Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a discutat cu o delegație de magistrați francezi specializați în recuperarea bunurilor infracționale.
Șefa statului a avut, pe 12 aprilie, o întrevedere cu Nicolas Bessone, directorul Agenției Franceze pentru gestionarea și recuperarea bunurilor sechestrate și confiscate (AGRASC).
Șefa statului a subliniat că autoritățile noastre își doresc să învețe din experiența Agenției franceze despre cum să îmbunătățească eficiența procesului de recuperare a bunurilor furate de la stat. Cu această ocazie, Sandu a menționat că guvernul trebuie să propună modificarea cadrului legal și să consolideze capacitatea instituțiilor pentru a permite o recuperare eficientă a bunurilor infracționale și restituirea valorii acestora la bugetul de stat. Banii recuperați ar putea fi folosiți pentru finanțarea serviciilor publice, inclusiv pentru redresarea situației în domeniile afectate de infracțiunile vizate.
Statul francez ne ajută în gestionarea bunurilor sechestrate în Franța și oferă expertiză Centrului Național Anticorupție (CNA) și Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) pentru dezvoltarea capacităților acestor instituții, menționează administrația prezidențială.
***
Amintim că, pe teritoriul Republicii Franceze, a fost inițiată o procedură judiciară în privința unor cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, autoritățile franceze au aplicat sechestru în privința unui imobil care se prezumă a fi achiziționat din banii statului moldovean. Guvernul Republicii Moldova a aprobat, pe 26 octombrie 2022, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri, alocarea sumei de 35 000 mii de euro pentru ca un cabinet de avocați din Franța împreună cu un birou de avocați din Moldova să reprezinte interesele statului nostru în cauza penală.
În mai 2022, președinta țării Maia Sandu declara că a discutat cu omologul ei francez Emmanuel Macron despre posibilitatea confiscării caselor lui Vladimir Plahotniuc. „Sunt câteva dosare în Franța și se lucrează împreună cu autoritățile de acolo. Ceea ce încercăm să facem este să identificăm proprietățile hoților din Republica Moldova, să le confiscăm și, respectiv, să aducem banii în țară”, a declarat președinta R. Moldova.
În iunie 2022, în cadrul unei conferințe de presă comune susținută cu președintele Franței Emmanuel Macron, Maia Sandu anunța că Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. Cooperarea dintre cele două state în ultimul an a permis identificarea mai multor bunuri infracționale originare din Moldova pe teritoriul Franței.
Pentru întoarcerea în Moldova a acestor bunuri identificate, trebuie consolidat dialogul instituțional între Centrul Național Anticorupție și Agenția franceză pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate, a specificat șefa statului. La fel, a mai spus președinta, a fost inițiată cooperarea dintre Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova și Înalta Autoritate Franceză pentru Transparență în Viața Publică.
În octombrie 2022, Sandu, s-a întâlnit cu o echipă de judecători și procurori din Franța, specializați pe cazurile de recuperare a bunurilor infracționale.