VIDEO Fiul de 15 ani a lui Ramzan Kadîrov a bătut un tânăr, în izolatorul poliției, pentru că ars un Coran. Reacția liderului cecen
Full Article 5 minutes read

VIDEO Fiul de 15 ani a lui Ramzan Kadîrov a bătut un tânăr, în izolatorul poliției, pentru că ars un Coran. Reacția liderului cecen

Președintele Republicii ruse Cecenia Ramzan Kadîrov a publicat un videoclip în care fiul său Adam Kadîrov bate un tânăr, cercetat penal pentru arderea unui Coran, într-un centru de detenție preventivă. Mai mult, liderul cecen a declarat că „se mândrește” cu fapta copilului său, care are vârsta de 15 ani. 

Un tânăr din Volgograd, cercetat pentru arderea unui Coran

În luna mai 2023, Nichita Juraveli, în vârstă de 19 ani, a ars un exemplar al Coranului lângă Moscheea Catedralei din centrul orașului rusesc Volgograd. Ulterior, acesta a fost reținut, iar în timpul interogatoriului acesta ar fi declarat că a acționat la indicațiile serviciilor speciale ucrainene pentru o recompensă de 10 000 de ruble. Împotriva lui a fost deschis un dosar în temeiul articolului privind „acțiuni publice săvârșite cu scopul de a jigni sentimentele religioase ale credincioșilor în locuri destinate desfășurării de slujbe religioase”, în baza căruia riscă până la trei ani de închisoare.

Pe 27 mai, tânărul a fost transferat într-un centru de detenței preventivă din orașul Groznîi, Cecenia. Comitetul de Investigații al Federației Ruse a argumentat acțiunea prin „numeroasele solicitări din partea locuitorilor din Republica Cecenă, care cer să fie recunoscute în calitate de victime”.

Deja în luna august, în adresa Comisarului rus pentru drepturile omului Tatiana Moscalcova a parvenit o scrisoare din partea lui Juraveli despre faptul că a fost bătut de Adam Kadîrov.

Ramzan Kadîrov: „L-a bătut și bine i-a făcut”

Pe 25 septembrie, liderul cecen a confirmat informațiile. Ramzan Kadîrov a postat pe canalul său de Telegram un videoclip în care fiul său Adam Kadîrov îl bate pe Nichita Juraveli. În imagini se orbesrvă cum Adam îl lovește pe cu pumnii și picioarele pe tânărul încarcerat.

În mesajul alăturat videoclipului, Ramzan Kadîrov a scris că „se mândrește” cu fapta copilului său. „L-a bătut și bine i-a făcut. (…) Fără să exagerez, da, sunt mândru de fapta lui Adam”, a menționat el.

„S-a comportat ca un bărbat”

Înregistrarea a devenit virală la scurt timp. Printre cei care au comentat imaginile a fost și jurnalista Xenia Sobciak. Aceasta a condamnat fapta lui Adam Kadîrov, făcând apel la tragerea la răspundere penală a adolescentului. Jurnalista a denunțat și faptul că Ramzan a publicat imaginile video și a lăudat isprava fiului său.

Ulterior, Sobciak a anunțat că, după ce a comentat cazul, președintele Ceceniei a contactat-o și au purtat o conversație video, care a durat aproximativ 40 de minute. Jurnalista a relatat pe rețelele de socializare conținutul discuției, fără, însă, a preciza declarații directe făcute de Kadîrov.

Potrivit lui Sobciak, șeful Ceceniei susține că nu se afla în încăpere în momentul în care Adam l-a atacat și l-a bătut pe Juraveli.

„Eu nu i-am făcut nimic (lui Juraveli – n. r.), sunt un cetățean care respectă legea. Apoi am plecat din birou, însă, Adam a rămăs acolo, lucru pe care nu l-am observat. El este independent. Apoi am auzit strigăte și mi-am trimis garda de corp să-i despartă. Adam este independent, temperamental”, a redat Sobciak afirmațiile lui Kadîrov.

În același timp, menționăm că nu este clar cine a filmat scena. Mai mult, în imaginile video nu se observă nici o persoană care încearcă să-l oprească de Adam Kadîrov.

Explicând de ce l-a luat pe Adam, care are 15 ani, cu el în centrul de detenție preventivă și nu pe fiii săi mai mari, liderul cecen, potrivit mesajului lui Sobciak, a spus că „nu-și amintește câți ani au fiii săi”.

Întrebat de Sobciak dacă fiul său a fost pedepsit pentru că l-a bătut pe Nichita Juraveli, Kadîrov a răspuns: „Nu, el este bravo. S-a comportat ca un bărbat adevărat”.

Potrivit jurnalistei, liderul cecen i-ar fi sugerat să depună o plângere împotriva fiului său.

„Dacă instanța va decide că Adam este vinovat, atunci va fi pedepsit în toată măsura legii”, a redat Sobciak cuvitele lui Kadîrov.

Președintele Ceceniei, după cum a scris Xenia Sobciak, i-a permis să publice coversația lor. În același timp, susține jurnalista, Kadîrov ar fi precizat că „poate scrie orice despre, însă, nu și despre familia sa, acesta fiind un avertisment”.

După ce Ramzan Kadîrov a publicat imaginile, Comisarul rus pentru drepturile omului Tatiana Moscalcova a declarat că distrugerea cărților sfinte este un act periculos din punct de vedere social, care jignește sentimentele a milioane de credincioși, dar „indiferent de ce crimă teribilă comite o persoană”, pentru ea, aceasta trebuie să răspundă ”în fața instanței, conform legii”. „Iar pe parcursul anchetei în centrul de detenție preventivă, cu siguranță trebuie să fie ținut în conformitate cu regulile stabilite de lege”, a menționar ea, potrivit RBC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: