(VIDEO) Evidența zilnică a orelor de muncă – opțională și controale fără amenzi pentru unii antreprenori. Propunerile noului ministru al Economiei
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Evidența zilnică a orelor de muncă – opțională și controale fără amenzi pentru unii antreprenori. Propunerile noului ministru al Economiei

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a lansat o nouă inițiativă. Mai exact, este vorba despre un pachet de modificări regulatorii pentru antreprenori prin care își propune reducerea barierilor birocratice și diminuarea poverii administrative, dar și eliminarea cerințelor și hârțoagelor. Anunțul a fost făcut astăzi, 5 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă. 

Prin această inițiativă ministerul își propune să ofere antreprenorilor mai mult spațiu de dezvoltare.

„Pachetul de azi se referă la unele simplificări pe domeniul relațiilor de muncă, pe simplificarea controalelor, pe eliminarea unor proceduri depășite de timp și coruptibile”, a informat Alaiba.

Potrivit ministrului, inițiativa prevede următoarele modificări:

  1. RELAȚII DE MUNCĂ:

Se propune ca unele prevederi care astăzi sunt obligatorii prin lege, să devină opționale:

  • evidența zilnică a orelor de muncă,
  • programarea anuală a concediilor,
  • existența regulamentelor interne,
  • existența precontractelor,
  • efectuarea preavizărilor și cererilor despre începerea concediului,
  • comunicarea cu angajații prin panouri informative.

Adițional, în domeniul relațiilor de muncă se propune:

  • permiterea semnării contractelor individuale de muncă pe durată determinată cu salariații angajați în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, fără limitări,
  • eliminarea raportărilor privind salariații către centrele militare, informație care deja există în resursele administrative,
  • excluderea obligativității achitării indemnizației de concediu în avans,
  • excluderea obligativității utilizării doar a cursului BNM pentru salariile stabilite în valută, astfel fiind permise cursurile altor bănci, agreate de părți, alte îmbunătățiri.

2. CONTROALE
Controalele sunt una din principalele probleme pentru antreprenori, în special cei începători. Controalele comportă risc de abuzuri și corupție. Asta e realitatea. De aceea, se vrea protejarea antreprenorilor de eventuale excesuri de zel.

Astfel se propune ca, în cazul agenților economici care activează mai puțin de trei ani, organele de control să nu poată aplica amenzi, efectuând doar controale consultative, cu excepția cazurilor grave și repetate. Organul de control va fi obligat să transmită agentului economic „listele de verificare” prin care antreprenorul se informează despre ce anume se va inspecta.

Totodată, antreprenorilor li se oferă dreptul de a înregistra video și/sau audio acțiunile inspectorilor, lucru care acum nu le este permis antreprenorilor. Credem că aceste măsuri vor preveni și descuraja corupția din procesul controalelor de stat.

3. PROCEDURI SIMPLIFICATE

Una din cele mai umilitoare proceduri birocratice din țara noastră este așa-numitul „pașaport albastru” în domeniul alimentației publice. Peste 30 mii de oameni trec, sau ar trebui să treacă printr-un tratament înjositor an de an. Cei care nu vor să treacă, plătesc mită – lucru cunoscut de toți.

Astăzi s-a propus eliminarea acestei proceduri și substituirea ei cu o adeverință eliberată de medicul de familie doar persoanelor care pot crea riscuri pentru consumatori prin lucrul cu produsele alimentare și alte activități. Iar examinările se vor putea face în orice instituție medicală.

Se propune unificarea într-un singur act normativ a tipurilor de activități ce necesită autorizarea/înregistrarea sanitar-veterinară, deoarece există situații de incertitudine și de conflict.

„Avem o situație relativ bună la capitolul conectivitate. Avem internet în fiecare colț al țării la o viteză bună. Dar menținerea competitivității este foarte importantă. De aceea trebuie să continuăm să facilităm infrastructura de comunicații. Altfel pur și simplu vom rămâne în urmă. În scopul facilitări dezvoltării infrastruturii de comunicații, anumite instalații din acest domeniu vor fi excluse din categoria de bunuri imobile, astfel fiind scutiți de prevederile anevoioase ale reglementării în construcții”, a informat Ministrul Economiei.

Iar pentru a reduce numărul mare de adresări și petiții de interpretare din partea antreprenorilor către autoritățile publice se va introduce obligația de publicare a notelor informative la actele normative în Monitorului Oficial în format electronic. Asta ar ajuta comunitatea de afaceri să înțeleagă mai bine modificările efectuate în legislație și urmările aferente. În plus, va spori transparența instituțiilor publice.

Modificările au fost elaborate de către Ministerul Economiei, în comun cu Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru în cadrul grupului de lucru pe dereglementare.

„Ne propunem să promovăm acest pachet în regim prioritar, conform procedurilor stabilite prin lege”, a adăugat ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: