Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova este în proces de identificare a unei echipe de avocați care să reprezinte țara în posibile litigii internaționale cu Gazprom. Acțiunea vizează atât gestionarea datoriilor considerate fictive, cât și recuperarea activelor energetice preluate de Rusia.
„Guvernul acum este în proces de identificare a unei liste de potențiali avocați care să asiste Republica Moldova în acest proces, dar și în procesul de recuperare a activelor energetice preluate într-un fel sau altul de către Rusia”, a spus Recean după ședința Executivului de miercuri, 15 ianuarie.
În același context, menționăm că ex-ministrul Energiei Victor Parlicov a menționat că concernul rus Gazprom nu apelează la proceduri juridice pentru recuperarea așa-zisei datorii de 700 milioane de dolari de la Moldovagaz, care a fost invocată drept motiv pentru oprirea livrărilor de gaz destinate regiunii transnistrene, fiindcă nu va reuși să obțină câștig de cauză. În opinia sa, compania rusească a mizat pe faptul că oricum va putea obține suma pretinsă, din cauza dependenței energetice a Republicii Moldova de un singur furnizor de gaz. Precizările au fost făcute în cadrul unui interviu pentru NewsMaker din 14 ianuarie.
***
Amintim că Chișinăul a prezentat, pe 6 septembrie 2023, rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Gazprom susține că datoria se ridică la peste 700 milioane dolari – cifră negată de Chișinău. Ministrului Energiei, Victor Parlicov, susține că rezultatele auditului indică că, de fapt, o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăului i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.
Anterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente. Mai mult, atât Parlicov, cât și Recean, au dat asigurări că datoria recunoscută de Chișinău, de 8,6 milioane dolari, nu se va reflecta în facturi.
În reacție, Gazprom a menționat atunci că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.
Precizăm că, la 1 ianuarie 2025, Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană, invocând neachitarea pretinsei datorii de 700 milioane de dolari.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!