Comisia Națională pentru Integrare Europeană a aprobat Planul pentru limitarea influenței excesive a intereselor private (deoligarhizare). Informația a fost confirmată de administrația prezidențială, pe 7 decembrie.
Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE) s-a întrunit într-o ședință prezidată de șefa statului. Membrii Comisiei au trecut în revistă progresele înregistrate în realizarea recomandărilor Comisiei Europene, reflectate în raportul instituției din 8 decembrie.
Participanții la ședința CNIE au aprobat un Plan pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (Plan de deoligarhizare), care face parte din cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. Planul prevede excluderea lacunelor normative și deficiențelor practice, astfel ca instituțiile și resursele statului să nu mai poată fi utilizate în interesul unor grupuri criminale. De asemenea, conform planului, va exista un mecanism de monitorizare periodică a realizării măsurilor propuse de către instituțiile publice.
Cei prezenți au discutat și care sunt următorii pași către îndeplinirea completă a tuturor recomandărilor Comisiei Europene. Totodată, au vorbit despre eforturile diplomatice în ajunul ședinței Consiliului European din 14-15 decembrie pentru a promova inițierea negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană cât mai curând posibil.
În data de 23 iunie 2022, Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. În același timp, CE a înaintat nouă cereri – „9 pași”, a căror implementare este necesară pentru a începe negocierile de aderare. Aceste cereri se referă la politică, economie, anticorupție, justiție și drepturile omului. Pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a prezentat un raport privind implementarea de către Chișinău a celor „nouă pași” și despre conformitatea Republicii Moldova cu standardele legislației europene. Potrivit documentului, țara noastră a reușit să implementeze deocamdată 6 dintre cele 9 recomandări.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!