VIDEO Sandu către Stoianoglo: „Vă îndemn să condamnați public ilegalitatea grupului criminal Șor”

Președinta Maia Sandu, candidată la un nou mandat prezidențial, s-a adresat pe 31 octombrie contracandidatului ei Alexandr Stoianoglo. Ultimul a fost îndemnat de Sandu să condamne public „ilegalitatea grupului criminal Șor”, să ceară cetățenilor „să nu se lase folosiți pentru a destabiliza situația din țara noastră”, totodată să nu ia mită electorală. „Când ați venit pe această cale probabil că nici nu v-ați gândit că Șor și toate schemele lui vor fi legate de numele dumneavoastră”, a comunicat Sandu într-o adresare către Stoianoglo. Deocamdată candidatul susținut de Partidul Socialiștilor la scrutinul prezidențial nu a reacționat la apelul Maiei Sandu. 

Domnule Stoianoglo, nu mă lasă sentimentul că decizia dumneavoastră de a participa în această campanie a fost cauzată de un sentiment de supărare față de autoritățile Moldovei, supărare față de mine. Sunt sigură că nici nu v-ați imaginat în ce se va transforma campania dumneavoastră, într-o cumpărare masivă de voturi care poate aduce un prejudiciu democrației Republicii Moldova. (…) Când ați venit pe această cale probabil că nici nu v-ați gândit că Șor și toate schemele lui vor fi legate de numele dumneavoastră. De asemenea nu cred că înțelegeați că campania dumneavoastră electorală va fi condusă de serviciile speciale a unui stat străin”, a comunicat Maia Sandu într-o adresare către contracandidatul ei.

Ulterior, Maia Sandu a venit cu un îndemn către Alexandr Stoianoglo.

Domnule Stoianoglo mereu vorbiți despre respect față de lege și drepturile cetățenilor. Dar jocurile în care astăzi ați fost introdus sunt absolut ilegale și foarte periculoase pentru cetățenii țării noastre. Cei care cu orice preț vă împing la postul de președinte al țării au planuri rele față de Moldova. Nu trebuie să vă prefaceți că nu înțelegeți asta. Vă îndemn să condamnați public ilegalitatea grupului criminal „Șor”, care vă sprijină activ campania electorală. Să vă adresați cetățenilor cu un apel să nu se lase folosiți pentru a destabiliza situația din țara noastră și pentru a nu pune în pericol situația oamenilor. Să vă adresați oamenilor, să nu ia mită pentru alegeri și să spuneți concret că mita primită este o crimă”, a mai spus Maia Sandu.

Amintim în acest context că, în cadrul dezbaterilor de la postul public de televiziune, NewsMaker a întrebat-o pe Maia Sandu dacă nu regretă modul cum a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general și nu crede că anume acea situație l-a transformat în politician, iar acum candidat la funcția de președinte al țării. „Eu am semnat decretul pentru că a existat o evaluare a Consiliului Superior al Procurorilor care i-a dat o notă nesatisfăcătoare domnului Stoianoglo și acest lucru nu are nimic cu ce se întâmplă astăzi. Stoianoglo este doar un instrument al unor forțe rele și dacă nu era el, era altcineva”, a comunicat Sandu.

Mai precizăm că la dezbaterile electorale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, care au avut loc la Palatul Republicii, candidatul susținut de socialiști a spus că nu ar fi avut nici o relație cu politicianul fugar Ilan Șor. „Eu nu am și nu am avut nicio relație nici cu domnul Platon, nici cu domnul Șor, nici cu alții despre care spuneți că stau în spatele meu. Eu voi crea o echipă de tehnocrați. (…) Vă rog să aduceți probe. Nu aveți, nu ați avut și nu veți avea nici o probă despre legăturile cu persoanele de care spuneți”, a comunicat Stoianglo după ce a fost solicitat de Sandu să-și prezinte echipa cu care va conduce Președinția în caz de câștig la scrutin. „Noi știm câțiva oameni din echipa dumneavoastră: Platon, Șor, Dodon. Dar vrem să știm care sunt ceilalți”, comunica Sandu. Detalii AICI.

***

Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie.

Urmare a scrutinului din 20 octombrie, după miezul nopții, Maia Sandu a spus că Republica Moldova s-a confruntat „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. „Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a comunicat Sandu. Detalii AICI.

Pe 24 octombrie, Maia Sandu a declarat că a fost informată de către instituțiile statului despre existența unei rețele imense de cumpărare de voturi. „Am fost întrebați dacă e cazul să nu recunoaștem aceste alegeri și să organizăm alegeri repetate”, a comunicat Sandu, pe 24 octombrie. Tot ea a adăugat că procesul electoral nu trebuie oprit și a cerut instituțiilor statului să facă publice probele despre fraudă și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați. Sandu a mai spus că justiția din Moldova „s-a opus în acești ani oricărei curățări și a eșuat să ducă la bun sfârșit dosarele de corupție mari”. „Dacă justiția nu se trezește în ultimul ceas și închide ochii la vânzarea țării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a declarat Maia Sandu. Detalii AICI.

***

În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși cifra de 300 000 de oameni.

Potrivit forțelor de ordine, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.

Pe 28 octombrie, procurorul general a declarat că schema prin care moldovenilor li se deschid conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Ion Munteanu a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până acum, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.

Dacă până pe 23 octombrie amenzile pentru corupere electorală ajungeau la circa 1 mln lei, pe 30 octombrie cifra a depășit 2 milioane de lei. Informația a fost comunicată de Centrul Național Anticorupție. Instituția a adăugat că are spre examinare alte 1000 de procese-verbale de constatare a coruperii electorale și a amintit că este prevăzută o amendă de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei pentru comiterea acestei contravenții. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Președintele rus Vladimir Putin a stabilit condiții pentru încheierea războiului din Ucraina, potrivit Reuters. Acesta care ca liderii occidentali să se angajeze în scris să oprească extinderea NATO spre est și să ridice o parte din sancțiunile impuse Rusiei.

Trei surse rusești cu cunoștințe despre negocieri au dezvăluit informațiile pentru agenția de presă internațională. Potrivit surselor citate de Reuters, Putin dorește următoarele:

  • O garanție scrisă din partea puterilor occidentale că NATO nu se va extinde spre est Neutralitatea Ucrainei Ridicarea unor sancțiuni occidentale;
  • Rezolvarea problemei activelor rusești înghețate în Occident;
  • Protecție pentru vorbitorii de limbă rusă din Ucraina.

„Putin este pregătit să facă pace, dar nu cu orice preț”, a declarat una dintre sursele rusești, sub protecția anonimatului.

După ce a vorbit cu președintele SUA, Donald Trump, mai bine de două ore săptămâna trecută, Putin a declarat că a fost de acord să colaboreze cu Ucraina la un memorandum care să stabilească parametrii unui acord de pace, inclusiv calendarul unei încetări a focului. Rusia spune că în prezent redactează propria versiune a memorandumului și nu poate estima cât va dura acest proces.

Kievul și guvernele europene au acuzat Moscova că tergiversează, în timp ce trupele sale avansează în estul Ucrainei.

Trump, a publicat pe 26 mai, pe platforma Truth Social, un mesaj în care a criticat atacurile Federației Ruse asupra Ucrainei. Acesta a spus că omologul său rus, Vladimir Putin, „a înnebunit complet”. Trump a admis că Putin, care a declanșat invazia la scară largă asupra Ucrainei în urmă cu trei ani, încearcă să cucerească toată Ucraina, însă a menționat că acest lucru va duce la „prăbușirea” Rusiei.

Consiliul Superior al Procurorilor îl va propune pe Alexandru Machidon, adjunctul șefului PCCOCS, pentru funcția de procuror general interimar. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 28 mai.

Doi candidați au aplicat pentru funcția de procuror general interimar: Alexandru Machidon și Octavian Iachimovschi. Machidon a obținut cele mai multe voturi din partea membri CSP, astfel urmând a fi propus președintei Maia Sandu pentru numirea în fruntea Procuraturii Generale.

Anterior, Machidon a participat la concursul pentru funcția de șef al PCCOCS, însă nu a fost numit.

Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2024, Alexandru Machidon a obținut un salariu de 405 637 lei. Acesta a mai indicat 22 927 de lei ca diurne de la Procuratura Generală și 3 200 de euro de la un eveniment de familie.

El deține un apartament cu suprafața de 65,6 m², achiziționat în 2018. Valoarea declarată a locuinței este de 45 000 de euro; se menționează că valoarea de piață la momentul achiziției constituia 34 000 de euro, iar diferența se explică prin reparațiile efectuate în perioada 2018–2021, acoperite din venituri anterioare.

Alexandru Machidon mai deține un automobil BMW 520D, fabricat în 2017 și cumpărat în 2021, cu o valoare declarată de 26 000 de euro.

***

Amintim că postul de procuror general a rămas vacant după ce Ion Munteanu a devenit judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Șapte deputați riscă amenzi pentru purtarea panglicii Sfântului Gheorghe în timpul evenimentelor din 9 mai. Despre aceasta a anunțat ministra de Interne, Daniella Misail-Nichitin, care însă nu a precizat cine sunt parlamentarii vizați. Ministra a subliniat că, în cazul în care cei șapte aleși ai poporului nu vor da curs citațiilor expediate de poliție, deciziile privind contravențiile se vor lua în lipsa lor.

Potrivit șefei MAI, în total, poliția a documentat 70 de cazuri de purtare a panglicii interzise, dintre care 55 în Chișinău. În urma documentării cazurilor, au fost întocmite 22 de procese contravenționale, iar în șapte dintre ele figurează deputați. Dacă aceștia nu vor răspunde la citațiile repetate transmise de poliție, deciziile privind contravențiile se vor lua în lipsa lor, a precizat ministra.

De menționat că, la Marșul Victoriei din 9 mai — organizat cu participarea reprezentanților Partidului Socialiștilor, Partidului Comuniștilor și ai grupării asociate cu fugarul Ilan Șor — panglica Sfântului Gheorghe a fost observată inclusiv pe hainele liderului PSRM Igor Dodon, dar și ale unor deputați socialiști și comuniști.

Anterior, consilierul municipal din Bălți, Maxim Moroșan (PSRM), a anunțat că a fost amendat cu 4500 de lei pentru purtarea panglicii pe 9 mai. Despre amenzi și citații similare au vorbit și lidera partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, consilierul municipal din Bălți, Viaceslav Jucov (același partid), precum și lidera organizației „Izvorul Speranței”, Diana Karpinski.

Amintim că promovarea însemnelor războiului „Z” și „V”, care sunt asociate cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, și purtarea panglicii bicolore și este interzisă în Moldova, cu excepția cazurilor în care aceasta este atașată unor medalii. Nerespectarea acestei prevederi poate atrage sancțiuni de la 4500 la 30 de mii de lei.

Cetățenii români, care nu au domiciliul în România și locuiesc pe teritoriul altor state, au posibilitatea de a obține cartea electronică de identitate. Se întâmplă după ce Guvernul de la București a aprobat modificări legislative în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne al României, Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative din domeniul actelor de stare civilă și al actelor de identitate. Una dintre acestea oferă posibilitatea cetățenilor români care nu au domiciliul în România și locuiesc în străinătate, de a solicita o carte electronică de identitate.

Astfel, orice cetățean român care nu are domiciliul în România și locuiește în altă țară poate obține cartea electronică de identitate dacă prezintă un pașaport simplu electronic sau un pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, aflat în termen de valabilitate, ori documente eliberate de autoritățile străine, în original, din care să rezulte că locuiesc în țara respectivă. De asemenea, trebuie să dețină un cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne – https://hub.mai.gov.ro/

Totodată, specialiștii Ministerului Afacerilor Interne au inițiat demersurile de a dezvolta sistemele necesare astfel încât cetățenii români din străinătate să poată obține cartea electronică de identitate și de la oficiile consulare din țările unde locuiesc, calendarul extinderii urmând să fie convenit cu Ministerul Afacerilor Externe”, se arată în comunicat.

Modificările legislative au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 27 martie 2025, iar modificarea legislativă a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Interne ca urmare a unei decizii recente a  Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2024 (C-491/21).

Victor Chironda a calificat drept „prostești” declarațiile potrivit cărora ar fi acceptat o funcție de consultant la Guvern. Reacția vine după ce Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, a afirmat că motivul pentru care Chironda a renunțat la mandat este faptul că „a acceptat o funcție de consultant la Guvern, într-un proiect extern”. Întrebat dacă infirmă aceste declarații, Chironda a spus că nu va comenta nimic din ceea ce afirmă reprezentanții Primăriei.

Întrebat de NewsMaker dacă este adevărată informația comunicată de consiliera primarului de Chișinău, potrivit căreia ar fi acceptat „o funcție de consultant la Guvern, într-un proiect extern”, Victor Chironda a răspuns: „Nu pot să comentez declarații prostești”.

La întrebarea NewsMaker dacă infirmă declarațiile Nataliei Ixari, Victor Chironda a menționat: „Eu nu voi comenta nimic din ceea ce zic reprezentanții Primăriei, pentru că ei mint într-atât încât nu pot recunoaște că… consilierii municipali au ajuns la aceea că pleacă din Consiliu pentru că consiliul nu lucrează. Totul se politizează prea mult. (…) Eu nu știu ce să comentez, pentru că nu am văzut declarațiile ei și, în general, nu mă interesează ce se declară”.

Potrivit informațiilor NewsMaker, funcția la care se referea consiliera primarului vizează un proiect de mobilitate urbană din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Totuși, solicitată să confirme sau să infirme informația, șefa Serviciului Informare și Comunicare cu Mass-Media din cadrul Ministerului a comunicat: „Nu pot să vă spun la moment, dar pot să întreb. (…) Asta e o știre? Nu cred că asta e știre”. În continuare, reprezentanta Ministerului a îndemnat redacția să revină cu un apel pentru a obține informația care, potrivit ei, va fi disponibilă „în funcție de cât de disponibili sunt colegii” acesteia să o ofere.

***

În dimineața zilei de 28 mai, Victor Chironda a anunțat că renunță la mandatul de consilier în CMC. El a reprezentat Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” în Consiliu. Chironda a menționat că principalul motiv al deciziei sale este faptul că, „sub conducerea primarului Ion Ceban, CMC a devenit o anexă docilă a partidului MAN, iar funcționarea acestuia a fost complet blocată”. Totodată, el a adăugat că nu poate continua să facă parte „dintr-o structură care nu mai are nicio putere decizională și nu își îndeplinește rolul de a reprezenta în mod real interesele cetățenilor”. Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, a calificat declarațiile lui Chironda drept „politice”. Ea a mai spus că motivul pentru care acesta a renunțat la mandat este faptul că „a acceptat o funcție de consultant la Guvern, într-un proiect extern”.

Între timp, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” a declarat că nu consideră necesară delegarea unei alte persoane în funcția de consilier în CMC, în locul lui Victor Chironda. Liderul formațiunii, Dinu Plîngău, a spus că, în interiorul administrației, se înregistrează „derapaje grave” și că unica soluție pentru depășirea acestui blocaj sunt doar alegerile anticipate”. Astfel, Platforma DA a solicitat „deblocarea activității CMC prin organizarea alegerilor anticipate atât pentru funcția de primar, cât și pentru un nou Consiliu Municipal”.

Totuși, fostul deputat Chiril Moțpan a anunțat că a fost invitat, pe 28 mai, la Comisia Electorală Centrală și că și-a dat consimțământul „pentru atribuirea mandatului vacant de consilier în Consiliul Municipal Chișinău”. Moțpan i-a mulțumit lui Victor Chironda pentru că l-a anunțat „despre depunerea mandatului de consilier municipal”. Menționăm că Moțpan a fost anterior membru al Platformei „Demnitate și Adevăr” și a candidat pentru CMC la alegerile locale din 2023, însă a părăsit formațiunea în ianuarie 2024. În prezent, acesta este membru al Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”.


Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: