Andrei Mardari / NewsMaker

(VIDEO) „Comisia a examinat o parte din cereri și a luat o pauză până marți”. Stamate, despre încuviințarea ridicării imunității lui Șor

Comisia juridică, numiri și imunități a examinat astăzi doar o parte din cererile Procuraturii Generale privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor. Cererile rămase vor fi examinate marți, 21 decembrie. Un anunț în acest sens a fost făcut de deputata Olesea Stamate. 

„Declarații cu privire la examinarea celor nouă cereri pe care le-am primit din partea procurorului general cu privire la încuviințarea ridicării imunității deputatului Ilan Șor vom face după finalizarea examinării tuturor cererilor. Astăzi, comisia a examinat o parte din cereri și a luat o pauză până marți”, a declarat Stamate.

„La începutul ședinței, membrii comisiei au decis că ședința se va desfășura în format închis. A fost aprobată participarea avocaților lui Ilan Șor. Deputatul Ilan Șor a fost înștiințat despre ședința comisei pe toate căile posibile, astfel încât să poată participa în cazul în care își dorește. Nu am primit nici un răspuns din partea deputatului. La ședința comisiei s-au prezentat doi avocați ai lui Ilan Șor. Au solicitat să participe la ședința comisiei. Nu au fost obiecții din partea membrilor comisiei și am purces la examinarea cererilor depuse de procurorul general”, a mai spus Stamate.

La rândul lor, avocații lui Șor au declarat că li „s-au încălcat toate drepturile prevăzute de Constituție”.

„Noi am fost admiși la această ședință, dar ni s-au încălcat toate drepturile prevăzute de Constituție. La fiecare demers au fost anexate în jur de 320 de file, însă Comisia categoric a refuzat ca avocații să facă cunoștință cu anexele și demersurile înaintate la Comisia juridică, numiri și imunități. Noi am fost lipsiți de dreptul la o apărare eficientă a clientului nostru. De aceea, după al treilea demers, noi am părăsit ședința” , a declarat Aureliu Colenco.

În acest sens, Stamate a precizat că doar „membrii comisiei și deputatul vizat au acces la toate materialele prezentate de procurori”.

„Parlamentului îi sunt puse spre examinare cererile. Nici Parlamentul, nici Comisia juridică, numiri și imunități nu este în rol de instanță de judecată unde se examinează probatoriul”, a mai spus Stamate.

Menționăm că în cadrul ședinței plenare din 16 decembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a prezentat nouă cereri, recepționate de la Procuratura Generală. Instituția solicită încuviințarea Parlamentului, în vederea arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a președintelui fracțiunii Partidul Politic „ȘOR”, Ilan Șor, pe nouă capete de acuzare.

În acest context, deputata Marina Tauber a declarat că formațiunea pe care o reprezintă este ținta unor abuzuri din partea guvernării. Partidul Acțiune și Solidaritate și reprezentanții Președinției nu au comentat acuzațiile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mfa.gov.md

Mihai Popșoi și un grup de diplomați străini au fost la cules cireșe. Eveniment de consolidare a relațiilor comerciale

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, împreună cu un grup de diplomați acreditați la Chișinău și producători locali, a fost la cules cireșe în satul Ustia, pe 27 iunie. S-a întâmplat în cadrul evenimentului „Recolta de cireșe a diplomaților”, care se află la prima ediție și a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu sprijinul companiei Staragro Group și al Asociației Moldova Fruct.

Potrivit unui comunicat al MAE, evenimentul are drept scop consolidarea relațiilor comerciale și evidențierea calității cireșelor moldovenești.

Programul evenimentului a inclus activități precum culesul cireșelor, vizite la instalațiile de sortare și ambalare, precum și degustări de bucate tradiționale și vinuri autohtone.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a subliniat că această inițiativă marchează o premieră simbolică și se înscrie în seria acțiunilor strategice organizate de MAE și misiunile diplomatice ale Republicii Moldova pentru a susține promovarea produselor agroalimentare autohtone pe piețele internaționale.

„Prin astfel de inițiative, ne propunem nu doar să punem în valoare potențialul agricol al Republicii Moldova, ci și să consolidăm punțile comerciale cu partenerii noștri externi. Cireșele moldovenești sunt mai mult decât un produs, ele sunt o poveste de succes care merită spusă și gustată în întreaga lume”, a declarat diplomatul.

Oficialul a evidențiat importanța colaborării interinstituționale în promovarea exporturilor agricole și și-a exprimat speranța că astfel de inițiative vor fi extinse și în alte regiuni ale țării, incluzând și alte sectoare ale economiei naționale.

mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md

În anul 2024, Republica Moldova a exportat aproximativ 14 000 de tone de cireșe către 15 țări. Potrivit autorităților, volumul exporturilor, împreună cu numărul piețelor de desfacere, este preconizat să crească în anii următori, ca urmare a investițiilor substanțiale realizate în acest sector strategic.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: