parlament.md

VIDEO Grosu susține că va avea o discuție cu Stamate: „Decizia noastră este irevocabilă”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat că urmează să aibă o discuție cu Olesea Stamate. Potrivit lui Grosu, partidul nu a primit încă un răspuns după ce i-a solicitat acesteia să-și depună mandatul de parlamentar. Întrebat de jurnaliști de ce doar Stamate a fost sancționată, „doar cumva mai multă lume este implicată”, Grosu a spus că „e semnătura dumneaei acolo” și că decizia PAS „este irevocabilă”.

Jurnaliștii l-au întrebat pe Igor Grosu dacă au mai fost și alte legi votate în Parlament „din cauza unui abuz de încredere”, așa cum a declarat anterior. Totodată, a fost întrebat dacă a fost inițiată o comisie la nivel parlamentar sau de partid pentru a reevalua mai multe legi.

„Noi evident că o să analizăm această situație pentru a preveni și a nu admite astfel de situații. Din câte îmi amintesc, astfel de situații noi nu am mai avut, cu sensibilitate legată de partea penală a lucrurilor, dar vom fi atenți și ne vom uita la toate lucrurile care au avut loc”, a răspuns Grosu.

Întrebat de ce doar Stamate a fost sancționată, „doar cumva mai multă lume este implicată”, Grosu a răspuns: „Nu o să mă credeți, dar e semnătura dumneaei acolo. Dacă era a mea, cumva, eu vă răspundeam… eram obligat să vă răspund, dar e foarte simplu: persoana a semnat și, respectiv, toate întrebările au fost adresate, și asta a fost decizia noastră, decizia noastră este irevocabilă”.

Grosu a spus că nu a primit încă un răspuns de la Stamate, după ce i s-a solicitat să-și depună mandatul de parlamentar. „Deocamdată nu avem acest răspuns. O să am eu o discuție personală cu dumneaei. Eu am revenit ieri seara (nota red. din Statele Unite ale Americii), vă dați seama fizic nu am avut timp să discut”, a menționat Grosu.

Pe 27 martie 2025 a fost eliberat dintr-o închisoare din Republica Moldova Alexandru Sinigur – lider criminal condamnat anterior pe viață. Decizia a fost luată de Judecătoria Orhei, sediul Rezina.

Ulterior, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora eliberarea s-ar fi făcut în baza legii amnistiei, însă deputata Olesea Stamate a respins această ipoteză. Ea a comentat și speculațiile privind un eventual interes personal sau al apropiaților săi în acest caz. Premierul Dorin Recean a anunțat că urmează să se stabilească dacă decizia a fost rezultatul unor lacune legislative sau al unor abuzuri.

Între timp, pe 4 aprilie, Alexandru Sinigur a fost reținut, pe un alt dosar.

Tot pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”: „Odată introdusă în legea amnistiei posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani – a devenit posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiţionată a celor care au ispășit ⅔ din termen. (…) Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme”. În reacție, Stamate a spus că toate acțiunile sale „au fost corecte și legale”. Ulterior, Stamate a declarat că „nu știe” deocamdată dacă își va depune mandatul de parlamentar.

La fel pe 4 aprilie, premierul Dorin Recean a solicitat demisia imediată a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor. Potrivit lui Recean, Administrația „este tocmai instituția care trebuie să ia în calcul toate riscurile eliberării deținuților, nu să lase abuzurile să se întâmple”.

***

Amintim că, în decembrie 2021, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Se menționa că peste 1700 de deținuți cad sub incidența amnistiei, 67 dintre care vor fi pasibili liberării imediate, iar, în cazul celorlalți, va fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului. Se mai preciza că actul de amnistie nu poate fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave. Totuși, luând în considerare faptul că din categoria respectivă de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, potrivit proiectului de lege, se propunea ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă parțial, cu anumite excepții. Autorii proiectului de lege, votat în 2021, erau: Olesea Stamate, Veronica Roșca, Maria Pancu, Iulia Dascălu, Angela Pojoga-Munteanu, Evghenia Cojocari, Marina Morzova, Doina Gherman, Ion Groza, Eugeniu Sinchevici și Galina Sajin. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus trei amendamente la legea amnistiei, care ar fi permis, în cele din urmă, eliberarea deținuților – informație pe care deputata o neagă.

Pe 4 aprilie 2025, Parlamentul a votat de urgență un proiect de lege care interzice persoanelor condamnate la detenție pe viață să beneficieze concomitent de comutarea pedepsei prin amnistie și de liberare condiționată.

La ședința Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Grigore Novac a acuzat partidul de guvernare că „aceștia ar modifica legea după bunul plac”. În replică, deputatul PAS, Igor Chiriac, a spus că „legea cu privire la amnistie a fost votată în unanimitate atât de noi, cât și de opoziție”. „În prima lectură ați votat pentru această lege 20 de deputați BCS, iar în lectura a doua – 19 deputați BCS”, a subliniat acesta. La rândul său, Novac a precizat că BCS a votat pentru varianta inițială a legii, dar nu și pentru amendamentele care au permis eliberarea deținuților.

Între timp, deputatul PAS, Radu Marian, a publicat pe Telegram stenograma votului din 2021. Acesta a accentuat că legea a fost votată unanim, dar a menționat că „varianta inițială includea blocaje care nu permiteau eliberarea deținuților periculoși condamnați la închisoare pe viață”. El a menționat că amendamentele care au permis eliberarea deținuților au fost adăugate mai târziu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

default

Teste finale la centrala de cogenerare de pe platforma – Petromidia Năvodari

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), prin compania Rompetrol Energy, se află în ultima etapă a celui mai important proiect de investiții al mecanismului – centrala de cogenerare de la Petromidia. Până la finalul lunii august, investiția de peste 160 de milioane de dolari va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN).

Ultimele progrese au fost prezentate reprezentanților la cel mai înalt nivel al celor doi parteneri strategici din cadrul FIEKR, respectiv Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administație al companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), Erik Sagiyev, CEO KMG International (Rompetrol) și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei.

„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul multor ani de muncă în echipă a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia. Este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani și a fost implementat cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o furnizare fiabilă de energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a declarat Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas.

În perioada februarie – iunie 2025 au fost realizate testele de punere în funcțiune și de conformitate ale celor două turbine pe gaz, au fost verificate sistemele de măsură și control, cele de alimentare cu gaze naturale și gaz de rafinărie și au fost pregătite sistemele de abur pentru furnizarea către Petromidia.

Un pas important a fost marcat în lunile martie și aprilie, când cele două turbine SGT-750 au fost sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile de funcționare și a fost începută producția propriu-zisă de energie electrică. De la începutul testelor până în prezent, au fost deja produși peste 11.000 MWh, direcționați către rafinăria Petromidia și în SEN.

De la începutul lunii iulie, centrala va avea capabilitatea de a furniza atât energie electrică, cât și abur către Rompetrol Rafinare, ca urmare a începerii producției de abur în cazanele recuperatoare. Până la finalul lunii august, vor fi efectuate testele complete de performanță, se vor obține certificările și autorizațiile din partea autorităților de profil, iar la final va fi marcată recepția lucrărilor. În acest moment, centrala este operată de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai contractorului și din partea companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbinele pe gaz, cazanele, camerele de comandă etc.).

Centrala va genera aproape 80 MWh, din care va fi acoperit integral necesarul de energie al platformei Petromidia (60–70 MWh), dar și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum. Surplusul de energie electrică va fi direcționat către Sistemul Energetic Național.
Cele mai importante echipamente instalate, turbinele SGT-750, utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh, și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Noua centrală de cogenerare va susține semnificativ procesele operaționale din rafinăria Petromidia, dar și rezultatele financiare înregistrate de aceasta. În același timp, va avea un rol major în echilibrarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energie al platformei, dar și prin injectarea în sistemul național a surplusului de energie electrică.
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%), obiectivul principal și strategic al acestuia fiind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Departamentul de Comunicare și Relații Publice
KMG International

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: