(VIDEO) Ce-au făcut drumarii dintr-un drum cu pavaj istoric din Ocnița: „Îmi vine să plâng când mă uit”

Reabilitarea unui drum istoric din centrul orașului Ocnița a stârnit nemulțumirea localnicilor, scrie nordnews.md. Pavată în secolul al XIX-lea, strada Sindicatelor urma să fie reparată păstrându-i aspectul de odinioară, doar că drumarii au dat greș. Drumul a devenit impracticabil, iar autoritățile au fost nevoite să stopeze temporar lucrările. 

Drumul istoric urma să fie reconstruit în a doua jumătate a anului 2022. Locuitorii orașului au spus că ocolesc zona pentru că este aproape imposibil să mergi pe aici.

A fost totul frumos, acum ce e asta? Și-au bătut joc pur și simplu. Când trec pe aici îmi lăcrimează ochii. Eu m-am născut în Ocnița, eu am văzut cum a fost acest drum. Strada trebuie să arate altfel, nu cum au făcut-o acum”, a spus o locuitoare a orașului.

Lucrările de renovare a pavajalui de granit sunt parte a proiectului „Păstrăm trecutul pentru viitor”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord. Suma contractată pentru proiect este de peste 6 milioane de lei, din care s-a valorificat aproape 4,5 milioane. Din acești bani s-au efectuat lucrări și în parcul central.

Primarul dă vina pe agentul economic care nu și-ar fi onorat obligațiunile.

Pavajul datează din 1893. El era înclinat. Ei nu s-au așteptat la așa bolovani mari. Ei credeau că acolo e piatră de douăzeci de centimetri pătrați, o pun și gata, dar când au scos totul, au decoperit niște pietre mai mici și mai mari. Pietrele trebuie înclinate, ca pavajul să poată avea un aspect întreg”, a menționat primarul orașului Ocnița Victor Artamaniuc.

Administrația orașului insistă ca cei 450 de metri de pavaj deja montați să fie să fie reinstalați corect, la fel ca și ceilalți aproape 2500 de metri care urmează să fie restaurați conform standardelor.

Se face stratul. Acesta se numește patul pentru granit. Se pune mai întâi un strat de pietriș, se compactează, apoi se pune nisip și pe nisip se bat pietre de granit. E un proces tehnologic”, a comunicat viceprimarul Marcel Gîrtopan.

Eu am spus, dacă ei nu fac în termen, eu plec în judecată. Până la 31 mai termenul s-au prelungit. Adică, lucrările nu s-au terminat și dânșii au mărit termenul deja până la 31 mai”, a mai adăugat primarul orașului Ocnița.

 

Reprezentanții companiei care efectuează lucrările de renovare au declarat că proiectul nu corespunde caietului de sarcini. De vină ar fi chiar proiectantul, care nu ar fi luat în calcul faptul că drumul este unul istoric.

Din start au fost informații eronate și așa a ieșit. Nu e clară mărimea granitului. Au fost informații că pietrele au aceeași mărime, dar, de facto, ele au dimensiuni diferite. Era scris că e pavaj prefabricat, dar nu este așa cum s-a scris. De aici au început problemele.  Depinde ce va spune și proiectantul. El trebuie să spună părerea lui, iar dacă va fi necesar, termenul va fi prelungit. Nu știu ce va fi mai departe, noi singuri așteptăm decizia”, a comunicat Ion Pidvii, diriginte de șantier.

Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională Nord, lucrările vor fi reluate doar atunci când Institutul de Proiectări va veni cu o soluție, iar acest proces necesită timp.

Urmează instituția de proiectări să prezinte la APL, dar și nouă, soluția tehnică. Doar atunci când vom avea soluția tehnică, vom putea continua lucrările. Când o să avem soluția tehnică din partea Institutului de Proiectări, urmează ca grupul de lucru pe achiziție să se întrunească, să aprobe schimbările date și se semnează acord adițional la schimbările date, se dă undă verde de a executa lucrările mai departe”, a explicat Constantin Bandiu, șef secție management integrat a proiectelor Agenției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ТАСС

De la organizație teroristă la putere legitimă: Rusia – prima țară care a recunoscut oficial regimul taliban din Afganistan

În Rusia a fost recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului — o entitate statală condusă de mișcarea „Taliban”, scrie The Moscow Times cu referire la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Potrivit instituției, adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, a primit copiile scrisorilor de acreditare de la noul ambasador afgan la Moscova, Gul Hasan.

Ambasadorul rus la Kabul, Dmitri Jirnov, a spus că decizia de recunoaștere a fost luată de președintele rus Vladimir Putin, la propunerea ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Confirmarea simbolică a recunoașterii a fost arborarea noului steag al Afganistanului deasupra ambasadei de la Moscova. Potrivit TASS, este vorba despre un drapel alb, cu textul șahadei — mărturisirea islamică de credință într-un singur Dumnezeu. După preluarea puterii în 2021, „Talibanul” a interzis fostul drapel național, compus din dungi negre, roșii și verzi, înlocuindu-l cu acest simbol religios.

În declarația sa, Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat perspectivele extinderii cooperării comercial-economice cu Kabulul, acordând o atenție deosebită proiectelor din domeniile energiei, transportului, agriculturii și infrastructurii. De asemenea, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere sprijin în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului și a criminalității legate de droguri. A fost menționată separat și intenția de a aprofunda legăturile în educație, sport, cultură și domeniul umanitar.

The Moscow Times menționează că Rusia a devenit, astfel, prima țară din lume care a recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului, deși mișcarea „Taliban” era considerată până de curând organizație teroristă în Federația Rusă. În decembrie 2024, Duma de Stat a adoptat o lege care permite excluderea „Talibanului” din lista respectivă, iar pe 17 aprilie 2025, Curtea Supremă a Federației Ruse a anulat oficial interdicția privind activitatea acestei mișcări în țară.

***

După preluarea puterii în Afganistan, în 2021, mișcarea „Taliban” a format propriul guvern, instaurând un regim criticat pentru represiunile sistematice. Regimul a acordat o atenție restrângerii drepturilor femeilor: au fost introduse interdicții privind educația și libertatea de mișcare, au fost reintroduse pedepsele corporale și creat un departament special pentru „păstrarea valorilor jihadului”. Potrivit sursei, deși din 2003 „Talibanul” a fost recunoscut în Rusia ca organizație teroristă, cooperarea dintre Moscova și această mișcare s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina. Chiar și înainte de recunoașterea oficială, reprezentanți ai conducerii talibane participau în mod regulat la evenimente alături de oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe reprezentanții „Talibanului” drept „oameni raționali”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: