Cultivarea cânepii industriale în Republica Moldova trebuie dezvoltată la maximum, iar statul ar trebui să ofere claritate în acest proces și posibilitatea de a valorifica pe deplin această plantă. De această părere sunt agricultorii, care solicită autorităților să modifice legislația, astfel încât, în timpul procesării, să fie utilizate toate componentele cânepii, nu doar semințele. Potrivit lor, legea și hotărârea de Guvern, care reglementează substanțele stupefiante, trebuie să fie adaptată, astfel încât cânepa industrială să fie tratată ca o cultură agricolă, ca în Uniunea Europeană. Agricultorii a trimis și propuneri guvernului. Experții notează că planta de cânepă nu conține mai mult de 0,33% substanțe narcotice, ceea ce este comparabil cu kefirul. Aproape 70 de fermieri sunt interesați de cultivarea cânepei industriale, deoarece planta este nepretențioasă și poate fi recoltată de două sau trei ori pe an. Cultivarea acestei plante este practicată de mult timp în Uniunea Europeană, importurile în Moldova provenind de acolo. Modificările legislative vor permite reducerea importurilor de materii prime, creșterea exporturilor și utilizarea tuturor părților plantei.
(VIDEO) În Moldova au comparat cânepa cu kefirul. De ce merită cultivarea cânepei și cât de profitabilă este?
Abonați-vă la NM Espresso
Știri similare
Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)
Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.
„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.
„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.
Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.
Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.
Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.