reprezintă 10,47%. Cele mai multe contestații au fost depuse la proba de examen istoria românilor și universală – 3.548, la limba și literatura română au fost depuse 3.015 contestații, la matematică – 2.422 de contestații, la limba și literatura română, alolingvi – 414, iar la limba și literatura rusă – 397 de contestații. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 2.064 de note, ceea ce constituie 21,06% din numărul notelor contestate.

În rezultatul examinării contestațiilor, rata de promovare la disciplina istoria românilor și universală a crescut cu 0,30 de puncte procentuale și constituie 95,30%. La disciplinele matematică și la limba și literatura română, rata de promovare a crescut cu câte 0,20 de puncte procentuale și constituie 78%, și respectiv, 96%. La disciplina limba și literatura rusă, rata de promovare a crescut cu 0,16 puncte procentuale și reprezintă 96,66%, iar la limba și literatura română, alolingvi rata respectivă a crescut cu 0,43 de puncte procentuale, constituind 83,13%.  

Nota medie la disciplina limba și literatura română, în urma examinării contestațiilor, constituie 6,52, fiind în creștere cu 0,3. La disciplinele istoria românilor și universală, limba și literatura rusă, limba și literatura română, alolingvi, nota medie a crescut cu câte 0,2 unități și constituie 6,53, 6,41, și respectiv, 5,92.  La disciplina matematică, nota media, a înregistrat o creștere cu doar 0,1 unități și constituie 6,08.

Potrivit ministerului, în perioada 8-11 iulie va fi organizată sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi afișate în instituțiile de învățământ pe 21 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe 28 iulie.

***

Amintim că, anul acesta, pentru prima dată, toate examenele au fost monitorizate în fiecare școală din țară, cu sprijinul a peste 1.000 de observatori. Chiar și așa, 114 candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

De la „cringe politic”, la „premiul „Caloșul de Aur”: cum au comentat internauții melodia Irinei Vlah

Videoclipul cu dedicația muzicală lansată de Irina Vlah, lidera Partidului „Inima Moldovei”, a devenit viral pe rețelele sociale. În doar 24 de ore, clipul a adunat peste 40.000 de vizualizări pe Facebook și 136.000 pe Instagram, fiind însoțit de sute de comentarii și distribuiri. Inițiativa Irinei Vlah a provocat un val de reacții ironice din partea internauților, inclusiv politicieni, jurnaliști, activiști și actori. Unii au etichetat videoclipul drept un exemplu de „cringe politic”, iar într-o notă sarcastică, Vlah a fost desemnată câștigătoarea premiului fictiv „Caloșul de Aur 2025”.

NewsMaker vă prezintă o selecție a reacțiilor internauților.

Eu demult spun: ca să cânți BINE, nu e neapărat să ai talent. E suficient să nu ai rușine.

Опубликовано Dumitru Alaiba Вторник, 1 июля 2025 г.

И премия "Золотая калоша 2025" уходит MC Ирине Кринж Влах.

Опубликовано Виктором Гайдейком Вторник, 1 июля 2025 г.

Раду Марин пел рэп. Все такие о да, да. Это вещь! Это свежо. Спела рэп Ирина Влах. Ну это не то и вообще! Вообще то. И…

Опубликовано Vladislav Pilipenko Вторник, 1 июля 2025 г.

Așteptăm răspunsul rap battle de la Igor Grosu: Партия ПАС любила Молдову. Шла по пути — в ЕС, по закону. С ней процветает страна без волнения. ПАС, молодцы! — с восхищением, без сомнения. Yo!)

Опубликовано Pavel Munteanu Вторник, 1 июля 2025 г.

Amintim că Irina Vlah a lansat o dedicație muzicală adresată Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care urmează să-și încheie mandatul parlamentar pe 11 iulie. Membrii partidului au creat o serie de video-uri de „rămas-bun muzical” – „PAS, duceți-vă naiba”.

Solicitat de NewsMaker pentru un comentariu, serviciul de presă al PAS a declarat că nu comentează acțiunea Partidului „Inima Moldovei”.

***

Precizăm că Irina Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formațiunea în Parlament din 2005 până în 2014. În anul 2014, Vlah a părăsit fracțiunea comuniștilor, acuzând-o de colaborare cu alianțele pro-europene de atunci, iar în 2015 a ieșit inclusiv din PCRM.

Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Vlah a câștigat scrutinul respectiv, dar și pe următorul, conducânt astfel autonomia găgăuză până în 2023. După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, a declarat în repetate rânduri că nu va ieși din politică, a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să scrie și să vorbească în limba română și chiar și-a scris o autobiografie. Atunci, mulți experți au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale Irinei Vlah.

Irina Vlah a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova în scrutinul din 20 octombrie 2024. Potrivit rezultatelor finale, ea a acumulat circa 83 mii de voturi, adică aproape 5,4% din sufragii, nereușind să ajungă în turul II de scrutin.

În noiembrie 2024, ️Irina Vlah a anunțat constituirea Partidului Republican „Inima Moldovei”.

esp.md

„Lacul cu nuferi” din Bălți, umplut cu bani, dar nu cu apă? Primăria anunță licitație pentru lucrări de jumătate de milion de lei

Primăria municipiului Bălți a lansat o licitație publică pentru reabilitarea bazinului artificial „Lacul cu nuferi. Fântâni eminesciene”, din Parcul Central „Volontir”. Costul estimativ al lucrărilor se ridică la aproape 529 de mii de lei, sumă ce include și TVA, scrie ESP.

Potrivit sursei citate, lucrările prevăd modernizarea completă a instalațiilor electrice, montarea reflectoarelor LED, echipamente de pompare, refacerea suprafețelor din teracotă, precum și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare. Termenul de finalizare este de două luni din momentul semnării contractului.

Licitația este programată pentru data de 3 iulie, iar compania câștigătoare va fi cea care va oferi cel mai mic preț. De asemenea, aceasta va trebui să asigure o garanție de 5 ani pentru lucrările executate.

Deși a costat bugetul public peste jumătate de milion de lei și a fost inaugurat cu fast în ianuarie 2024, „Lacul cu nuferi” din Parcul „Mihai Volontir” din Bălți a fost umplut cu apă doar de două ori — cu ocazia Zilei Orașului din 2024 și 2025. Construit ca parte a unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană, bazinul decorativ trebuia să fie una dintre atracțiile centrale ale parcului modernizat. În realitate, a ajuns o simplă groapă de beton, nefuncțională și cu risc pentru trecători. Echipa NM a reflectat situația în cadrul proiectului „Moldova Altfel”. Cum arată astăzi „lacul” și ce spun localnicii despre utilitatea acestuia — aflați AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: