Autoritățile din Orhei vor lua propriile decizii cu privire la funcționarea instituțiilor publice din regiune, în contextul pandemiei de coronavirus, până când va exista un act oficial din partea Guvernului, prin care hotărârile vor fi declarate nule. Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului Raional Orhei Dinu Țurcanu, pe 24 ianuarie, în contextul criticilor apărute după ce Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) a decis că elevii din Orhei vor continua să învețe cu prezență fizică în clase, în pofida deciziei autorităților centrale.
„Decizia noastră a stârnit mult interes. Noi am extras din doleanțele locuitorilor raionului Orhei două întrebări după ultima decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Prima – de ce școlile în care nu se atestă nici un caz de Covid trebuie să treacă în regim online. A doua – în partea de protecție socială, care lipsește din decizia CNESP”, a spus președintele raionului.
Țurcanu a mai declarat că în raza raionului Orhei își fac studiile 5 mii de copii. „Ce vor face 5 mii de familii care vor merge la serviciu? La această întrebare CNESP nu a dat nici un răspuns”, a declarat președintele raionului. Țurcanu a mai menționat, în acest context, că din cele 48 de instituții de învățământ din raionul Orhei, în 37 nu se atestă nici un caz de Covid.
„Ne-am convocat în ședință și am propus spre dezbatere textul CNESP și s-a luat decizia ca școlile să funcționeze în regimul care au activat până acum. Regimul care a activat a fost altul decât celelalte școli din Republica Moldova. În clasele în care se atesta cel puțin un caz de Covid, acestea intrau în regim online pe o perioadă de 14 zile. În acest regim funcționăm din aprilie anul trecut. Nu am făcut nimic altceva decât să menținem regimul. Am propus și s-a votat”, a spus Țurcanu.
Potrivit lui, decizia a fost susținută de 11 membri ai Comisiei, iar patru s-au abținut de la vot.
„Condamnăm intimidările pe care le simțim în ultimele două zile. Factorii guvernamentali în loc să vină la fața locului, ei vin cu acuzații politice condamnând decizia Comisiei Sănătate Publice Raionale”, a precizat Țurcanu.
„Decizia va avea efecte juridice până când nu vom avea un act oficial de la instituțiile statului care o vor declara nulă. Până atunci, decizia Comisiei raionale își va produce efectele juridice. Așteptăm un act juridic în care să fie scris că „v-ați depășit atribuțiile” și, noi, bineînțeles ne vom conforma”, a conchis președintele raionului.
***
De menționat, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a luat decizia ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, chiar dacă la nivel central s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, autoritățile locale au declarat că vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea regulilor anti-pandemice.
În contextul deciziilor aprobate de către CTESP din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova a declarat că deciziile Comisiei sunt nule, iar derogarea de la deciziile CNESP sunt o încălcare a legii. Prin urmare, Guvernul a anunțat că a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de Comisia Teritorială.
Și Poliția Republicii Moldova a reacționat și a făcut un apel la cetățeni „să nu se lase duși în eroare” de către reprezentanții autorităților publice locale care „promovează propriile interese”. La fel, oamenii legii au atenționat că nerespectarea măsurilor obligatorii ale CNESP vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a criticat decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei. „O să aplic legea și o să solicit instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii”, a spus ministra. În context, ministra a precizat că hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publice sunt obligatorii pentru Comisia raionului Orhei.
Amintim că pe 20 ianuarie, CNESP a aprobat noi restricții din cauza creșterii semnificative a numărului de cazuri cu Covid. Printre acestea se numără trecerea studiilor în regim online și obligativitatea prezentării Certificatului Covid în majoritatea spațiilor închise. Excepție fac magazinele, farmaciile, stațiile PECO ș.a.
Măsurile au intrat în vigoare pe 22 ianuarie și sunt valabile până pe 20 februarie.